Do kraja godine elektronski dnevnici

U svim srednjim šklama u Crnoj Gori do kraja godine biće uveden MEIS, sistem poznatiji kao elektronski dnevnik zahvaljujući kojem će roditelji moći preko računara svakodnevno da imaju uvid u ocjene svoje djece.

Bez obzira na ovu novu bazu podataka u kojoj će se naći svaki učenik, stari dnevnici ostaće do daljnjeg, prenosi portal Vijesti.

„Do kraja godine sve srednje škole biće uvedene u ovaj sistem, a već od naredne  godine počinjemo sa osnovnim školama“, kazao je Darko Kovačević iz Ministarstva prosvjete.

MEIS će postati najveći informatički projekat u Crnoj Gori kad bude povezan sa svim školama.

Iako se popularno zove elektronski dnevnik, ovaj sistem pruža mnogo više. Pored upisa ocjena i vladanja učenika, na jednom mjestu nalaziće se svi statistički podati važni za definisanje obrazovne politike.

Pored ostalog, tu će se naći podaci o zaposlenima, učenicima, nastavnim predmetima i ocjenama.

Osim toga, na raspolaganju će biti i podacoio objektima, kao što su površina kojom škola raspolaže,  o opremljenosti škola, računarska oprema, kabinetima, finansijama, obračunima plata…

Da bi podaci bili uredno unešeni, biće potrebno obučiti oko 10.000 zaposlenih u obrazovnom sistemu. Za to je zadužen IT sektor Ministarstva prosvjete. Oni treniraju školske koordinatore, koji potom znanje prenose profesorima.

„Kao i u svakoj drugoj školi, nastavni kolega koji rade 30 i više godina ili ne koriste ili veoma malo koriste računar. Međutim, ovaj projekat ih je zainteresovao, vidjeli su da će sa time imati neka olakšanja kasnije, kada nastupe klasifikacioni periodi, polugodišta, kraj godine, te da će jednim klikom miša moći da dobiju sve podatke“, kazao je školski IT koordinator, Miloje Aranitović.

Profesorica istorije Tanja Šaletić lako se privikla na novu obavezu. Iako je neophodno da na kraju svako tromjesječja unese ocjene, ona to radi svakodnevno, kako bi na kraju sebi olakšala posao.

„Moj zadatak kao odjeljenskog starješine je da vodim dnevnik, koji mi omogućava da u svakom trenutku mogu da vidim ocjene u svom odjeljenju na elektronskoj pošti, kao i da preko tog dnevnika vodim zapisnike, da opomenem kolegu ako nije završio svoje obaveze…“, navodi Šaletić.

Profesori i direktori škola i ostali zaposleni u obrazovnom sistemu dobili su pojedinačne šifre za pristupanje programu.

Njima će se naknadno pridružiti i roditelji koji će imati uvid u ocjene i vladanje svoje djece. Svakako će to moći da rade i preko običnih dnevnika koji će paralelno postojati sa elektronskim.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply