I treniraju i mozgaju u Džudo Lino Mozgaonici

U prostorijama Džudo Kluba u Streljani Ljubović u Podgorici djeca od 3 do 6 godina mogu trenirati džudo na nešto malo drugačiji način. Ono što program Džudo Lino mozgaonica razlikuje od ostalih je to što su fizički treninzi kombinovani sa osmišljenim zadacima namijenjenim stimulaciji kognitivnog razvoja polaznika.

Psihološkinja Marijana Vukićević je objasnila da je ideja programa da se djeci na ranom uzrastu omogući bavljenje sportom, u cilju stimulacije pravilnog rasta i razvoja, očuvanja fizičkog zdravlja i stimulacije psihičkog razvoja djeteta.

Prema njenim riječima, program ima preventivnu funkciju kada je riječ o različitim nepoželjnim pojavama među kojima su deformitet kičme, ravni tabani, gojaznost, kao i lijenost koja je vrlo čest preduslov za kasnije javljanje društveno nepoželjnih i neprihvatljivih oblika ponašanja poput bolesti zavisnosti i maloljetničke delikvencije.

Vukićević je ocijenila da su sportski sadržaji koji se nude u Podgorici većinom namijenjeni djeci školskog uzrasta, a da je u skladu sa shvatanjima savremene nauke o dječijem razvoju, predškolski uzrast  period koji je najoptimalniji za podsticanje kako fizičkog tako i psihičkog razvoja.

Džudo je kao sport, zbog puzanja, prevrtanja, skakanja… jako blizak dječijem ponašanju i zbog toga ga prihvataju djeca na najranijem uzrastu.

„Djeca najlakše uče kroz igru, tako da se na razvoj njihovih sposobnosti najbolje djeluje osmišljavanjem zanimljivih i stimulativnih zadataka”, pojasnila je Vukićević.

Programom su obuhvaćena sva djeca, uključujući djecu sa posebnim potrebama (djeca sa smetnjama/teškoćama u razvoju i nadarena djeca), u skladu sa pravima predviđenim Konvencijom o pravima djeteta.

Ključni ciljevi ovog programa su da se djeci omogući na ranom uzrastu da kroz razviju svoje fizičke i psihološke potencijale, da ostvare ideal prevencije u smislu djelovanja na najranijem uzrastu, ali i uključivanje djece sa određenim smetnjama u razvoju (adhd, autizam, fizičke smetnje…). Među ciljevima su i prepoznavanje nadarene djece i njihovo kasnije usmjeravanje, promovisanje zdravih stilova života i razvoj olimpijskog sporta.

Osim psihološkinje Vukićević, koja ima višegodišnje iskustvo u radu sa djecom i omladinom, na realizaciji programa radi i specijalni pedagog (crni pojas) Vuk Stanišić.

Treninzi su organizovani dva puta sedmično po sat vremena, u grupama od 10 do 15, a omogućeno je i prisustvo roditelja ukoliko oni to žele.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Tamara 2

    Dzudo je najljepsi sport!!!Inace u prevodu znaci ‘njezan naci’ iako na oko izgleda grub,dzudo je poput baleta,svaki potez mora biti prefinjen i lagan.Trenirala sam 12 godina i ako sve bude po planu nastavljam kao trener 🙂 Zato svim roditeljima od srca preporucujem da svoje malisane upisu na dzudo,djeca ce se ne sam fizicki nego i psihicki razvijati…

  2. majal

    Samo da vas obavijestim, juce smo bili da vidimo kako izgleda trening i veoma je simpaticno. Grupa koja je trenutno aktivna trenira vec 3 mjeseca, tako da ocekuju iduce nedelje da oforme novu grupu. Moj dječak je u startu bio malo rezervisan, ali poslije smo ga pokušali odvući prije kraja treninga (zbog prethodno dogovorenih obaveza), ali nije bilo trika 🙂 Sve u svemu, preporučujem! Jedina zamjerka je na mnogo hladan prostor, ali ipak riječ je o subjektivnom osjećaju, jer smo mi sjedali dok su oni skakali…tako da čisto sumnjam da je njima hladno..

  3. vanjamik

    ovo zvuci interesantno! mi smo probali sa aikidom u septembru, ali su im termini bili prekasno za djecu predskolskog uzrasta (20.30). nadam se da nije slucaj i sa ovim 🙂

  4. majal

    Evo upravo sam dobila informaciju da ce nova grupa startovati u ponedeljak u 16.30-17.30, tako da ce treninzi biti ponedeljkom i srijedom. Jedva cekam 🙂

  5. tatico

    Upisali sina od 3,5 godine u novu grupu sa početnicima. Super je, on oduševljen a mi zadovoljni. Lijepo organizovano i zabavno. Jedva smo pronašli aktivnost gdje djeca ovog uzrasta mogu da se uključe. Samo naprijed i pozdrav !

Leave a Reply