12 poteza za jačanje dječjeg imuniteta

Svaki roditelj zna koliko je važan imunitet njegovog djeteta. On se bori s bakterijama i virusima i održava ga zdravim. Zbog toga pročitajte što stručnjaci preporučuju da napravite da vaše dijete bude snažnije i zdravije

1.      NEKA SE DRUŽI

Prema istraživanju u kojem je učestvovalo više od 1.200 djece, igranje u parku ili igraonici jača imunitet. Iako je veća vjerovatnost da će vaše dijete pokupiti više virusa ako se više druži (za početak, vjerovatno će češće kašljati i šmrkljati), ta izloženost zapravo jača imunitet toliko da će do pete godine života bolje odolijevati bolestima nego djeca koja nijesu išla u vrtić ili se redovno družila sa vršnjacima.
Bez straha upišite dijete u vrtić ili igraonicu i što češće ga vodite među drugom djecom na igranje. I ne radi se samo o zdravlju – nova prijateljstva ojačaće mu samopouzdanje i dobro raspoloženje (a i vaše!).

 2.      ZABRANITE PUŠENJE

Otrovi iz dima cigarette izuzetno su štetni za organe u razvoju – pasivno pušenje u djetinjstvu povezano je s povećanim rizikom od raka, astme i ostalih disajnih bolesti, od srčanih bolesti i smrti u kolijevci. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog djeteta je da vi i vaš partner prestanete da pušite.
Potražite pomoć ako ste zavisni od pušenja. Možete uzimati nikotinske zvake ili flastere i potražiti grupu za podršku.

 3.      NUDITE DJETETU VOĆE I POVRĆE

Kad vaše dijete počne da jede čvrstu hranu, možete mu pomoći da zavoli zdravu hranu. Hranjivost voća i povrća ničim se ne da nadmašiti – oni su najbolji izvori antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i enzima koji će štititi ćelije od oštećenja. Pokušajte da postignete da dijete svaki dan pojede barem pet porcija (porcija je otprilike šaka) različitog voća i povrća – neka bude što različitijih boja i okusa – kako biste iskoristili sve hranjivo bogatstvo koje sadrže.
Sirovo voće i povrće je još zdravije i bogatije antioksidansima. Skavajte ga ili ponudite kao zdravu užinu koju može jesti rukama.

4.      NEKA SE KREĆE

Danas su djeca znatno teža, djelimično i zato što se manje kreću. Čak i najmlađi trebaju vježbanje: ono im održava srce i cirkulaciju zdravima, jača mišiće i kosti, troši tjelesnu masnoćui smanjuje rizik od obolijevanja. Vježbanje i kretanje takođe pozitivno utiče na dobro raspoloženje i opšte stanje – kada smo fizički aktivni, mozak ispušta hemikalije kao što su seratonin i endorfin, prirodne hormone zbog kojih se dobro osjećamo.
Isključite televizor i plešite sa svojim djetetom. Izvadite ga iz kolica i pustite da šeta naokolo ili neka vozi biciklo, pliva, trči po dvorištu, ide u park… glavno je da se kreće. A to je dobro i za vas!

5.      DOBAR SAN

U snu tijelo vašeg djeteta stvara antitijela i hormone rasta. Loš san može spriječiti proizvodnju interleukina-1, koji je odgovoran za održavanje zdravlja i odbranu od infekcija.  

Kako biste pomogli djetetu da više i bolje spava, uspostavite večernju rutinu, na primjer: večera, kupanje, priča i maženje. Dijete stavite da spava dok je još budno kako bi se naučilo uspavati se bez vas – tako će se i noću lakše umiriti i ponovo zaspati ako se slučajno probudi.

6.      NASTAVITE DA DOJITE

Dojenje je jedan od najboljih načina da ojačate i zaštitite djetetovo zdravlje (najbolje bi bilo kad biste dijete prvih šest mjeseci isključivo dojili). Majčino mlijeko sadrži sve hranjive sastojke koje bebi trebaju za zdravi rast, kao i vrijedna antitijela za odbranu od infekcija i bolesti, od bolova u stomaku do leukemije, od dječje šećerne bolesti do upala uha. Istraživanja takođe pokazuju da dojenje štiti od alergijskih reakcija kao što su astma i ekcem. Čak i ako ste dojili samo prvih nekoliko dana, omogućili ste svom djetetu zdravi početak.
Ako imate poteškoća s dojenjem, potražite pomoć – to je ključno u početku, dok ne savladate vještinu i naviknete se. Mnoge žene odustanu jer ne dobiju prikladnu pomoć i podršku.

7.      ZAŠTITITE DIJETE VAKCINOM

Vakcinom vaše dijete dobija malu dozu virusa tako da tijelo počne da proizvodi antitijela. To znači da će kada ponovo dođe u kontakt s tim virusom, tijelo imati spremna antitijela da se obrani. Ipak, imajte na umu potencijalne opasne nuspojave i uvijek se posavjetujte s doktorom ako ste kod svojeg djeteta primijetili neku neuobičajenu reakciju, i nikako ne vodite dijete na vakcinu ako nije savršeno zdravo jer će biti podložnije lošoj reakciji.

8.      MAZITE SE

Imunitet je povezan i s emocijama pa će brižan odnos pun dodira i ljubavi ojačati djetetovo zdravlje. Od maženja do gilićanja, izražavanje nježnosti i ljubavi pomoći će vašem mališanu da izraste u snažnu i sretnu osobu. Posebno će mu dobro činiti dodir najbližih, koji je ključan za dobro fizičko i emocionalno stanje, povećava osjećaj sigurnosti i podstiče proizvodnju endorfina.
Naučite kako pravilno da masirate svoje dijete. Masaža povećava proizvodnju zdravih stanica i podstiče dobar osjećaj u tijelu. Pokazalo se da dodir podstiče hormone rasta, poboljšava cirkulaciju i probavu, opušta mišiće i povećava fleksibilnost zglobova, a dodirom možete djetetu olakšati i mnoge tegobe kada je bolesno.

9.      NAUČITE DIJETE DA PERE RUKE

Iako vaše dijete mora doći u dodir s virusima i bakterijama kako bi izgradilo imuni sistem, prevelika izloženost može dovesti i to težih bolesti. Pranje ruku najbolji je način da smanjite rizik. To je prva linija odbrane protiv širenja mnogih bolesti, među kojima su i prehlade i proliv.
Perite ruke zajedno nekoliko puta na dan kako bi dijete steklo tu važnu naviku. Uvijek koristite toplu vodu i sapun i dobro obrišite ruke (vlažno i toplo je dušu dalo za razvoj bakterija). Dijete bi uvijek trebalo oprati ruke prije jela i nakon obavljene nužde.

10.  NABAVITE KUĆNOG LJUBIMCA

Mnoga istraživanja su pokazala da djeca koja žive s nekom životinjom imaju jači imunitet jer su izložena većem broju različitih virusa i bakterija, a važan je i emocionalni činilac zbližavanja i brige za životinju. Ne morate nužno imati životinju u kući – možete dijete voditi na selo, u zoološki vrt ili kod prijatelja koji imaju životinju.

11.  UŽIVAJTE U ZAJEDNIČKIM OBROCIMA

Djeca koja redovno jedu sa svojom porodicom zdravija su, kažu istraživanja. Ta djeca će vjerovatno bolje jesti i češće birati voće, povrće i hranu koja obiluje kalcijumom i jesti manje nezdrave hrane.  Pokušajte se organizovati tako da dnevno barem jedan obrok jedete zajedno s djetetom – čak i male bebe uživaju za stolom. I isključite televizor. Istraživanja su pokazala da televizija štetno utiče na dječje prehrambene navike.

12.  NEMOJTE BITI PRESLATKI

Slatko ne uništava samo zube vašeg djeteta nego slabi cijeli njegov imunitet. Današnji stručnjaci znaju da šećer napada ćelije koje tijelu pomažu u obrani od infekcija i tako slabi imuni sistem. Jedno istraživanje je pokazalo da djeca koja dnevno piju više od dva zašećerena napitka (voćni sok ili čokoladni napitak) imaju 40% manje učinkovite bijela krvna zrnca. To znači da su češće bolesna i više ranjiva u dodiru s virusima i infekcijama. Izbacite zašećerene pahuljice, kekse i pića. Voće (suvo i svježe) odlično će zadovoljiti želju za slatkim, a slatkiše imajte samo za posebne prilike i slavlja.

Izvor: magazin Mama&Beba

 

 

 

 

 

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply