Još ne znaju kako će se nadoknađivati časovi

Ministarstvo prosvjete i nauke još nije odlučilo kada će i kako škole nadoknaditi časove, izgubljene tokom velikog nevremena.

Iz resora Slavoljuba Stijepovića nijesu potvrdili, ali ni demantovali glasine da bi zbog neodržanih časova školska godina mogla da bude produžena.

Vijestima je saopšteno da bi, u saradnji sa stručnjacima, uskoro trebalo da bude donijeta odluka kada će škole nadoknaditi izgubljene časove.

Sve škole u Crnoj Gori, izuzev ustanova na primorju, prošle sedmice su bile zatvorene zbog proglašenja vanrednog stanja, a mnoge nijesu radile po nekoliko dana i prethodnih sedmica.

U podgoričkim školama se spekuliše da će đaci svakog mjeseca imati po jednu radnu subotu, a da će ostatak izgubljenih časova biti nadoknađen nakon kalendarom predviđenog završetka školske godine.

U školama smatraju da je drugačija mogućnost praktično nemoguća, jer bi đaci bili i previše opterećeni ako bi imali više od jedne radne subote.

To se naročito odnosi na đake na sjeveru, koji zbog velikog snijega u pojedinim opštinama još gube časove.

Mogućnost produžetka školske godine, međutim, nije predviđen kalendarom, u kom piše da se nastava završava 12. juna, a za đake završnih razreda 17. maja.

Pominje se, međutim, nadoknađivanje časova – subotom.

“Ustanova može odstupiti od ovog kalendara zbog okolnosti koje nijesu predviđene kalendarom, s tim da je dužna da ostvari broj radnih dana utvrđen zakonom najkasnije do 17. maja za učenike završnog razreda, a za ostale učenike najkasnije do 12. juna. Nastava se organizuje u petodnevnoj radnoj sedmici. Izuzetno, u slučaju nadoknade nastavnog radnog dana, nastava se može organizovati i subotom”, navodi se u školskom kalendaru koji je potpisao Stijepović.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply