Toplina obnovljene ljubavi

Energija između partnera neopipljiva je, ali sveta. Marijana i suprug u braku su 11 godina. Kao mladi, zajednički su krenuli u „odrasli život”. Kako je Marijana uz gajenje troje djece i radila, a suprug napredovao na poslu, počeli su da se udaljavaju jedno od drugog. Uslijedio je manjak komunikacije i podrške. Marijanin suprug smatra da je jedini izlaz razvod braka. Marijana se pita ima li načina da se njihovo zajedništvo oživi.

Jedanaest godina braka je veliko postignuće. To je više od 4000 dana, a svaki od tih dana predstavlja još jedan dan u kom je vaš partner odlučio da ostane uz vas i vi uz njega. Ulagali ste u svoju vezu, negovali je i posmatrali kako raste očekujući jedno od drugog podršku, zaštitu i utočište.

Kako život ide svojim tokom i obaveze rastu, lako je zaboraviti da se trudite oko partnera. A kada dan po dan počinjemo da zanemarujemo svog partnera, jednog dana probudimo se pored neznanca. Ako iskreno razmislite, negdje u onih četiri hiljade dana postali ste nezainteresovani za svog partnera, odnosno neke druge stvari postale su važnije od vaše veze. I ma koliko god to bilo „normalno” u našem društvu, kod naših roditelja ili komšija, veza s našim partnerom ne smije da postane manje važna od ostalih stvari u životu jer je mnogo naših rezultata i životnih dostignuća proisteklo upravo iz te veze.

Ako razmislite o svom partner i prisjetite se lijepih trenutaka, razveseliće vas sjećanje na toplinu koju ste imali, nježnosti koje ste razmjenjivali u obliku malih znakova pažnje, držanja za ruke… Družeći se tako i povezujući, gradili ste vezu, prostor između dvije duše, ono nešto što ste samo vas dvoje mogli da vidite.

Često čujem da se to brzo izgubi, da je brak ubica romantike i da se u braku ljubav vrlo brzo pretvori u korist i naviku. Kakve li zablude! A gdje se to tačno izgubi? Jesmo li tu ljubav i poštovanje dobili kao neki predmet pa smo ga u nekom trenu jednostavno izgubili?

Odgovor je – ne. Ljubav nijesmo dobili, nego smo je dali i davali. Davali svakim druženjem, svakim toplim pogledom. Spasiti brak značiće ponovno probuditi toplinu između vas dvoje. Toplina o kojoj govorim energija je koja stvara život, koja nas prožima i povezuje.

Malim koracima do susreta

Nikakvi zakoni, obaveze i prisila ne mogu da budu zamjena za tu jedinstvenu energiju zbog koje prelazimo pustinje i premošćujemo provalije. Ne postoji način da vežemo čovjeka za sebe osim da mu pružimo svoju energiju. I ako je prihvati i vrati, tada postajemo jedno.

Naravno, kad se u naš ljubavni prostor naseli mnogo starudija i smeća, potrebno je dosta vremena da se sve to očisti. Zato se prvo priupitajte da li iskreno želite svog partnera pored sebe. Ako je odgovor potvrdan, naoružajte se strpljenjem, i to velikom količinom – isplatiće se! Ako ste jednom bili cjelina, onda je apsolutno moguće da se to opet postigne.

Počnite s malim koracima – nemojte insistirati da nakon dva dana sve bude kao prije, nemojte patiti jer nije odmah drugog dana nakon razgovora savršeno, trebaće ih još mnogo, mnogo – pa ni na početku veze nijeste odmah sve „dobili”, nijeste odmah postali jedno. Ako čitajući ove redove smatrate da je to nemoguće „jer je on takav i takav”, onda ste u pravu i zaista je nemoguće. Ali ako dozvolite sebi da povjerujete da je moguće, onda su vaši izgledi mnogo veći.

Naime, zbog pozitivnog stava počećete ponovo da sijate onom toplinom koju ste izgubili i doprinijeti vašem ponovnom zbližavanju. Mnogi će reći – zašto on nešto ne preduzme, pa i njegov je brak; zašto bi ona sve sama morala. I djelimično su u pravu – za sve treba dvoje, ali i prije početka vaše veze, kad je neko nekog „upecao” (bio to on ili ona), jedna osoba je preuzela inicijativu, a druga je pratila. Tako i u ovom trenutku, preuzmite vi inicijativu, a poslije kad sve bude ponovno harmonično, on/ona će vam biti zahvalan/a.

Izvor: Sensa, www.lovesenmsa.rs

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply