Zapaljenje srednjeg uha kod djece

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Srednje uho je eustahijevom tubom povezano sa mjestom gdje se nos produžava u ždrijelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu prenijeti na njega.

Kada uho zaboli to nije siguran znak da je u pitanju upala srednjeg uha, odnosno svaki bol u uhu ne podrazumijeva da je došlo do takvog upalnog procesa. Kada se zapuši nos, brzo se može zapušiti i eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha.Tada se nakupi tečnost koja „rasteže“ bubnu opnu, a to strašno boli, ali nije pravo, gnojno zapaljenje srednjeg uha. Tada djetetu treba dati brufen sirup i sprej ili kapi za nos i bolovi bi trebali da prođu za oko 15 do 20 minuta. Ako se to ne desi i bol se periodično ponavlja onda je najvjerovatnije u pitanju upala srednjeg uha.

Infekcije nosa i grla,veoma često dovode do zapaljenja srednjeg uva.Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima.Ovo se naročito lako desi kod male djece koja imaju kratku i široku eustahijevu tubu koja se lako napuni sekretom što je podloga za razvoj infekcije.

Bakterije u srednje uho mogu dospjeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi.Ponekad se dešava da se prvo upali spoljašnji ušni kanal a zatim srednje uho. Infekcija obično počinje kijavicom i obilnom sekrecijom iz nosa. Sekret se sliva i niz grlo i izaziva nadražajni kašalj. Povišena temperatura se na početku ne mora javiti mada je skoro obavezan simptom.Manje dijete ne umije da locira bol ali je nervozno, kenjkavo, jako plače, slabo jede i spava, što nas navodi da posumnjamo na upalu uha.

Da bi se postavila dijagnoza  neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom, aparatom kojim se može vidjeti bubna opna. Nepouzdano je postaviti dijagnozu samo pipanjem na ušne traguse. Početnu orjentaciju pravi pedijatar, a zatim prema potrebi upućuje ORL specijalisti.

Gnojna upala uha se liječi antibioticima koje isključivo prepisuje doktor. Terapija obično traje sedam dana. Uz antibiotike, neohodna je toaleta  nosa, što se postiže kapima za nos, a protiv bolova se koristi brufen sirup koji takođe djeluje na otok i crvenilo bubnjića.

Ako se upale uha često ponavljaju tada je dijete potrebno uputiti na ORL pregled. Tako se konstatuje da li je treći krajnik uzrok ponavljanim infekcijama i po potrebi se on hirurški otklanja. Upala srednjeg uha se može spriječiti. Otpušavanje, tj.toaleta nosa čini nos prohodnim što je najvažnija prevencija upali srednjeg uha.Što prije dijete treba naučiti da samo „izduva“ nos.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply