Joga disanje u trudnoći

U trudnoći i tokom porođaja mama diše kako za sebe, tako i za svoju bebu. Zato je važno prepoznati dišemo li pravilno. Zato sve buduće mame treba da upoznaju disajni tok, promjene koje se javljaju u toku trudnoće, kao i osnove pravilnog disanja. Praktikujući jogu u trudnoći, dobrobiti vježbanja prenosimo na bebu. Joga usmjerava naš um i tijelo, i postajemo svjesniji bebe u nama produbljujući unutrašnju povezanost sa tim malim bićem.

Šta se dešava dok dišemo

Kada udišemo, vazduh koji sadrži kiseonik ulazi u tijelo dok ne stigne do pluća. Kiseonik se zatim apsorbuje u krvotok i sprovodi se do srca, odakle se pumpanjem širi do svake ćelije tijela. Razmjena gasova odvija se preko ćelijskih zidova i ugljen-dioksid se vraća istim putem do pluća radi izdisaja. U trudnoći bebino prisustvo podsjeća na još jedan organ koji se snabdijeva kiseonika i iz koga bi trebalo odstraniti ugljen-dioksid. Dobro je znati da beba posjeduje sopstveni krvotok. Hranljive materije i kiseonik prenose iz maminog u bebin krvotok preko finih krvnih sudova u placenti. Bebino srbe pumpa krv obogaćenu kiseonikom iz placente, preko pupčane vrpce, da bi se opskrbio svaki djelić bebinog tijela. Razmjena gasova odvija se preko ćelijskih zidova i onda se krv koja sadrži štetne sastojke i ugljen-doksid, ispumpava kroz pupčanu vrpcu nazad do placenter radi eliminacije putem maminog krvotoka. Nakon porođaja beba počinje da diše svojim  plućima dok se placentna cirkulacija usporava i zaustavlja.

Promjene u drugom stanju

Dobro je znati da se tokom trudnoće pluća majke proširuju kako bi se izborila sa uvećanim protokom kiseonika. Sve veća materica pritiska dno grudnog koša, smanjujući prostor za širenje. Tako buduća mama može da osjeti da joj se grudni koš uvećao ali vratiće se na normalnu veličinu nakon porođaja.

Disanje i otpuštanje emocija

Kada počeno da upražnjavamo svjesno disnje možemo osjetiti potrebu da, pored opuštanja mišića, izrazimo ili oslobodimo svoje emocije i osjećanja. Svi mi skladištimo uspomene u svom tijelu od momenta začeća do danas. Možemo godinama potopiskivati emocije, što naše tijelo obično izražava kroz plitko disanje, depresiju ili nizak nivo životne energije. U trudnoći je izražena sklonost ka izražavanju emocija, što podsjeća na prirodno pročišćavanje radi pripreme za porođaj i materinstvo.

Jednostavna svjesnost disanja

Evo jedne vježbe za razvijanje svijesti o disanju, po metodi Janet Balaskas, osnivača Activ birth centra u Londonu:

Odvojite pola sata nakon buđenja ili pred spavanje, smjestite se na mirno mjesto i udobno sjedite, tako da karlica ravnomjerno počiva na podu. Ukoliko se oslonite o zid ili vam podršku pruža prijatelj ili partner, važno je da baza kičme bude podržana.

Kada ste se udobno smjestili, zatvorite oči i fokusirajte se na disanje. Opustite noge, butine, kukove, abdomen, cijelu karlicu, otvorite grudni koš, a zatim možete da položite ruke na koljena. Dozvolite da glava zauzme prirodan položaj, blago spuštajući bradu ka grudima, opustite vilicu. Jednostavno pratite tok i ritam disanja, dopuštajući mu da postane mirno i utemeljeno. Pri tom budite svjesni dodira tijela i podloge.

Osjetite kako se kičma prirodno izdužuje u dva smjera – nadolje kada izdišete, ka nebu kada udišete. Kako se osjećaj ukorijenjenosti uvećava u bazi kičme, javlja se i osjećaj da je glava laganija, um postaje smireniji. Dopustite disanju da teče i produbljuje se prirodno…

Izvor. Magazin Sensa

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply