Kako odabrati odgovarajuću igračku

PIŠE: psihološkinja Lidija Mirković, vrtić Kućica

Da li vam se dešava da se potpuno sludite dok stojite ispred nepreglednih rafova sa igračkama pokušavajući da odaberete nešto što vaš mališan nakon jednodnevne zabave neće zaboraviti u nekom mračnom ćošku? Ukoliko se prilikom izbora igračke ne rukovodite cijenom ili trendom već uzrastom i interesovanjem djeteta sigurno ćete mu pokloniti pravu stvar.

Uzrast od dvije do tri godine

Dijete na ovom uzrastu „puca“ od energije i sigurno će biti srećno kada na poklon dobije igračku sa točkićima koju može da gura i vuče za sobom. Još ako ona pri tom ispušta zvukove, svira ili lupka poput vozića sa različitim melodijama, patkice koja udara krilima ili dječije kosilice za travu, slobodno nabavite čepiće za uši – potrajaće.

Ovo je pravo vrijeme da svom neumornom trčkaralu darujete prvi tricikl, sobnu penjalicu, tobogan ili konjića koji se ljulja, za vježbanje krupne motorike. Uporedo sa tim, obezbijedite mu igračke pomoću kojih će usavršavati fine motoričke pokrete i koordinaciju oka i ruke. Bilo da se opredijelite za popularne kockice, sortere oblika, veće kuglice koje se nižu na kanap ili jednostavnije drvene puzle, nećete pogriješiti. Pošto u ovom periodu počinje da se ispoljava djetetova kreativnost, možete ga obradovati kompletom velikih kreda, voštanim bojicama, netoksičnim bojama za crtanje prstima ili uposliti njegove ručice plastelinom ili glinamolom.

Sredinom druge godine mašta mališana intenzivno se razvija zbog čega su im neophodne igračke kojima će već preživljena iskustva moći da uobliče na nov način. Pored nezaobilaznih lutkica za oblačenje oplemenite igru svog djeteta doktorskim, kuhinjskim ili majstorskim setom.

Savjet

Vodite računa da igračka bude dovoljno velika, bez oštrih ivica ili sitnih djelova koji mogu završiti kao neplanirana užina. Takođe, trudite se da funkcionisanje igračke bude razumljivo mališanu, jer ukoliko mu postavite pretežak intelektualni izazov biće obeshrabren, ili će čak pokušati da joj se „osveti“ razbijanjem. Mlađoj djeci odgovaraju igračke koje izgledom podsjećaju na realne predmete, pa će tako lutkin krevetić biti upotrijebljen u igri jedino ako podsjeća na pravi krevet.

Uzrast od četiri do pet godina

Ovo su godine eksplozivnog učenja, ali to ne znači da će se potreba vašeg mališana za fizičkom aktivnošću smanjiti pa zato nećete pogriješiti ako mu poklonite hula-hop, vijaču, set za kuglanje, ili mali reket za tenis. Vaše dijete u ovom periodu više zanimaju prevozna sredstva koja koriste stariji drugari i daće sve od sebe da nauči da vozi bicikl na dva točka, rolere ili klizaljke.

Igračke koje predstavljaju intelektualni izazov sada izbijaju u prvi plan, i stoga raste broj djelova puzli koje vaše dijete može da sklopi, javlja se potreba za ozbiljnim konstruktorskim kockama, a u ovom uzrastu se oblici sortiraju prema dva kriterijuma – boji i veličini. Kako je ovo period izražene socijalizacije, društvene igre poput „čovječe ne ljuti se“ pružiće priliku vašem djetetu da se zabavlja sa svojim drugarima.

Već tokom četvrte godine malom kreativcu možete pokloniti makaze za sjeckanje sa tupim vrhom, a pribor za razvoj stvaralaštva obogatite lijepkom, kolaž papirom, četkicama i temperama. Četvorogodišnjaci su vrhunski majstori za izmišljanje bajkovitih igara po uzoru na heroje iz priča ili crtanih filmova i zato svom mališanu pored kućice za lutku priredite iznenađenje kupovinom dječijeg kostima za kućne mini-predstave, ili mu poklonite instrumente za „veliki svetski muzički spektakl“

Savjet

Iako prilikom izbora igračke više ne morate da strahujete od sitnih djelova, nemojte misliti da ste se riješili muka. Vaš mališan će pomno istraživati mogućnosti svake igračke i brzo će izgustirati svaku koja ima ograničen broj funkcija ili ne zadovoljava njegov istraživački duh – pa gdje to još ima da se na autu ne mogu otvarati vrata.

Uzrast od šest godina

Sada konačno možete da predahnete, jer vaše dijete u većini slučajeva zna koju igračku želi i rijetko će pristati da vi odaberete nešto što je „dobro za njega“ osim ako se ne radi o rolerima, najnovijem modelu bicikla, ili skejtu. Ukoliko se ipak odlučite da ga iznenadite, potrudite se da to bude igračka koja će ga impresionirati, recimo, mini-laboratorija. Ovo će biti ne samo divna prilika da eksperimentiše i upozna se sa prirodom i nekim njenim zakonima, već i da se pripremi za slične sadržaje koji će ga čekati u školi.

Oko šeste godine djeca postaju zainteresovana za ručne radove i aktivnosti tipa „uradi sam“. Pribor za šivenje sa plastičnim iglama, hobi set sa prilagođenim alatima, ili komplikovanije konstruktorske igračke mogu satima okupirati pažnju vašeg mališana.

Kako je ovo vrijeme intenzivnog pripremanja za školu dobro će doći magnetna tabla po kojoj će dijete moći da piše ili da lijepi magnetna slova i brojeve.

Savjet

Kako biste sa vašim šestogodišnjakom izbjegli rasprave oko kupovine igračaka, najbolje je da u dogovoru sa njim napravite spisak želja. Nemojte se uzbuđivati što će se na vrhu liste nalaziti popularne ali po vašem mišljenju slabo edukativne igračke jer se njima igraju i njegovi vršnjaci. Umjesto toga potrudite se da mu lukavo podmetnete i ono što smatrate da je podsticajno za njegov razvoj.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply