Njega novorođenčeta

Roditelji novorođenčadi, posebno prvorođenih, imaju niz nedoumica i bezbroj pitanja o mnogim temama među kojima je i njega nježne bebine kože. Njega djece bitna je stavka pa je važno informisati se o proizvodima koji su napravljeni od prirodnih sastojaka i koji ne izazivaju iritacije nježne i osjetljive dječje kože.

Koža novorođenčeta pet puta je osjetljivija od kože odrasle osobe, lojne žlijezde još nijesu spremne za rad, a hidrolipidni film, to jest sloj vode i sebuma koji služi kao barijera protiv spoljašnjih uticaja, vrlo je tanak. Zbog toga, uz maksimalnu higijenu valja paziti da se ne pretjera. Prekomjerno pranje i preagresivni proizvodi za higijenu slabe nedovoljno razvijene zaštitne barijere kože.

Veliku pažnju treba posvetiti higijeni intimne zone. Jednokratne pelene neprekidno se trljaju o kožu i sprečavaju pravilno disanje genitalne zone, pa se stvara topao i vlažan prostor u kojem se stolica i mokraća zadržavaju i izazivaju crvenilo i pečenje koji se kod osjetljivije djece mogu pretvoriti u eriteme i oblike ekcema.

Da biste to izbjegli, pelenu mijenjajte svaka tri do četiri sata i nastojte da koža ne bude dugo u dodiru sa stolicom i mokraćom. Dok mijenjate pelenu, ostavite djetetovu guzu nekoliko minuta na vazduhu, što će ih razveseliti. Guzu isperite samo vodom, a ako u vodi ima puno kamenca, dajte prednost uljima i mlijeku za čišćenje.

Nanesite osnovnu kremu s umirujućim djelovanjem, poput kreme s cinkom ili kreme na bazi nevena, vrlo blagog sredstva protiv eritema. Pažljivo operite genitalije: kod muške djece gazom odstranite sekret unutar kapice polnog organa, nježno povlačeći kožu prema dolje. Kod djevojčica genitalne organe treba čistiti od naprijed prema natrag, kako se ostaci fekalija ne bi prenijeli i u unutrašnojst vagine.

Jedanom dnevno, najbolje ujutro, trebalo bi posvetiti njezi djetetovih očiju. Upotrijebite okrugle tufere natopljene mlakom vodom ili fiziološkim rastvorom i očistite oko, počevši od spoljašnjeg ugla prema unutrašnjem. Za čišćenje drugog oka upotrijebite novi tufer, kako biste spriječili prijenos eventualne infekcije.

Za čišćenje ušiju upotrijebite smotani komadić vate. Dijete treba leći na leđima, glave nagnute na jednu stranu, a čistiti samo spoljašnji dio uha. Nikako ne treba koristiti klasične štapiće s vatom za čišćenje ušiju, jer postoji opasnost da prodru u ušni kanal, pritisnu ušnu mast na dno kanala i spriječe da izađe prirodnim putem.

Nosić njegujte tako da glavu djeteta nagnete prema natrag i nježno u nosnice uvučete komadić vate natopljen fiziološkim rastvorom. Na taj način će se otkloniti sluz i olakšati djetetu da kihne. Za higijenu usta umotajte čisti kažiprst u sterilnu gazu natopljenu prokuvanom mlakom vodom i njime pređite preko desni djeteta. Uklonićete ostatke sline i mlijeka.

Pravilno kupanje

Dok pupak ne otpadne i rana ne zaraste, prvih nekoliko dana života, preporučuje se ‘suvo pranje’, to jest brisanje djeteta vlažnom krpicom. Pupak i okolnu kožu treba držati suvima i čistima. Toaletu pupčanog patrljka, a zatim i ranice koja zaostaje nakon njegova otpadanja, najbolje je obavljati dva puta dnevno, i to sterilnim kompresama i antiseptikom (sprej). Važno je izabrati antiseptik čija je upotreba dopuštena u novorođenačkoj dobi. Ako se uoči bilo kakva promjena (npr. crvenilo ili vlaženje kože pupka i okoline), potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.

Svaki roditelj u početku se pribojava kupanja sićušne i krhke bebe, ali kad se malo uhodamo, ritual kupanja postaju nježni trenuci koji su izvor veselja za mamu, tatu i bebu. Nije nužno dijete kupati svaki dan, ali to može biti svakodnevni ritual koji često djeluje umirujuće. Ako se dogodi da dijete počne da plaće već na prvi dodir s vodom, ne paničite, nego ga ujednačeno nježno masirajte kako bi se priviklo. Idealna temperatura vode je oko 36 do 37 stepena, a temperatura u prostoriji između 24 i 26 stepeni.

Prvih mjeseci nije potrebno koristiti nikakav sapun ni pjenu za kupanje. Sapun kod novorođenčadi i male djece usporava proces oporavka pH i remeti fiziološku zaštitnu floru kože, što stvara predispoziciju za razvijanje infekcije. Najbolje je kupanje u čistoj vodi, uz povremenu upotrebu sindeta, posebno namijenjenih nježnoj dječjoj koži. Sindeti su sintetičke detergencije čiji pH odgovara pH-u kože, manje isušuju i manje iritiraju. Nakon navršenih osam mjeseci možete početi koristiti malu količinu pjene za kupanje. Odmah nakon izlaska iz kadice umotajte bebu u pešir s kapuljačom.

Zube prati od prvog dana

Odmah nakon nicanju prvih zubića pažljivo počnite da ih brišete štapićem i vatom umočenom u mlaku vodu. Kada dijete navrši 2 godine, odnosno kada mu nikne svih 20 zubi, treba početi upotrebljavati četkicu za zube. Iskoristite njegovu želju za oponašanjem pa ih zajedno perite nakon svakog obroka, ali na kraju mu ih vi zapravo iščetkajte. Najvažnije je zube prati uveče.

Izvor. Magazin.hr

Leave a Reply