Bronhiolitis

PIŠE: dr Vjera JANKOVIĆ, PZU Doktorica Mica

Jesen, promjenljivo vrijeme, boravak u vrtićima i uopšte zatvorenom prostoru pogoduje širenju virusa i pojavi raznih bolesti disajnih puteva.

Jedna od takvih , relativno čestih bolesti kod male djece, je bronhiolitis.

Bronhiolitis je zapaljenje bronhiola, malih po prečniku, ali veoma velikih po dužini i površini. Zapaljenje znači da je sluzokoža bronhiola zadebljala, pri tom stvara veliku količinu sekreta, koji dodatno komplikuje situaciju i doprinosi suženju (opstrukciji ili spazmu). Može se javiti već u prvim mjesecima života bebe jer one imaju veoma slabašan imunitet. Disajni putevi su manjeg promjera nego kod veće djece,a snaga mišića koji učestvuju u disanju je prilično mala.

Bronhioltis izazivaju respiratorni virusi, najčešće respiratorni sincicijalni virus (RSV), ali to mogu biti i virus parainfluence ili adenovirus.

Ovim virusima prija hladnoća, ali i nagle vremenske promjene, takođe i boravak djece u zatvorenim prostorijama što pogoduje širenju virusa.

Bolest obično počne sa curenjem iz nosića i kijavicom, temperatura je blago povišena. Zatim počinje čujno da diše ali je apetit i raspoloženje dobro. Nakon toga se povećava količina sekreta u bronhiolama, dijete se bori da savlada gust i ljepljiv sekret pa počinje sve teže da diše i slabije da jede. To je jedna od karakteristika ove bolesti – otežano disanje sa šištanjem. Izraženo šištanje sa uvlačenjem kože na dnu vratića i između rebara je znak težeg stanja i djetetove borbe za vazduh.

Bronhiolitis može da se spriječi ali to znači da malo dijete ne vodite u posjete, igraonice i druga zatvorena mjesta gdje se virusi lako razmjenjuju.Takođe, skrenite pažnju prehlađenima da vam ne dolaze u posjetu. Oni možda lako vode borbu sa prehladom, a za vašu bebu je jako komplikovano.

Osnova terapije su inhalacije. U posebne aparate se stavljaju ljekovi, bronhodilatatori koji smanjuju stvaranje i nagomilavanje sekreta i šire sužene disajne puteve. Kortikosteroidi se uključuje kod malog broja beba, koje se tada obično upućuju kod pedijatra – pulmologa. Kao pomoćni lijek može se koristiti i inhalacija slanim rastvorom. Teže forme se obavezno moraju hospitalizovati tj. liječiti bolnički.

Jedan broj djece ima nasljednu sklonost ka alergijskim oboljenjima (atopijska konstitucija). Kod djece koja u prvih 6 mjeseci života obole od bronhiolitisa, postoji veća mogućnost da kasnije obole od astme. Ako se bronhiolitis ponavlja, tada su izgledi za razvoj astme veći. Ovaj podatak je važan, jer pravovremenom dijagnozom astme može da se započne adekvatna terapija i spriječe kasnije komplikacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply