Ne brinite ako vam dijete kasnije progovori

Mališani koji su progovorili kasnije u odnosu na druge vršnjake, neće imati posljedice u svom kasnijem mentalnom razvoju, pokazalo je najnovije australijsko istraživanje pokazalo je da.

Australijski stručnjaci savjetuju roditeljima da se ne brinu ako je njihovo dijete progovorilo kasnije od vršnjaka.

Istraživači Univerziteta Zapadne Australije pratili su djecu koja su kasnije progovorila sve do njihovih tinejdžerskih godina.

Ustanovljeno je da oni nijesu ništa skloniji sramežljivom, depresivnom ili agresivnom ponašanju u odnosu na njihove vršnjake koji su ranije progovorili.

Naučnici su pratili preko 1.400 dvogodišnjaka čiji su roditelji ispunili detaljni upitnik o njihovom govornom razvoju.

Skoro je svaki deseti mališan kasnije progovorio, a njihovi roditelji su prijavili najslabije rezultate – 15 odsto od prosječnih 310 najčešćih riječi koje su njihovi drugi vršnjaci mogli reći.

Na početku se pokazalo da su mališani koji su kanije progovorili imali u većoj mjeri psihološke probleme, naime, 13 odsto takve djece je bilo sramežljivo i manje aktivno u poređenju sa osam odsto vršnjaka koji su ranije počeli govoriti.

Dobre vijesti su te da je ova razlika nestala do pete godine i nije se kasnije opet pojavila.

Ipak, stručnjaci savjetuju da je bitno obratiti pažnju na govor djece ako ne uhvate ritam s vremenom, jer, kako kažu – perzistirajući govorni deficit može biti povezan s problemima zdravlja mentalne prirode.

Izvor: Magazin.hr

Leave a Reply