Priče zvuče vjerodostojno i moraju se provjeriti

Priče žena o iskustvima na odjeljenju ginekogije i akušerstva Kliničkog centra zaista zvuče vjerodostojno i predstavljaju jednu ozbiljnu indiciju koju nadležni organi moraju da provjere, smatra Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava.

«Tih žena ima dosta, to su priče koje traju na portalu www. roditelji.me i to zvuči zaista vjerodostojno. Naravno ne možemo da tvrdimo, ali u svakom slučaju predstavlja jednu ozbiljnu indiciju koju nadležni organi moraju da provjere”, kazala je ona Radiju Antena M.

Prema njenim riječima, bilo koji oblik zlostavljanja podrazumijeva vrijeđanje ljudskog dostojanstva, što je krivično djelo, a za službena lica, među kojima su i zdravstveni radnici u javnim državnim bolnicama, kazna zatvora može biti i do tri godine.

Gorjanc Prelević smatra da je nedopustivo da se takve situacije dešavaju i u sporadičnim slučajevima.

“Niko ne kaže da su pojedinačni slučajevi pravilo, ali činjenica da se takav broj pojedinačnih slučajeva dogodio zaslužuje da se spriječi da se bilo šta slično ponovi. Zbog toga nadležni to treba da shvate itekako ozbiljno i da nas izvijeste o tome šta su konkretno preduzeli, pogotovo kakav su sistem kontrole uveli koji će spriječiti da se to ponavlja», dodala je ona. 

Gorjanc Prelević napominje da ni loša ekonomska situacija ne može da opravda loše uslove i nehigijenu tamo gdje je ona neophodna. Ona je zato pozvala pacijentkinje  da o mogućim nepravilnostima u radu pacijenti obavijeste i nadležnog tužioca i zaštitnika prava pacijenata.

Dnevne novine, podstaknute pričama sa Prvog roditeljskog portala, počele su da objavljuju serijal tekstova o lošim iskustvima porodilja u Porodilištu Kliničkog centra. Naime, porodilje se između ostalog žale na verbalno i fizičko nasilje, prisustvo duvanskog dima u porođajnoj sali, prljave čaršave i lošu hranu.

Menadžment Kliničkog centra je tim povodom saopštio da je odmah nakon pojavljivanja priča, krenuo u prikupljanje informacija i da će nakon završetka analize obavijestiti javnost.

“Moramo naglasiti da jedna pojava koja se pojavljuje sporadično, ne znači da je to pravilo i sa velikom sigurnošću možemo reći da ovakav način ponašanja nije standard u porodilištu Kliničkog centra», kazala je portparol Kliničkog centra Gorica Soković.

Ona je navela da je porodilšte je jedno od najosetljivijih odjeljenja Kliničkog centra, gdje se obavi oko tri hiljade porođaja godišnje, sa jako dobrim rezultatima veoma kvalitetnog i dovoljnog broja ljekara i medicinskog osoblja.

“Vjerovatno smo svi saglasni da navedena pojava ne smije postojati u našem sistemu i oštro ćemo se boriti protiv nje. U toku 2011. zaštitnik prava pacijenata nije dobio niti jedan prigovor na rad porodilišta», rekla je Soković.

Izvor: Antena M

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply