Duvanski dim, drskost i prljavština

Sa malim zakašnjenjem objavljujemo novum, četvrtu prilu koju su Dnevne novine objavile danas u okviru serijala “Uvedimo porodilište u 21. vijek. Autorka priče je Marija. Tekst prenosimo integralno

PODGORICA – Duvanski dim je nešto što, sigurno, nije nikome ni na kraj pameti da će osjetiti u Porodilištu i na Akušerskom odjeljenju. Ali, nažalost, u Podgorici, u Kliničkom centru, to nije realno očekivanje. Duvanski dim, ali i drskost medicinskog osoblja, nehigijena negativne su strane mog boravka u toj zdravstvenoj ustanovi kada sam otišla da rodim prvo dijete. Zbog toga, odnosno zbog svega ružnog što sam tamo doživjela, želim da podijelim ovo svoje iskustvo i javno ga saopštim u nadi da će nadležni shvatiti i početi da mijenjaju sve ono čemu je promjena potrebna.

U porođajnu salu došla sam iz Odjeljenja patologije trudnoće u ponoć. Poslije pripreme, smjestili su me na porođajni sto, a sestre su otišle u susjednu prostoriju, gdje su gledale TV, i barem dvije-tri od njih uveliko pušile.Vidjela sam da piše velikim slovima “zabranjeno pušenje”, ali one to nijesu poštovale.Tada sam jednoj skrenula pažnju da ugase cigarete, jer mi smeta dim, a ona je na to rekla: “Što to nijesi stavila u otpusnu listu”? Kasnije su sve babice zaspale.

To mi je bio prvi porođaj. Sva sreća pa sam išla u školu za trudnice i znala sam kako sve ide, inače ko zna šta bi bilo. Te noći je u Podgorici duvao sjever i u porođajnoj sali je bilo strašno hladno. Jedva se jedna sestra probudila da mi da ćebe. Još se jedna naljutila na mene što sam ustala, a ona je spavala u susjednoj prostoriji na porođajnom krevetu. Poslije porođaja su me prebacili u sobu u kojoj medicinske sestre i doktori baš i ne posvećuju puno pažnje porodiljama.

I na Odjeljenju akušerstva je dim veliki problem, ali ovoga puta dim pacijentkinja. Sve žene su pušile u toaletima, i prozori su bili širom otvoreni usred decembra! Hrana je loša, daleko od zdrave, a ne dozvoljavaju da se druga unosi. Na primjer, za večeru donesu narendan kupus i komad salame. Bebe majkama, uglavnom, donose site, daju im mliječne formule, nakon čega one, naravno, nijesu raspoložene za sisanje. Pritom ne pomažu ženama oko dojenja. Ja sam dobila mastitis i uzalud sam tražila od babica da mi pomognu. Navodno su bile puno zauzete. U otpusnoj listi je pisalo dojenje, dohrana. Čemu dohrana? I savjet – kupite aptamil, mi ovdje dajemo bebelac jer je jeftiniji. Tužno, ali istinito. Nadam se da će se nešto u skorije vrijeme promijeniti.
Marija

VEZANI ČLANCI:

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Dohrana za bebe, katastrofalno!
    Pa upravo tako beba ne nauci da doji nego se navikne na flasicu i ne pokusava posle da sisa!!!
    Prvo sto se u svakoj normalnoj bolnici radi nakon porodjaja je da se beba stavi na majcine grudi i odmah joj se ponudi dojka.
    Zato sto je to iskonski instinkt i bebin najbliskiji kontakt sa majkom i zato sto se tako aktivira majcino lucenje mleka.

    Babice koje puse na odeljenju- uzas nad uzasima!
    Trudnice i porodilje koje puse- dokaz retardiranosti i totalne zaglupljenosti!
    Sram bilo sve koji puse u prisustvu dece, beba, bolesnika i svih nepusaca koji mole za cist vazduh.

    Zatrovana drzava pa i njeni stanovnici, tuga!

    Zalazite se za baby friendly!!! Odvajati bebu od mame koja je nosila u stomaku 9 meseci je nelogicno, surovo i mostruozno!

    Hvala na hrabrom tekstu!

Leave a Reply