Crnogorac se nije izvinila zbog rada, već zbog lošeg utiska

Nakon akcije “Uvedimo podgoričko porodilište u 21. Vijek”, koji su pokrenuli portal Roditelji.me i Dnevne novine, najavljene su, a i već učinjene neke promjene u ovom dijelu Kliničkog centra. Nova direktorica Klinike, Snežana Crnogorac kaže da su promjene u porodilištu ranije planirane, i da je samo koincidencija sa objavljenim svjedočenjima porodilja. Docent dr Snezana Crnogorac je od 2000. godine bila  načelnica porodilišta u Kliničkom centru Crne Gore, dok nedavno nije izabrana na novu funkciju.

Da li promjene u porodilištu imaju ikakve veze sa tekstovima koje su objavile Dnevne novine?

Promjena direktora Ginekološko akušerske klinike  je ranije osmišljena i najavljena, dio napora novog rukovodstva Kliničkog centra da osavremeni i unaprijedi rad najveće medicinske ustanove u Crnoj Gori, po mom mišljenju nema veze sa objavljenim tekstovima o porodilištu. Mislim da se radi o koncidenciji. Nakon što je dosadašnja glavna sestra Klinike podnijela ostavku na to mjesto je imenovana nekadašnja glavna sestra Kliničkog centra, jedina diplomirana medicinska sestra u Crnoj Gori koja je tu diplomu stekla u Sloveniji.

U prvoj javnoj reakciji izvinili ste se ženama koje su dozivjele neugodnosti…

Mediji su prenijeli samo dio moje izjave, izostalo je podrobnije objašnjenje koje sam tom prilikom dala. Lično mi je veoma žao ako neko nosi loša sjećanja iz porodilišta. Osoblje u porodilištu ulaže puno truda da radi dobro svoj posao i osim znanja i stručnosti unosi  mnogo  energije i topline kako bi pomogao trudnicama da  uspješno prebode porođaj, Naravno da mi mora biti žao ako neka od njih misli drugačije.  Kao žena i majka mislim da dan  kada donosite  na svijet novi život  treba da bude poseban, da zračite od zadovoljstva, a ne da imate neke negativne emocije. Ja se nisam izvinila zato što smo loše radili nego što su ponijele loš utisak. Mišljenja sam da izvinjenje može samo da doprinese boljem razumijevanju ako poštujemo sagovornika. Posebno žalim što će nakon tih tekstova neke žene ući u porodilište sa strahom i nepovjerenjem.

Jeste li bili iznenađeni onim što ste pročitali?

Apsolutno. U porodilištu GAK KCCG se obavi  trećina svih porođaja u  Crnoj Gori kao i  najveći broj  porođaja kod trudnoća visokog rizika. Postižemo veoma dobre rezultate, porodjaj je inače jedan od najdramatičnijih i rizičnijih dogadjaja u životu žene. Uvijek je bio vezan sa mogućim nepovoljnim ishodom te moram da istaknem da sam srećna na ukupno izraženim povoljnim medicinskim parametrima koje mi zovemo perinatalni mortalitet i morbiditet majke i novorodjenčeta. Sigurno je da se osim  stručnosti koja je na visokom nivou na našoj Klinici poklanja  mnogo pažnje i odnosu sa pacijentom. Ipak je, kako vidite, moguće da nisu svi zadovoljni.

Kažete da ste iznenađeni, zar niste nikada prisustvovali incidentima zbog kojih ste morali prekoriti kolegu, babicu ili medicinsku sestru? Zar do Vas nikada nisu došle pritužbe?

Nikada nisam prisustvovala porođaju  gdje je  trudnica vrijeđana ili udarana, to je nešto što se jednostavno ne smije desiti. U našem poslu  je neophodno da porodilja saradjuje i  to morate da obezbijedite, da doprete do pacijentkinje ali nikada  da je vrijeđate.  Meni kao načelniku porodilišta se nikada niko nije požalio na nedolično ponašanje ljekara ili babica svih ovih godina. Razumijećete me, zbog brojnih obaveza na Klinici i Fakultetu  ne stižem da pratim forume i blogove.

Jeste li sada pročitali raspravu na forumu Roditelji.me?

Ne, nisam. Pročitala sam neke od tekstova koje ste vi objavili.

Zasto?

Svakako nije zbog nedostatka vremena, uvijek ga nađem kada treba.  Moram da Vam kažem da  mi je za to potrebna jedna mala vremenska i emocionalna distanca. Ja sam profesionalno odrasla u porodilištu,  znam kako naše porodilište diše, koliko se ljekari i babice trude. Zato me  takve negativne priče bole, trenutno sam malo i povrijeđena tim pričama i ne prepoznajem u njima podgoričko  porodilište.

U Dnevnim novinama je objavljen samo dio priča sa portala. Čak dvije žene svjedočile su da su vidjele kako su druge porodilje bile izložene uvredama i udarcima.

Svako takvo kazivanje zahtijeva pažnju svih. Zanimljivo je da se tek sad posle više mjeseci neko ko je tome prisustvovao javi, a ne i trudnica koja je tome bila izložena. Obzirom da se u priči koju ste objavili pojavljuje i datum kada se navodni događaj desio pogledala sam ko je tada vodio porođaje. Tog dana su bile dežurne dvije divne doktorke, veoma nježne, obrazovane mlade  žene. Njihova komunikacija sa trudnicama je uvijek besprekorna. One same su jako pogođene tim tekstom, bilo bi jako ružno da sam ih pitala da li su to uradile.

Zašto bi bilo ružno?

Ako sa nekim radite deset godina,  mnogo dana i noći, zajedno prođete razne situacije u porodilištu onda znate kome vjerujete, a da ne pitate. Takvo pitanje bi bila uvreda.  Obije su poznate kao staložene i pozitivne osobe, sposobne da se približe i ženama koje teško sarađuju.

Žene su se žalile i na uslove na Odjeljenju akušerstva?

Činjenica je da značajnije rekonstrukcije nisu rađene ni u Porodilištu ni na Akušerskom odjeljenju praktično od izgradnje Podgoričke bolnice i o tome su se  kao i o potrebi značajne rekonstrukcije  gotovo svake godine podnosili izvještaji.  Vidjela sam da pominju prozore koji se ne otvaraju, što je zaista tačno za neke od njih. Ti prozori su jednom već mijenjani u okviru donacije UNICEF-a, ne mogu se sada  popraviti, fabrika gdje su proizvedeni više ne postoji. Jedina mogućnost je da se ponovo promijene. Tople vode uvijek ima u bolnici, svuda se može desiti neki povremeni kvar. Svako ima svoj krevet, svako jutro svi imaju čistu posteljinu. Uslovi nisu idealni, rekonstrukcija je neophodna.

A pušenje u sobi za sestre i babice?

Ja sam neko ko ne dozvoljava ni da se stavi kutija od cigareta na što u Kliničkom centru. Činjenica je da mi  kada krenu porođjaji, jedan za drugim, nemamo vremena da napravimo pauzu ni 5 minuta.  Moguće je možda, da je kada ja nisam bila prisutna, van redovnog radnog vremena, neko zapalio  cigaretu u sobi za babice gdje pacijenti nemaju pristup. Već sam razgovarala sa  babicama i ljekarima, poštovaće zabranu pušenja u svim prostorijama, to je jedino ispravno i po važećem zakonu.

Zašto u porodilištu i akušerstvu nema wc papira?

Ne bih o tome razgovarala, to zaista obavezno  pripada  minimumu opreme toaleta, mada složićete se i to je moguće da ponekad nedostaje. Soba za pripremu trudnica  je neprilagođena, više puta je na to ukazivano.  Čekajuci renoviranje,  pravljene su manje izmjene i popravke, ali to nije dovoljno.

Zar je moguće da nema lijekova, kao sto su febricet, pa i neki antibiotici?

Ne, nije moguće. Nekada se desi da trenutno nedostaje lijek protiv bolova  kojeg porodilje smiju da upotrijebe, a da ne ugroze dojenje.  Sve antibiotike imamo, ne nedostaju ni  lijekovi kojima se indukuje porođaj, a koji su veoma skupi. Nikada nismo ušivali epiziotomiju bez anestezije,  kada smo bili u ekonomskoj blokadi naša apoteka je po recepturi pravila lokalni anestetik.

Ali, jedna od objavljenih priča govori o šivenju bez anestezije i to 45 minuta nakon porođaja.

Tvrdim da se sve epiziotomije šiju uz anesteziju, Tu riječ štednja nema mjesta. Lični osjećaj bola je i uz anesteziju moguć. Što se tiče čekanja  45 minuta, to je moguće u toku dežurstva ako ekipa radi hitni operativni zahvat. Sve pacijentkinje u našoj ustanovi dobiju savremenu adekvatnu medicinsku uslugu.

Jeste li preduzeli nešto konkretno nakon objavljivanja tekstova u Dnevnim  novinama?

Održala sam  sastanak sa ljekarima i babicama,  ukazala im na obavezu profesionalnog ponašanja. Profesionalno znači korektno, učtivo ophođenje. Ako sve odradite u skladu sa standardima struke i nauke ne možete nikoga uvrijediti. Svoj profesionalni izbor  smo napravili prije puno godina. Mnogo lijepih popodneva, praznika, Novih godina smo proveli u porodilištu, a ne sa svojim porodicama. Mnoge zore koje su dočekane uz porodilje su svjetljije kada čujete prvi plač bebe i dobijete osmijeh majke. Ja sam jako srećna kada pacijentkinje odlaze kući zadovoljne.  Voljela bi da ste prije nego što ste objavili priče sa portala i sa nama sagledali uslove i rad u porodilištu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. mirjana

    Tako zdravo bila kako istinu govorila,doktorice Crnogorac! Voljela bih da malo ti legneš nekad kao obični pacijent , pa da vidiš tu vajnu čistu posteljinu, adekvatnu epiziotomiju i toplu vodu!Sramno od jednog doktora!

  2. Strasno, niz moram reci u najmanju ruku neistina… Ne razumijem odakle nekome ovolika hrabrost da kaze ovako nesto, da ovako izmisli jer to nije nesto sto je vidjelo i dozivjelo pet zena nego toliki broj i toliko godina unazad.

    U pravu je jedna od zena koja je na Fbook stranici portala predlozila da bi trebalo suociti ovu gospodju sa zenama u nekoj TV emisiji

  3. wesna

    Ona ne prica o porodilistu o Podgorici.
    Ili sam se ja dva puta poradjala negdje drugo???
    A mozda se nisam ni poradjala???
    Nego mi je djecu donijela roda.
    Mora da sam gluva,slijepa,patim od amnezije.
    Svašta

    Sram te bilo direktorice!!!!

  4. bubica

    ma,uzas. Prosto ne umem da razumem da zena od toliko godina prica ovakve gluposti,tacnije-laze! Pa o cemu se ovde radi,jesmo li mi lude,bolesne,najele se nekih gljiva ?! Pa da li ona stvarno misli da sa ovim moze da prodje? Katastrofa! Ima vode,cista posteljina,ali nekima, eto,nista ne odgovara! Uh!
    Sram je bilo i godina i doktorskog staza i kcerki i studenata sa fakulteta i svih nas koje smo provele dane na tom “divnom mestu okupnom toplinom i neznoscu”!

  5. caye

    nevidjeno! mozda gospodja misli da se posteljina stvarno menja svakog dana posto bi to trebalo da je najnormalnija stvar! mora da je sve sjajno na toj divnoj klinici iz snova kad je ona tu, svi se trude da pomognu porodilji da taj kako rece najdivniji dan u zivotu dozivi na najjlepsi nacin i prebrodi porodjajne muke, a svi ljubazni i “puni energije i topline”, mora da mi nismo bile tamo nego negde drugo ?!
    dobro prizna bar za one prozore, nego eto ne mogu se srediti, zatvorila se fabrika?!
    a istina svako ima svoj krevet, videli smo i kakav, smo je jos nedostajalo da nas je po 2-3 u jednom krevetu, nego umesto toga pustaju zene ranije kuci…

  6. Dusko Mihailovic

    Ali kaže: “ona je povrijeđena tim pričama”… a to što ona vrijeđa ove hrabre žene koje su riješile da prekinu ćutanje o sramotnim odnosima prema pacijentima u porodilištu i oko njega, nazivajući ih lažovima i što su te žene, najviše zahvaljujući njoj kao načelnici porodilišta tamo bile i vrijeđane i povrjeđivane i ponižavane, nikom ništa…

    Kaže isto u odgovoru na pitanje zašto nije čitala priče na forumu na roditelji.me “Svakako nije zbog nedostatka vremena, uvijek ga nađem kada treba” dakle, smatra vjerovatno da su to gluposti sa kojima se ne treba zamarati.

    I naravno najveći biser: Tog dana su bile dežurne dvije divne doktorke, veoma nježne, obrazovane mlade žene. Bilo bi jako ružno da sam ih pitala da li su to uradile.

  7. bubica

    “Zašto bi bilo ružno?

    Ako sa nekim radite deset godina, mnogo dana i noći, zajedno prođete razne situacije u porodilištu onda znate kome vjerujete, a da ne pitate. Takvo pitanje bi bila uvreda. Obije su poznate kao staložene i pozitivne osobe, sposobne da se približe i ženama koje teško sarađuju.”
    Ma ludilo!Profesionalno obrazlozenje,nema sta!Sta to znaci da ipak ima doktora kojima ni ona ne veruje kao nacelnica? Odnosno onih za koje postoji mogucnost da se ponasaju nedolicno? Pa sta je onda uradjeno po tom pitanju?

  8. lena

    Nevjerovatna zena…Suvisno je ponavljati iste price,ali ne znam cija je ideja bila da gdja.Crnogorac dodje na tu funkciju…Ta “pazljiva i posvecena” zena…

  9. ”Svako jutro imaju zamijenjenu cistu posteljinu” , rece ona i oko joj sigurno nije ni trepnulo…

    Stvarno cudno kako neko moze sebi sa toliko godina da dozvoli da u jednom intervjuu iskaze toliko neistina a da ne pomisli o posljedicama…jer sigurno ce ih imati…nismo mi travu pasle pa cemo sad da se pokrijemo usima i cutimo…

    Sram je bilo…

  10. U stvari , bio je jednom slucaj kad su mojoj cimerki zamijenili posteljinu odmah i krenuli sa tretmanom koji bi svaka porodilja trebalo da ima…ali tome je prethodilo vikanje njenog muza kroz bolnicu -citiram ”Zapalicu vam cijelu bolnicu ako mi se sto desi djetetu i zeni, ako niste sposobne da je naucite da doji i da joj sacuvate mlijeko a ne evo dva dana je pot temp i sa mastitisom i dijtete mi drzite na infuziju, dajte mi da dovedem i platim babicui sestru koje ce biti pored moje zene i djeteta”, nakon toga sve je bilo idealno , a sto je najsmjesnije mi , ostale 3 zene u sobi smo ostale na istim ”cistim ”carsavima sa crveim flekama…Ocete li mi reci da LAZEM Dr. Crnogorac????

  11. Cekalica

    Ja ne znam da li da se smijem ili da plačem! Čekajte, ovo je trebalo objaviti 1. aprila, a onda stvarni intervju u kome bi gdja iznijela cinjenice!? Sramota! Kao sto vec jednom prokomentarisah, ne mogu povjerovati da je toliko zena koje su se ovdje porodile iz ciste zlobe i dokonosti izmislilo price kako bi nastetilo ugledu divnih i predanih ljekara, a gdja nacelnica upravo to porucuje!
    E, nece me gledati PG porodiliste, idem u neko drugo!

  12. majal

    Ispade da sve sto nije valjalo, sve sto je nedostajalo od elementarnih stvari i procedura bilo eto TRENUNO. Ko nam je kriv kad ne znamo da pogodimo trenutak

  13. marijana

    Ja, izgleda, imam amneziju. Ne sjecam se cistih sarsafa, ne sjecam se toalet papira, ne sjecam se tople vode, ne sjecam se anestezije pri epiziotomiji… ne sjecam se, ne sjecam se…

  14. NemAna

    Ova žena je primjer onih koji čuvaju svoju g….u kad dodju na rukovodeće mjesto. Da je imalo moralna, čistku bi napravila tamo. Naravno da tamo svi pokrivaju jedni druge. Učaurili se, bez obzira ko kako obavlja svoj posao. Sram neka je bude.

  15. Tijana

    Poštovana dr Crnogorac,

    obračam Vam se direktno, jer Vi direktno kažete meni da lažem. Jeste, evo priznajem, nemam pametnija posla, pored podizanja troje đece, nego da izmišljam priče o porodilištu u Podgorici. Lažem! Toliko sam dokona, pošto mi država obazbjeđuje sve, pa ne moram ni da radim, ni da brinem o svojoj đeci od kojih je 2 školskog uzrasta, a jedno novorođeno. Jeste, kao što reče Vaša prethodnica, ja sam neprijatelj države, jer napadam Klinički Centar Crne Gore.

    Vi porastoste u porodilištu, ja porastoh u Crnoj Gori. Crnoj Gori đe je do prije mjesec dana bilo sramota govoriti o porođaju, o tome što smo tamo doživjele i čega se nagledale, kako nas dočekaste i još bolje sprtiste kućama. U Crnoj Gori đe je sramota govoriti o “ženskim stvarima”, a donošenje đece na svijet je i danas “ženska stvar”. Jedva prebačismo preko usta riječ epiziotomija, jer se ne priča o tome da vas “tamo dolje” režu, pa potom šiju. Ne priča se o problemima sa dojkama, direktno prouzrokovanim Vašim neradom u porodilištu, jer one odavno u Crnoj Gori nijesu dojke, izgubile su funkciju rođenjem datu da se nahrani novorođenče još i prije nego što mu je prekinut pupčanik. Naša nacija očigledno ne zaslužuje dobrobiti majčinog mlijeka, važnije je sklopiti posao sa farmaceutskom kućom i nakljukati svu novorođenčad vještačkom formulom.

    A o rečenici: “Što se dereš, nijesi se tako drala prije 9 mjeseci kad si sa mužem ležala”, mi je ispod nivoa i komentarisati.

    Ne treba mene da bude sramota, već Vas od Vaših laži koje ste iznijeli u ovom intervjuu. Trebalo bi Vas podsjetiti zakletve koju ste nekada imali, podsjetiti Vas da ste tu da pomažete ljudima, a ne sistemu koji ne funkcioniše. Namjerno ističem da sistem ne funkcioniše, jer ste pokušali sve što se dešava na ova 3 odjeljena predstaviti kao sporadičnim slučajevim, što oni nijesu. Ja nijesam sporadični slučaj, nijesam broj, nijesam statistički podatak, nijesam samo jedna od 3000 porodilja. Ja sam Prodoilja! I imam Novorođenče! Ja više ne molim, već zahtijevam čistu posteljinu, zahtijevam da mi se omogući podoj đeteta, zahtijevam da imam toplu vodu, čisto kupatilo i toalet, zahtijevam da mi se nazove dobar dan, doviđenja, zahtijevam da mi se objasni i pojasni, da me tretirate i poštujete kao ljudsko biće!

    Ni svjesni nijeste da se u Vašem porodilištu krše neka od osnovnih ljudskih prava i samo je pitanje vremena kada će se pokrenuti neka mnogo ozbiljnija pitanja od širenja neistina o čistoj posteljini.

  16. S obzirom na izolovanost porodjajne sale i akuserskog odjeljenja, ne mogu posvjedociti o licnom iskustvu u tim djelovima KBC-a, ali mogu o onome sto sam saznao u direktnom kontaktu sa jednom porodiljom. Kazem u direktnom kontaktu, kako bi se izbjegle konotacije “rekla kazala”.

    Naime Dr. Crnogorac je, prventsveno kao humanista a zatim kao ljekar, izgubila sav svoj kredibilitet onog momenta kada je prije nepune 3 godine uskratila porodilji bezbolni porodjaj u svojoj smjeni.
    Porodilji koja se 9 mjeseci psihicki priprema na bezbolni porodjaj, koja je odradila sve tada postojece procedure bolnice koje su neophodne da bi se bezbolni porodjaj obavio, pomenuta doktorka je jednostavno saopstila da se ona mora poroditi prirodno i da se u njenoj smjeni ne moze bezbolno poroditi, jer ona to ne podrzava.

    Pretpostavljam da nije tesko zamisliti kakvu pometnju kod jedne zene u drugom stanju kojoj je porodjaj poceo moze izazvati ovakav nehuman/neprofesionalan/neljudski stav. Ne mozete doktorka nametnuti svoje misljenje jednoj zeni koja je, dok joj hormoni rade na nacin da je svaka reakcija nepredvidljiva, neke svoje strahove uspjela staviti po strani i zatim od nje ocekivati saradnju bez obzira koliko “toplih” rijeci joj uputili.

    Vi ste doktorka, u momentu kada ste donijeli jednu takvu odluku, zatvorili sva vrata. Niste dobili saradnju porodilje i morali ste sam porodjaj ustupiti kolegi, koji nema nista protiv jednog postupka siroko zastupljenog u medicini u svijetu.

    Ova prica moze biti uvod u ono sto ce, bojim se, biti zakljucak Vaseg rukovodjenja jednim jako vaznim odjeljenjem Klinicko Bolnickog Centra Crne Gore, kao krovne institucije medicine i zdravstvene zastite u nasoj drzavi.

    Dakle, kao sto ste izgubili povjerenje jedne porodilje svojim ishitrenim nametanjem sopstvenog misljenja, izgubicete povjerenje i kao rukovodilac klinike koja je jedna od rijetkih u Vasoj ustanovi koja donosi radost onome ko boravi u njoj.

    Nemojte raditi stvari koje ce osim radosti, vasim pacijentima u glavama ostavljati strah od boravka i ponovnog dolaska.

  17. Dr. Crnogorac ( necu reci “postovana” jer moje postovanje odavno nemate), iskreno se nadam da cete naci vremena i procitati komentare ispod ovog sramnog intervjua koji ste dali! Pitam se ocete li se zacrvenjet?! Necete, znam. Vi ste bahata zena!!!
    Na zalost nisam bila medju zenama koje su na ovom portalu podijelile svoje iskustvo iz sale za porodjaje i sad mi je zao! To sto vi tvrdite da one koje su objavile svoje price lazu, ne znaci da sjutra necu ja napisati svoju pricu u kojoj i vi imate mjesto a mjesto vam nije lijepo. Ne znaci da necu zamolit svaku porodilju koju znam da ucestvuje u akciji uvodjenja podgorickog porodilista u 21. vijek i ne znaci da svaka od nas nece insistirat da Vama, takvoj, u novom porodilistu mjesta nema!
    Jel vasa umotvorina da se prilikom izvodjenja carskog reza pokazuje doktorska strucnost a da epidural moze svako da izvede? Koliko ste epiduralnih porodjaja izveli Dr. Crnogorac? Koliko ste ljubaznih rijeci uputili trudnici, porodilji, mladoj majci? Koliko ste im puta cestitali? Koliko ste im puta ispricali pricu da su danasnje trudnice sve razmazene? Koliko ste trudnoca vodili a onda par dana prije porodjaja iznenada uzeli “odmor”? Koliko ste puta uzeli “poklon” prije ili posle porodjaja????
    Vi kao zena, majka, cerka, sestra, prijateljica treba da se stidite, Vi kao doktorica treba da prestanete sa praksom!!!

Leave a Reply