Stomak jako boli, pa onda ne boli

PIŠE: dr Vjera JANKOVIĆ, PZU Doktorica Mica

Bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani brojnim stanjima i bolestima. Mogu se podijeliti u dvije velike grupe. Prva grupa su takozvani funkcionalni bolovi koji nastaju zbog prolaznog poremećaja rada crijeva i završavaju se dobro po dijete, bez ikakvih intervencija i ljekova. U drugu grupu spadaju bolesti organa za varenje (infekcija,hirurška stanja) koja daju bolove koji se moraju dijagnostički obraditi i pratiti od strane ljekara (pedijatra ili dječijeg hirurga).

Pričamo o prvoj, bezopasnoj,ali ponekad dramatično bolnoj grupi uzroka bola u trbuhu.

Simptomi zbog kojih ne treba „trčati kod doktora“.

– javljaju se iz punog zdravlja, odjednom, bez nagovještaja da dijete ima zdravstveni problem.

– dijete nema povišenu temperaturu.

– bolovi su po tipu kolika-malo boli, pa malo ne boli, a kada ne boli dijete živne.

– kada bolovi prestanu trbuh je mekan.

– posle pražnjenja crijeva (i povraćanja ako ga ima) dijete je značajno bolje, bolovi polako prestaju i više se ne javljaju.

Bolovi u trbuhu koji idu u naletima, jaki su, po tipu stezanja i opuštanja, a potom ide period bez bola, nazivaju se kolike. Kod beba se javljaju „grčevi u stomaku“ u prvim mjesecima života. Kolike nastaju kada se crijeva „grče i opuštaju“, obično da bi protjerala višak gasova ili da savladaju neku prepreku (uvećan limfni čvor u trbuhu, neka priraslica itd.). Kod ogromne većine djece kolike su znak funkcionalnog(prolaznog)poremećaja u radu crijeva.

Djeca često preskoče doručak, što naravno nije dobro, pa onda pretjeraju sa ručkom. Još ako ručak sadrži neke začine, tjesteninu što količinski može da zasmeta u vidu pretovarivanja stomaka. Javlja se bol kao pobuna na nemogućnost varenja količine i kombinacije hrane. Ako dijete povrati, odmah mu bude lakše. Pri tome se preznojava i ako nema Temperaturu, što je u stvari od jakih bolova i čim prestanu bolovi, prestaje i preznojavanje. Takođe je djetetu mnogo lakše ako ima jednu ili više stolica jer posle pražnjenja crijeva uslijedi olakšanje. To je još jedan dokaz da se ne radi o nečem ozbiljnijem, to znači da su se gasovi nakupili u crijevima i doveli do njihovog širenja što jako boli.

Situacije kad se obavezno morate javiti pedijatru

– dijete ima visoku Temperaturu, malaksalo je i pospano, a bolovi postaju sve jači.

– i pored pražnjenja crijeva nema dužeg olakšanja – bolovi se javljaju ponovo.

– jaki bolovi koji su praćeni nemogućnošću pražnjenja crijeva.

– bolovi su praćeni upornim povraćanjem koje ne donosi olakšanje djetetu.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply