Igra kao alat za izgradnju dječjeg svijeta

PIŠE: psihološkinja Lidija Mirković, vrtić Kućica

 

Šta možeš da uradiš sa svojim kockama?

Mogu da napravim sve: zamkove i palate, hramove i pristaništa. Može i kiša da padne i svi ostali da odu, a ja ću biti srećan da ostanem kod kuće i da se igram; neka trosjed bude planina, a tepih more. Tu ću ja osnovati svoj grad .
(Robert luis Stivenson)

 

Djeca ne mogu bez igre

Za dijete dan bez igranja uopšte nije dan. Igra je toliko bazična i potrebna kao hrana. Dijete odvaja puno energije za igranje jer je za njega igra način saznavanja o sebi, drugima, fizičkom svijetu. Posmatrajte djecu i vidjećete koliko rastu kroz igru. Od samog početka djeca vole dešavanja. Već i bebe prave male istraživačke akcije: dodiruju svoje stopalo, drmusaju zvečku, pokušavajući ponovo i ponovo. Nešto starije bebe skrivaju igračke ispod kreveta i sl. Predškolska djeca imaju maštovitije ideje. Njihova igra je više planirana i u stanju su da je više mijenjaju. Ona istražuju predmete, ređaju ih, grade, zamišljaju. To je vrijeme čarobnog svijeta imaginacije. To je doba kada djeca tricikl transformišu u trkački automobil, gumu za žvakanje u svemirski brod.

Pomislite samo koliko takva aktivnost utiče na dječiji razvoj. Pritiskanje gumenih igračaka, stavljanje pasulja u flašu, preskakanje preko kule od kocki, pomaže na primjer djeci da razvijaju mišiće i koordinaciju.

Igra razvija mozak, kao i fizičku snagu. Po prirodi radoznala, djeca se dotiču velikih problema: treba pronaći koliko treba zategnuti ćebe da bi se došlo do igračke; koji sud staje u koji; kako se koriste simboli da označe stvari i događaje oko nas. U igri voda može biti kafa, a dijete mama i tata.

Kroz igru djeca uče kako da sa sobom i drugima izađu na kraj. U igri prolaze kroz osjećanja kojih se boje, kao što je strah od injekcije ili ljutnja koju osjećaju prema pravilima i ograničenjima koje postavljaju odrasli. Igra djetetu daje kontrolu nad onim što se događa. Ona takođe izgrađuje samokontrolu. U igri dijete uči da nešto dijeli sa drugima, pita za nešto što želi, sarađuje.

I roditeljima treba igra

Igranje sa vašim djetetom može biti zabava a takođe je i od pomoći za same roditelje. To je relaksiran ilagan način da se nauči nešto o interesovanjima vašeg djeteta, brigama koje ga muče i vještinama koje posjeduje. To je način da vašoj djeci pokažete da vam je stalo do njih, kao i da doprinesete cjelokupnom razvoju.

Da bi ste i sami iz tog iskustva što više dobili, probajte neke od sledećih sugestija:

Pridružite se igri vašeg djeteta

  • Dodajte u vašu svakodnevnicu malo igre i fantazije
  • Nabavite djeci igračke i materijal za igru
  • Izvedite djecu da upoznaju druge ljude, mjesta, događaje

Vidjećete i sami da igra pruža mnogo mogućnosti na koju se što šta može nadograditi.

Napravite situaciju za igru

Kad pomenemo igru obično prvo pomislite na djecu zaboravljajući da su roditelji ti koji kreiraju lijepu atmosferu za igru. Evo nekoliko načina da se podstakne igra vaše djece:

Pridružite se igri vaše djece

Posmatrajte koje igre vaša djeca biraju a zatim im se pridružite. To može biti imitiranje lavova, ili će vam vaše dijete dati injekciju sa plastičnom iglom. Slušajte kako vaše dijete koristi riječi u toku igre. Djeca obično vole da prave stihove i riječi stavljaju u nove odnose. Desiće se da puter zovu mazuter i sl. Možete od toga napraviti rječnik koji će biti karakterističan samo za vašu porodicu.

Nabavite stvari za igranje

To su uglavnom predmeti koji se inače nalaze u kući, ali je potrebno imati i kupljene igračke. Igračka u djetetu treba da probudi nova interesovanja i vještine. Stara igračka može postati nova, ako joj se doda neki novi detalj ili svrha.

Boravak u dvorištu je za dijete ponekad prazan i dosadan. Da ne bi bilo tako, nabavite neke stare gume, konopac, krede, da bi dijete imalo sa čime da se igra.

Uvedite igru i fantaziju u svakodnevne životne situacije

Igranje će pomoći djeci i roditeljima da razbiju svakodnevne rutine: «Sad letiš u krevet»; «Sjedi mi na leđa pa ćemo ja i ti zajedno da jašemo»

Igranje žmurke je mnoge bebe odvratilo od plakanja koje se obično dešava kada se beba presvlači. Na dugačkim putovanjima probajte da smišljate nove priče o ljudima i kućama pored kojih prolazite. Možete koristiti mnogobrojne društvene igre sa žetonima i slovima koje dijete raspoznaje.

Nađite svom djetetu druga za igru

Pozovite dijete iz susjedstva svojoj kući. Počnite zajedničku igru. Izvedite dijete u park i susjedstvo gdje se nalaze druga djeca. To će djeci pomoći da dođu do drugih. Buditre tu kada dijete poželi da se zajednički igrate. Djeci obično treba pomoć u tome da se nešto dohvati, dobije neka nova ideja, da ih neko zaštiti od ponekog agresivnog vršnjaka.

Izvedite vašu djecu

Što djeca više iskuse, to su bogatija. Najbolja putovanja su ona u kojima su djeca aktivna. Djeca vole da se popnu na traktor, da dodirnu sirenu, da kobajagi voze auto. Kad snimi određenu situaciju toga se posle igra kod kuće. Nabavite mu neki predmet koji može da podsjeća na cijei događaj (stare cipele; male grabulje i sl.)

Mnoge stvari događaju se oko nas neposredno: popravlja se telefonska govornica; gradi se zgrada, pravi asfalt… Prošetajte zajedno sa djetetom i pogledajte šta se u vašoj okolini dešava. Djeci takva iskustva puno znače.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply