Zaposleni u KCCG uskoro sa identifikacionim pločicama

Zaposleni na Klinici ginekologije i akušerstva ali i svim ostalim segmentima Kliničkog centra od naredne sedmice nosiće pločice sa imenom i prezimenom, najavio je danas direktor te najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, dr Milan Mijović na sastanku sa predstavnicama udruženja Roditelji i Prvog roditeljskog portala.

Na drugom sastanku koji je organizovan u posljednje dvije sedmice, saopšteno je i da nova direktorica Klinike priprema novi plan organizacije i načina rada, koji bi do maja trebalo da definiše i predstavi. Osim što bi trebalo da sadrži rješavanje pitanja svih detalja i procedure u vezi praćenja trudnica pa na dalje, očekuje se da će nova direktorica, između ostalog, predložiti i modele rješavanja pitanja korištenja epiduralne anestezije u toku porođaja, kao i dolaska doktora da porodi trudnicu čiju trudnoću prati. Doktorka Crnogorac je izabrana za direktoricu Klinike prije 15-ak dana.

Mijović je kazao i da je na Klinici promijenjena glavna sestra, ali i na odjeljenjima ginekologije i porodilišta što misli da će takođe doprinijeti promjenama.

On je najavio da će u prvoj sedmici maja početi adaptacija porodilišta Kliničkog centra Podgorica, nakon čega će porođajna sala imati nekoliko izdvojenih bokseva za porođaje, a to odjeljenje će dobiti i svoju salu za carske rezove koju do sada nije imalo.

Zbog adaptacije, sala za porođaje će privremeno biti izmještena, dok radovi ne budu okončani. Građevinski radovi su donacija kompanije Cijevna komerc. Menadžment kliničkog centra definisao je i širi spisak potrebne opreme i inventara koji će trebati da se obezbijedi za renovinarano porodilište u čemu će im pomoći Portal i Udruženje Roditelji u saradnji sa Dnevnim novinama.

U kampanji koja će biti uskoro pokrenuta, a o čijim detaljima će predstavnici udruženja i portala i Dnevnih novina sjutra razgovarati sa ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem, biće pozivane i animirane kompanije da doniraju određene segmente opreme sa spiska kako bi Klinički centar dobio moderno porodilište.

O planovima mendžmenta u vezi adapacije kako porodilišta tako i drugog dijela Klinike za akušerstvo i ginekologiju na kojem su smještene porodilje i njihove bebe, članovi udruženja i portala su obaviješteni na prethodnom sastanku sa Mijovićem. Tada je najavljeno da će rekonstrukcija tog dijela klinike uslijediti kada budu završeni poslovi sa porodilištem jer ne nemoguće izmjestiti odjednom cijelo odjeljenje. Za tu adapaciju još nije pronađen novac kroz donacije, ali je planirano da bude. Glavna promjena koju će donijeti adaptacija biće početak baby friendly programa koji podrazumijeva boravak majke i bebe u istoj sobi.

Na potralu Roditelji.me, u okviru foruma i posebne teme Porodilište u Podgorici, desetine žena su svjedočile o najčešće negativnim iskustvima na Klinici ginekologije i akušerstva, što je inspirisalo Dnevne novine da pokrenu inicijativu „Uvedimo porodilište u 21. vijek“. Žene se uglavnom žale na uslove ili ponašanje medicinskog osoblja, na prljavu posteljinu, lošu hranu, hladnu porođajnu salu u kojoj se puši… Pojedine su svjedočile i o uvredama, pa i o udarcima koje porodilje primale tokom porođaja.

Udruženje Roditelji je prije početka objavljivanja priča o mogućnostima podrške  ali i promjena na ginekološko-akušerskoj klinici razgovaralo sa Ministarstvom zdravlja, sa kojim će sarađivati na nekoliko projekata koji treba da doprinesu boljim uslovima za porodilje i djecu. O tome će biti potpisan memorandum o razumijevanju.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply