Neće da jede

PITANJE od Irene:

Pitanje je za pedijatra, psihologa il bilo koga ko može da mi pomogne. Imam sina od godinu i 7 mjeseci. Napredan je. Operisao je treći krajnik jer je malo slabije jeo i stalno je bio bolešljiv. Fino jede, bez natege samo meni i mojoj mami, ali kod moje svekrve i svekra i u vrtiću, nema šanse da će da zine iako mu ja spremim obrok.

Sad me interesuje da li on možda mudruje pa neće kod drugih da jede, ili smo mi stvorili famu oko njegovog jela stalnom pričom o jelu? Npr. u vrtiću ne jede, al to njihovo jelo neće ni meni da jede jer se već ohladilo, ali čim krenemo kući on traži am am.

Kod svekrve neće ono sto je ona kuvala, a čim sam ja došla fino sam ga nahranila, isto je bilo i sa jelom koje sam mu ja spremila, njoj neće da jede, a meni pojede. Je li problem u nama ili je on tvrdoglav? Kažu pusti ga da dobro ogladni pa će jesti. Sad se ja brinem jer radim do 5, a on ide u vrtić, ja ga ujutro nahranim, pa je bukvalno do 5 gladan, sem ako ga moji roditelji ne uzmu ranije iz vrtića pa ga nahrane i opet vraćajukod svekrve.

Cijela logistika je uključena u vožnju i hranjenje, samo da se ja ne brinem i da on nije gladan. Nadam se da ćete mi pomoći jer sam više očajna.

ODGOVOR od dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica:

Sa našeg, pedijatrijskog stanovišta, važno je da Vaše dijete nema organsku podlogu tj. neku hroničnu bolest zbog koje apsolutno odbija obroke i pothranjeno je. Dakle, s medicinskog aspekta Vaše dijete je zdravo i nema razloga za brigu.

ODGOVOR od psihološkinje Lidije Mirković, vrtić Kućica:

Pošto je problem najvjerovatnije emocionalne prirode i zahtijeva više informacija o funkcionisanju cjelokupnog porodičnog sistema preporučuje se razgovor sa stručnjakom (psihologom).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply