Tajna srećnih parova

Zašto neki parovi djeluju zadovoljniji od drugih? Da li oni zaista bolje odgovaraju jedno drugom, ili doživljavaju iste frustracije kao i svako drugi, ali se nose s njima na efikasniji način?

Tokom godina, psiholozi su posvetili hiljade sati proučavanju ponašanja parova. Ono što su otkrili je prilično iznenađujuće: čini se da postoje stvari koje srećni parovi znaju ili rade instinktivno.

Te stvari nijesu uzrokovane bitnim razlikama u stavovima ili stilu života. Naš nivo sreće najbolje predviđaju relativno mali gestovi. Howard Markman, direktor Centra za bračne i porodične studije na Univerzitetu u Denveru, kaže: “Ne postavlja se pitanje koliko volite jedno drugo, niti koliko su vaše ličnosti usklađene.”

Aktivnosti koje čine razliku u odnosima srećnih parova mogu djelovati sasvim uobičajeno i svakodnevno, ali istraživači tvrde da su upadljivo odsutne iz ponašanja nesrećnih parova.

“Ono što je spasilo moj brak u nekoliko kriznih perioda je nevjerovatan talenat za imitacije koji moj muž ima”, kaže Nataša (38). “Znam da zvuči smiješno, ali kad god smo bili na putu da se ozbiljno posvađamo, on bi smirio situaciju pravljenjem glupe grimase ili oponašanjem nekoga koga znamo. To je dobar podsjetnik da imamo izbor hoćemo li nastaviti da se svađamo ili odlučiti da se svemu nasmijemo”.U stvari, Natašina i Petrova rutina je klasičan primjer onoga što terapeut John Gottman naziva pokušajem popravke – “tajno oružje emocionalno inteligentnih parova.

Dobra vijest je da svako od nas može da uživa u boljem odnosu, ako smo sposobni i voljni da razvijemo ove male, ali presudne vještine.

Sjetite se dobrih vremena

Psiholog Janet Reibstein je za svoju knjigu The Best Kept Secret (Najbolje čuvana tajna) intervjuisala više od 200 parova kako bi otkrila šta je ono što njihov odnos čini  toliko uspješnim. Jedna upadljiva odlika srećnih parova bila je njihova sposobnost da se sjete dobrih uspomena, čak i tokom perioda sukoba. Koliko god da je situacija bila loša u datom trenutku, uspješni parovi su mogli da sagledaju širu sliku.

“Čvrsto su se držali ideje da je njihov odnos više od jednostavnog zbira loših situacija i konflikata,” kaže ona. “Oni su bili u stanju da naprave pauzu i pristupe osjećanjima vezanim za srećnije trenutke.”

Ne morate da se izvinjavate

Odlazak na spavanje, iako ste ljuti, nije smrtna presuda za vezu – to je još samo jedan način da ublažite napetost. Dostupne su nam sve strategije za prekid sukoba ili za stvaranje prilike za popravljanje odnosa. Stav da svađa uvijek mora da ima zaključak i da bude praćena izvinjenjem može biti veoma štetan. U stvari, najbolje je prihvatiti da u većini slučajeva bračne razmirice ne mogu biti riješene.

Pages: 1 2

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply