Stres i anksioznost u toku trudnoće

Trudnoća je jedna od najvećih promjena u životu žene, a gotovo svaku promjenu prati stres. Osim fizičkih tegoba kao što su umor, mučnina i promijenjen oblik tijela, neke žene osjećaju i anksioznost zbog trudnoće, finansija ili su zabrinute za djetetovo zdravlje. Duži period stresa šteti i majci i djetetu zbog čega je potrebno pronaći načine opuštanja.

Tehnike opuštanja, na primjer duboko disanje, vrlo su djelotvorne u trećem tromjesečju, kad umor i anksioznost zbog porođaja iskušavaju granice ženine izdržljivosti. Svakodnevni stres ne utiče na vaše dijete ali ako ste anksiozni, hormoni stresa stalno kruže vašim tijelom pa mogu proći i kroz posteljicu. Dugotrajan stres može povećati krvni pritisak. Tehnike disanja pomažu izazivanju alfa moždanih talasa koji se povezuju sa smirenošću i dubokom opuštenošću.

Da biste izveli vježbu dubokog disanja legnite na pod ili udobno sjedite, stavite jednu ruku na grudi, a drugu na trbuh. Polako udištite i izdišite, 12 do 15 puta u minuti. Slušanje muzike može doprinijeti opuštanju.

Vježba disanja – Duboko udahite kroz nos, a potom izdahnite. Zamolite partnera da rukama prati širenje vašeg grudnog koša i podstiće vas na duboko disanje.

Važni savjeti

  • Izbjegavajte  stimulanse kao što su kafa, čaj i gazirani napici.
  • Jedite hranu koja održava ujednačen nivo šećera u krvi.
  • Izbjegavajte slatko jer pruža kratkotrajne zalihe energije.
  • Razgovarajte o sebi i svojim strahovima.

TAI CHI

Terapija koja uključuje polagane pokrete, podstiče smirivanje i opuštanje. Pritom će tehnike disanja pojačati protok kiseonika u vašem i u tijelu djeteta, a pokreti će vas ojačati neposredno prije porođaja.

MEDITACIJA

Meditaciona tehnika pražnjenja uma putem usredsređenosti na jednu misao ili sliku obezbjeđuje opuštanje što pogoduje zdravlju. Najbolji oblik meditacije za ublažavanje stresa je transcedentalna meditacija. Njeni fiziološki učinci, između ostalog, usporavaju metabolizam.

Stres je moguće ublažiti i vizuelizacijom. Na početku trudnoće mnoge žene nailaze na teškoće u pokušaju da se povežu sa svojim djetetom, posebno ako se zbog jutarnjih mučnina osjećaju loše. Ta nelagoda ponekada izazva bijes i uznemirenost. Povezanost sa djetetom ne uspostvlja se autiomatski, potrebno ju je stvarati. Zbog toga svakog dana treba izdvajati vrijeme tokom kojeg ćete sjedjeti držeći ruke na stomaku, vizuelizovati nerođeno diete i pozitivno misliti o vašoj zajednikoj budućnosti. Vizuelizacija može pomoći i da izdržite bolne kontrakcije tokom porođaja.

Većinu tehnika meditacije i vizuelizacije možete naučiti iz knjiga ili videozapisa ili vas o njima može naučiti stručna osoba pojedinačno ili u grupi. Možda ćete shvatiti da vam više odgovara pouka, ali tehnike vrlo lako možete savladati i sami. Pronađite miro mjesto na kojem možete sjesti ili leći i opustiti se. Dišite polako, ujednačeno i ritmično, udišući kroz nos i izdišući kroz usta. Ponavljajte mantru ili se potpuno usredsredite na predmet meditacije, što na primjer može biti cvijet ili svijeća. Ako se vizuelizacijom želite osloboditi stresa, zamišljajte ugodan prizor, na primjer tropsku plažu ili planinski vidik, ili zamišljajte savršen porođaj.

TERAPIJA BOJAMA

Stručnjaci za terapiju bojama vjeruju da plava boja ublažava stres pa vježbe disanja izvodite obučeni u plavu garderobu ili pokriveni plavim prekrivačem. Možete takođe zamisliti kako upijate blagotvornu plavu boju koja prožima vaše tijelo ili odlazi tamo gdje je potrebna. Crvenu, žutu i narandžastu bi trebalo vizualizavati kako ulazi kroz stopala, a zelenu kako ulazi u područje srca.

AROMATERAPIJA

Aromaterapijskom masažom moguče je ublažiti napetos u vratu. Blagotvorna su ulja kamilice, ruže, lavande, mandarine i sandalovine. Umirujuće pare raspršite po sobi tako što ćete nekoliko kapi ulja staviti u mirisnu svjetiljku ili na krpu postavljenu na radijator. Nekoliko kapi ovih ulja možete dodati vodi za kupanje.

Neka ulja nijesu ni malo opasna u trudnoći, a neka biste trebali oprezno koristiti kao što su: bergamot, agrumi, kamlica, čempres, tamjan, lavanda, mažuran, paprena metvica, ruža geranija. Veliki oprez savjetuje se pri upotrebi ulja žalfije i ruzmarina, koja se koriste samo neposredno prije ili tokom trudova. Ni malo opasna su ulja đumbira, neroli, petiti grain, ružino drvo, sandalovina, čajevac i yland yland.

ZAPADNJAČKA BILJNA MEDICINA

Smatra se da matičnjak, cvjetovi lipe, lavanda i kamilica ublažavaju stres. Možete ih piti u obliku čajeva, a pomažu tako što će opustiti mišiće i sniziti povišeni krvni pritisak.

Upozorenje: List maline ne uzimajte u prvom tromjesečju trudnoće jer može stimulisati matericu.

CVJETNE KAPI

Cvjetni pripravci su posebno populari za ublažavanje stresa i psihičkih problema. U slučaju straha i negativnih misli vezanih za dijete preporučuje se crveni divlji kesten. Za lakše životno prilagođavanje orah. Ako osjećate strah – jasika. U slučaju šoka ili panike Rescue remedy (jedna od Bachovih cvjetnih kapi).

DIJETA I PREHRANA

Stres iscrpljuje energiju i važne hranljive sastojke – vitamin C, koenzim Q10, cink i magnezijum. Iako možda nemate posebno jak apetit, svakako jedite hranu bogatu tim sastojcima kao i B vitaminima potrebnim za oslobađanje energije. Jeditne mnogo složenih ugljenih hidrata kao šro je hljeb od cjelovitog zrna, koji se polako pretvara u energiju i izbjegavajte slatko.

Izvor: Prirodna trudnoća, Zita West, Komplementarne terapije za period prije začeća, trudnoću i njegu nakon porođaja, Planetopija, Zagreb 2006.

Comments

Leave a Reply