Krvarenje iz nosa kod djece

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Kao najistureniji dio glave, nos je često izložen različitim povredama koje dovode do krvarenja.

Sluznica nosa je jako bogata krvnim sudovima koji u datim situacijama lako prokrvare. Evo najčešćih uzroka:

Spoljašnje povrede nosa 

Često je naizgled lak udarac, dovoljan za početak krvarenja, dok kod neke djece čak ni direktan udar u nos neće dovesti do krvarenja. Djeca kod koje lako dođe do krvarenja imaju nešto slabiji, tj. tanji zid krvnih sudova.

Unutrašnje povrede nosa

Česte su kod djece jer oni često guraju prstiće ili neke predmete u nos pa se tako povrijede. Ako djetetu iz čista mira krene krv na nos pomisliti na ovaj uzrok.

Infekcije

Do krvarenja iz nosa najčešće mogu da dovedu virusne infekcije,pogotovo pri nagloj promjeni spoljašnje temperature.Virusi se razmnožavaju u ćelijama na površini nosne sluznice,koja se tako istanjuje,pa su krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

Slabost krvih sudova u nosu

Zbog slabosti zidova krvnih sudova u nosu kod neke djece je dovoljno da samo malo jače protrljaju nos pa da počne krvarenje. Ova slabost nestaje sa uzrastom.

Rjeđi uzroci krvarenja iz nosa su bolesti sa poremećajem zgrušavanja krvi ili kod povišenog krvnog pritiska.

Zaustavite krvarenje iz nosa u pet jednostavnih koraka

Čistom maramicom obrisati krv i ustanoviti iz koje nozdrve ide.Veće dijete može izduvati nos kako bi se izbacili ugrušci i slinice.

  • Dijete treba da sjedne sa glavom nagnutom naprijed, a ne unazad, kako se često pogrešno radi.Ako se glava zabaci unazad krv se sliva ka grlu i guta se, a i tako se nema uvid u količinu krvi koja je istekla.
  • U položaju glave nagnute prema naprijed treba i izvršiti pritisak maramicom na nozdrvu iz koje krv teče i to sa strane, tako da se nozdrva slijepi sa koštanom pregradom nosa.ž
  • Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta prije nego što provjerite jeli krvarenje stalo.
  • Ako poslije desetak ili 15 minuta krvarenje ne prestaje treba uzeti kapi ili sprej za nos koje sužavaju krvne sudove, staviti u nos i ponovo izvršiti pritisak sa strane nozdrve.

Kada dijete mora kod doktora?

Ako i poslije navedenih mjera krvarenje ne stane, dijete treba odvesti kod ORL specijaliste. Ako je krvarenje u sklopu neke povrede, a dijete je malaksalo, bezvoljno i pospano treba ga odmah odvesti doktoru. Ako se krvarenje ponovi u kratkom roku ili se ponavlja nekoliko puta sedmično treba se obratiti ljekaru i ako se lako zaustavlja.

Srećom, krvarenje iz nosa je uglavnom bezazlena pojava.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply