Zdravstvena zimska čarolija

Planirate odmor na planini i sa sobom vodite djecu koja će se dobro zabaviti i aktivno provesti slobodno vrijeme, ali i ojačati imunitet. Ako nijeste sigurni koliko i kako planina utiće na zdravlje djeteta evo nekoliko korisnih infomacija pedijatra Vjere Janković iz Ordinacije Dr Mica.

Planinski vazduh je odličan „čistač“ pluća, koja su u gradu izložena brojnim štetnim agensima. Planinsko sunce u kombinaciji sa čistim vazduhom je odličan stimulator apetita,ali i dovodi do jačanja odmbrambenog sistema djeteta.

Bakterije i virusi nijesu ljubitelji planinskog sunca i vazduha, pa ih na planini ima neuporedivo manje nego u gradu. Nadmorska visina uslovljava razrijeđen vazduh koji, posle određenog vremena dovodi do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca. Djeci sa pojedinim vrstama alergije takođe prija planinski vazduh jer je vazduh na većoj nadmorskoj visini razrijeđen tako da i alergena ima manje.

Manje od sedam dana boravka na planini sa djecom nije adekvatan odmor, idealno bi bilo deset do 15 dana. Za to vrijeme će se popraviti krvna slika i ojačati imunitet.

Kao i pred svaki odlazak na odmor treba da isplanirate šta sve treba da sadrži mala apoteka koju ćete ponijeti sa sobom. Nema prevelike razlike u njenom sadržaju kada idete na ljetniji ili zimski odmor. Kao prvo sa sobom ponesite antipiretik, za snižavanje povišene tjelesne temperature koji može biti paracetamol ili brufen. Zatim spakujte ljekove protiv alergije, kapi za nos i naravno, ako dijete ima neki hronični problem, ljekove koje inače koristi.

Nekoliko praktičnih savjeta za bezbjedno zimovanje:

– nekoliko dana prije zimovanja ne vodite dijete u kolektiv, da ne bi došlo u kontakt sa prehlađenim osobama;

– zbog prelaza na mnogo niže temperature utoplite dijete adekvatnom odjećom, naravno kapom, šalom i skafanderom. Noge i ruke, uz nosić i uši su najpodložniji promrzlinama;

– djetetu ne treba ograničavati aktivnosti, ali treba motriti na prve znakove umora.Tada ga nikako ne ostavljati vani da se „hladi“, već je potrebno otići u sobu, presvući dijete, ponuditi mu da jede i pije;

– čuvajte se planinskog sunca jer može da bude opasno. Razrijeđen planinski vazduh propušta više ultraljubičastih zraka, a niska spoljna temperatura stvara lažni osjećaj da se ne može „izgoreti“ na suncu. Zato i na planini koristite zaštitni faktor za kožu.Dijete takođe treba da nosi zaštitne naočare sa zatamnjenim staklima,koja smanjuju prodor ultraljubičastih zraka u oči.Snijeg odbija sunčevu svjetlost pa djeca žmirkaju,što zamara oči;

– pažljivo motrite na dijete,ne dozvolite pretjerano udaljavanje. Ne čekajte posljednju „žicu“ sa djetetom i izbjegavajte staze koje su daleko od mjesta boravka;

Nekada se i pored predostrožnosti dijete ipak razboli na planini.Tada,iako se najčešće radi o prolaznoj kijavici, poštedite mališana dužeg boravka na snijegu.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply