Radunović: Dobar dio činjenica iz priča porodilja tačan

Ministarstvo zdravlja Crne Gore podržava iniciranje pozitivnih promjena na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore, saopštio je njegov prvi čovjek Miodrag Radunović koji smatra da je dobar dio činjenica opisanih u negativnim iskustvima porodilja tačan.

Radunović je danas razgovarao sa Kristinom Mihailović iz Prvog roditeljskog portala u Crnoj Gori i udruženja Roditelji i direktorom Dnevnih novina Borisom Darmanovićem.

“Pomogli ste nam iniciranjem akcije objavljivanja iskustava porodilja, a reakcija Ministarstva zdravlja i menadžmenta Kliničkog centra je od početka bila podržavajuća. Sada zajedno treba da radimo na promjenama kako se slične situacuije više nikada ne bi ponovile”, rekao je Radunović.

On je objasnio da ginekologija kao najosjetiljiviji segment zdravstva zaslužuje bolje uslove, i da će ih sigurno dobiti što je u planovima novog menadžmenta Kliničkog centra i Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Na potralu Roditelji.me, u okviru foruma i posebne teme Porodilište u Podgorici, desetine žena su svjedočile o najčešće negativnim iskustvima na toj Klinici, što je inspirisalo Dnevne novine da pokrenu inicijativu „Uvedimo porodilište u 21. vijek“. Žene su se uglavnom žalile na uslove ili ponašanje medicinskog osoblja, na prljavu posteljinu, lošu hranu, hladnu porođajnu salu u kojoj se puši… Pojedine su svjedočile i o uvredama, pa i o udarcima koje porodilje primale tokom porođaja.

Na sastanku je dogovoreno da narednih dana bude definisan i uskoro potpisan Memorandum o razumijevanju između portala Roditelji.me, udruženja i Dnevnih novina kojim će biti precizirani svi modeli saradnje ali detalji kampanje koja treba da animira crnogorsku javnost da pomogne nabavci opreme i inventara potrebnih Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Dio klinike će uskoro biti adaptiran uz pomoć donacije kompanije Cijevna komerc koja će obezbijediti građevinske radove.

Mihailović je kazala da je pozitivno iznenađena reakcijom Ministarstva zdravlja i menadžmenta, i objasnila da cilj inicijative nije bilo prozivanje pojedinaca ili karakterisanje cijele struke i svih zaposlenih na GAK-u lošim jer to ne bi ni bila istina, već javno ukazivanje na propuste i neodostake koji postoje i upravo njihova promjena. Radunović je kazao da je od samog početka upravo na taj način protumačio inicijativu.

Darmanović je rekao da je sljedeći cilj da se što prije krene u konkretne akcije koje će  dovesti do rezultata. Prema njegovim riječima, poziv da se pridruže kampanji biće upućen svim medijima kako bi odziv javnosti bio što bolji i kvalitetniji.

Na sastanku je predloženo i da se u planiranje kampanje pozove i UNICEF Crna Gora koji je i do sada podržavao Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, i organizuje zajednički sastanak.

Radunović je kazao i da bi za oko mjesec trebalo biti poznata odluka Banke za razvoj Savjeta Evrope u vezi kreditiranja sa oko sedam miliona eura izgradnje kompletno nove zgrade Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koja bi ispunjavala sve moderne standarde.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply