Smanjuje se broj oboljelih od gripa

U Crnoj Gori pada broj oboljelih od gripa u posljednjih nedelju dana, i u Institutu za javno zdravlje očekuju da će takav trend biti nastavljen.

Iako je masovnost obolijevanja od gripa u suštini nepredvidiva, za očekivati je da se nastavi trend pada obolijevanja i u ovoj sedmici ako se uzmu u obzir vremenske prilike koje podrazumijevaju visoku spoljašnju temperaturu, duže trajanje obdanice, ali i mogućnost praktikovanja fizičkih aktivnosti, kao i epidemiološku situaciju u ostatku Evrope, .

U prosjeku se u cijeloj Crnoj Gori radnim danima izabranim ljekarima javlja oko 80 pacijenata sa simptomima nalik na grip, pri čemu broj značajno varira od opštine do opštine.

U Evropi, okruženju i kod nas dominantan je virus sezonskog gripa tipa A/H3, dok se u nekim zemljama Evrope u manjoj mjeri registruje i virus gripa tipa B. Oba tipa virusa nalaze se u sastavu vakcine protiv sezonskog gripa.

Najveća učestalost obolijevanja je u dobnim grupama od 0 do 4 godine i od 5 do 14 godina, dok je najniža stopa kod starijih od 65 godina.

Iz Insituta podsjećaju da je grip akutna virusna bolest koja se karakteriše povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, slabošću, curenjem iz nosa, gušoboljom i kašljem. Kašalj može potrajati i nakon prestanka ostalih simptoma koji u većini slučajeva spontano prođu unutar nedjelju dana.

Preporuke za zaštititu su:

izbjegavanje bliskog kontakta sa ljudima koji imaju simptome koji liče na grip;

– izbjegavanje dodirivanje usana i nosa;

– pranje ruku higijenski ispravnom vodom i sapunom ili sredstvom za pranje ruku na bazi alkohola;

– izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje su možda bolesne;

– izbjegavati javne skupove sa velikim brojem ljudi;

– provjetravati redovno svoj životni proctor;

– praktikovati dobre navike uključujući adekvatnu ishranu, spavanje i fizičku aktivnost.

Izvor: Portal Analitika

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply