Akciji nije kraj

Dnevne novine su danas završile serijal tekstova o pričama porodilja i iskustvima na odjeljnju Ginekologije i akušerstva Kliničkog centra, intervjuom sa osnivačem portala na čijem su forumu inicijalno objavljene. O suštini i ciljevima inicijative “Uvedimo porodilište u 21. vijek”, govori Kristina Mihailović iz udruženja i portala roditelji.me. Intervju prenosimo u cjelosti.

Kako ste zadovoljni akcijom “uvedimo porodilište u 21. vijek”?

Veoma smo zadovoljni rezultatima akcije koju su inicirale Dnevne novine na osnovu priča sa foruma Prvog roditeljskog portala (www.roditelji.me), iako se oni za sada odnose samo na reakciju javnosti, i neke najave promjena načina funkcionisanja Klinike za akušerstvo i ginekologiju Kliničkog centra. Reakcija javnosti odnosno razgovaranje o ovim temama ali i pružanje podrške i pomoći koliko je to moguće, suština je bila inicijative “Uvedimo porodilište u 21. vijek”.

Portal Roditelji i istoimeno udruženje postoje samo zbog unaprjeđivanja roditeljskih prava u Crnoj Gori i aktiviranja roditeljske zajednice, koja je ovoga puta pokazala da ima svoj stav i da hoće i može da kritikuje i poziva na promjene tamo gdje su one potrebne.

Naredne akcije?

Pomoć porodilištu Kliničkog centra kao najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori prvi je i samo jedan segment podrške koju planiraju udruženje i portal, i to ne samo u oblastima zdravstva, nego i prosvjete i svih onih segmenata u koje su neposredno uključeni roditelji odnosno njihova djeca.

Kada je zdravstvo u pitanju, načelno smo dogovorili saradnju sa Ministarstvom zdravlja sa kojim ćemo uskoro potpisati memorandum o razumijevanju i u okviru kojeg će biti precizirani projekti i oblasti zajedničkog djelovanja. Jedan od njih je upravo porodilište KC odnosno naša namjera da se uključimo u obezbjeđivanje nekih osnovnih stvari koje nedostaju Odjeljenju ginekologije i akušerstva. Tu ideju dodatno će osnažiti i podrška Dnevih novina koje su odlučile da se uključe i u medijsku kampanju animiranja kompanija da svi zajedno pokušamo da obezbijedimo novu opremu i sav onaj sadržaj koji nedostaje ili treba da bude zamijenjen, kako bi jedan dio uslova u kojima pacijentkinje borave bio poboljšan.

Detalji te akcije biće uskoro definisani a o njima smo razgovarali i sa direktorom Kliničkog centra u srijedu, koji nam je objasnio i da se kreće u adapataciju cijelog odjeljenja. Očekujemo i uključivanje drugih medija, kako bismo postigli što veći odziv i prikupili što više stvari koje će se naći na “spisku” koji će uskoro biti definisan.

Kakve još promjene očekuju porodilje sudeći po njihovim pričama i nezadovoljstvu?

Promjena enterijera nije najvažnija ali jeste veoma važna jer su čak i osnovni uslovi na Odjeljenju akušerstva i ginekologije na prilično lošem nivou i naravno da će mnoge žene biti srećnije kada dođu da se porađaju u pregrađenoj sali, sa izdijeljenim boxevima za porođaje i mogućnošću da u nekoj svojoj intimi dočekaju najljepšti trenutak u životu. Međutim, preostaje onaj drugi dio cijele priče odnosno nezadovoljstva koja se tiču odnosa pacijenta i pojedinih doktora, sestara, zdravstvenih radnika, za koje je i sam gospodin Mijović rekao da je jedna od slabih karika, ne samo u razgovoru sa nama nego i pojedinim medijima.

Očekujemo da će još puno toga morati da se mijenja, kao na primjer slaba hrana, neki detalji pripremnih procedure za porođaj, odvajanje majke i bebe, ograničen pristup majkama svojim bebama, pušenje, loša higijena, hranjenje beba adaptiranim formulama, onemogućavanje majkama da uspješno počnu da doje… Vjerujemo da će najavljene promjene biti realizovane, i da je inicijativa bila samo njihov početak, kao i da ćemo sarađivati sa Kliničkim centrom u više oblasti, kako smo i dogovorili na prvom od sastanaka i da će imati sluha za glas pacijenata.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply