Varičela ili ovčje boginje

PIŠE: pedijatar Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Varičela je akutna zarazna bolest izazvana varicela-zoster virusom. Najčešće je blaga dječija bolest koja se manifestuje lako povišenom temperaturom i pojavom karakterističnog vezikuloznog osipa, bez značajnijeg poremećaja opšteg stanja. Početak bolesti je kao kod bilo koje virusne prehlade, kašalj, sekrecija iz nosa i blago povišena temperatura. Poslije dan dva od početka ovih simptoma javlja se karakteristična ospa, u vidu vezikula, prvo na trupu, zatim na ekstremitetima, a onda i po licu i glavi.

Ospa se javlja u naletima i dok god izbija svježa ospa dijete je zarazno. Kada ospa počne da se sasušuje i pretvara u krastu, dijete prestaje da bude zarazno.Taj period obično traje prve sedmice od početka bolesti. Poslije toga se ulazi u fazu oporavka.

Period inkubacije za varičelu iznosi 15 dana (period od momenta kontakta do momenta razboljevanja).

U ruziku od varičela su:

– trudnice, naročito u drugoj polovini trudnoće (13 do 20 sedmice gestacije);

– novorođenčad majki oboljelih u periodu 5 dana prije porođaja do 2 dana nakon porođaja;

– imunokompromitovane osobe – osobe sa oštećenim imunitetom;

– adolescenti i odrasle osobe koje ih nijesu bolovale zato što tada varičela ima teži tok.

Kod zdrave djece varičela ima blagi tok i rijetko se dešavaju komplikacije. Ako se dese, obično su u fazi ospe, kada se na već postojeću promjenu na koži nakalemi streptokona infekcija,rjeđe se mogu javiti celulitis i flegmona. Nakon primarne infekcije virus varičele ostaje u organizmu. Njegovom reaktivacijom u ganglijama senzornih neurona, nastaje herpes zoster,upala nerva sa jedne stane i propratnim kožnim promjenama duž nerva.

Specifična terapija za liječenje varičela ne postoji. Preporučuje se simptomatska terapija, antipiretik, mirovanje, talk za varičele kojim se posipa osip čije izbijanje izaziva nelagodu. Potrebno je dijete izolovati dok izbija ospa tj. dok je zarazno.Ali to ne znači da ga (kao što se nekad radilo) treba utopliti i skloniti od svjetlosti. Čak je i kupanje dozvoljeno. Znači, mali pacijent se normalno ponaša samo što je u kućnom pritvoru.

Pored izbjegavanja kontakta kroz kolektive, što je skoro nemoguće, postoji i vakcina protiv varičele. Kod nas ona još nije uvrštena u redovni kalendar vakcinacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Tijana.p

    Meni rekoše u DZ da od trenutka izbijanja treba da prođe još 21 dan da bi bili sigurni da dijete više ne može da prenese virus, a pošto je meni termin danas, malo me opterećuje ovo, jer mlađa ćerkica još uvijek ima tufnice…

    • Evo je dr Vjera napisala u tekstu

      Ospa se javlja u naletima i dok god izbija svježa ospa dijete je zarazno. Kada ospa počne da se sasušuje i pretvara u krastu, dijete prestaje da bude zarazno.Taj period obično traje prve sedmice od početka bolesti. Poslije toga se ulazi u fazu oporavka.

Leave a Reply