Malo drugačiji savjeti o seksu nakon porođaja

Možda je to posljednje što vam je na pameti kada stigle dijete, ali novi roditelji trebali bi već nekoliko sedmica nakon rođenja djeteta da izađu na romantični sastanak, a nove majke bi trebalo da pokažu seksualni interes za supruga.

To je posljednji u nizu savjeta kontroverzne britanske stručnjakinje za roditeljstvo Gine Ford. Nakon što se godinama brinula o sreći beba, autorka bestselera i bivša patronažna sestra svoju pažnju je posvetila ženama i stvarnosti prve godine majčinstva.

U svojoj novoj knjizi, The Contented Mother’s Guide, usredsrijedila se na uspone i padove prve godine majčinstva.

Dok njeni kritičari vole naglašavati da ona nema djece i da je razvedena, njena knjiga puna je savjeta stvarnih majki, od seksualnog života do gubitka kilograma.

»Potpuno iskreno, majke dijele uspone i padove prve godine majčinstva. Sve svakodnevne izazove i uobičajene brige s kojima se susrijeće svaka nova mama«, kaže Ford.

Ford preporučuje da već četiri do šest sedmica nakon porođaja, roditelji treba da provedu romantično poslijepodne ili veče, i to sređeni, a zabranjena teme je dijete.

»Prema mom iskustvu, parovi koji to učine ranije, lakše izlaze od parova koji bebu nijesu ostavili ni s kim drugim šest mjeseci ili duže«, pojasnila je ona.

Ford nudi i praktične savjete za seksualnu intimnost.

»Naoružajte se postporođajnim osnovama kao što su lubrikanti i masažna ulja te krenite polako’, savjetuje Ford.

To nijesu samo njenini savjeti. Oni dolaze od majki koje su učestvovale u diskusijama na njenoj stranici, Contentedbaby.com.

Ford je kazala za The Times da će prestati savjetovati ženama da imaju seksualne odnose prije nego što su spremne.

»Većina muškaraca s kojima sam pričala prilično su strpljivi i razumiju da im supruge neće biti raspoložene za to nekoliko sedmica ili mjeseci. Problem nastaje kada se emotivno isključite. Što duže ih žena drži isključenima i ne priča o tome sa suprugom, teže će im biti kasnije’, objašnjava Ford.

Ona je 1999. godine napisala knjigu The Contented Little Baby Book, u kojoj je iznijela teoriju da djeca moraju imati tačno određenu rutinu. Knjiga se prodala u milione primjeraka, ali je izazvala podijeljena mišljenja među roditeljima.

Napisla je i From Contented Baby to Confident Child and Potty Training in One Week. Tokom 12 godina kao privatna patronažna sestra, Gina je pazila na oko 300 bebica.

Izvor: Magazin.hr

Leave a Reply