Dojenje i bolne grudi

Za osobu koja počinje da doji, pa čak i majke koje imaju iskustva u dojenju, grudi koje su upaljene mogu biti uznemiravajuće i bolno iskustvo. Majkama koje imaju bolne grudi najčešće se govori da imaju infekciju ili mastitis (ova dva termina često se koriste kao sinonimi).

Postoji nekoliko razloga zbog kojih grudi postanu bolne. To se može desiti kada mlijeko ne otiče. Začepljeni mliječni kanal može umanjiti oticanje mlijeka iz jednog dijela grudi. Ipak, čim mlijeko počne da teče, bol će se smanjiti. Bolne grudi mogu se javiti nakon bolesti, npr. prehlade, ili tokom veoma stresnog perioda, perioda ispunjenog velikim brojem obaveza ili jednostavno bez ikakvog upozorenja.

Šta svi ovi termini znače?

Bolne grudi – ova pojava nastaje kada je oticanje mlijeka zaustavljeno. Grudi su tada osjetljive, sa ili bez pojave crvenila ili natečenih mjesta u predjelu grudi.

Začepljen kanal – mlijeko protiče kroz mrežu mliječnih kanala u majčinim grudima. Nekada se dešava da dio mliječnih kanala bude blokiran i tada mlijeko ne protiče kako treba. Na dijelu grudi može se javiti crvenilo. Kada majka ima začepljen kanal, tada su obično njene grudi osjetljive i bolne. Ukoliko se na toj zoni ne primijeni adekvatan tretman, ona može postati upaljena.

Infekcija grudi – Bolne grudi ili grudi kod kojih su mliječni kanali začepljeni mogu dovesti do infekcije. Ovo znači da su grudi ne samo osjetljive na dodir, već i da se majka osjeća bolesno, umorno i grozničavo. Drugi termin kojim se može opisati ovo stanje je mastitis, a liječi se antibioticima.

Bez obzira na to da li majka ima bolne grudi, začepljene mliječne kanale ili infekciju, početna njega je ista. Treba da odmara, doji često i prije nego što bebi ponudi dojku da nanosi tople obloge na bolno područje.

Česta dojenja neophodna su kako bi se omogućilo pražnjenje, smanjila upala i podstaklo otvaranje začepljenih djelova. Majke često tvrde da različite poze pri dojenju pomažu da se olakša protok kroz sve djelove grudi. Npr. ukoliko najčešće koristi poziciju “kolijevke” , treba da isproba tzv. “kopča” poziciju ili leži prilikom dojenja. Treba se imati na umu da je jedna od najčešćih zabluda ona po kojoj bebu nije zdravo dojiti kada majka ima infekciju grudi. Ovo definitivno nije tačno. Antibakterijska svojstva majčinog mlijeka zaštiće bebu od infekcija.

Odmor je veoma važna stavka u oporavku od bolnih grudi, začepljenih kanala ili infekcije grudi. Kako bi se odmorila, majka treba da pokuša da leži i mazi se sa bebom u krevetu. Ovo će podstaći česte podoje kako bi se pokrenulo mlijeko. U blizini treba držati zalihe pelena, igračake, knjige, telefon, čaše i krigle vode, kako bi smanjili ustajanje iz kreveta.

Korišćenje suvih ili mokrih toplih obloga, jastučića za zagrijavanje ili toplih boca vode i nježno masiranje bolnih predjela prije dojenja može da pomogne pri daljem pražnjenju grudi. Mnoge majke smatraju da su tuširanje ili kupanje i nježna masaža bolnih predjela toplom krpom relaksirajući tokom stresnog perioda. Još jedna tehnika je da se majka nasloni preko površine u kojoj se nalazi topla voda i potopi grudi oko 10 minuta tri puta dnevno. Ovaj postupak istovremeno otklanja sasušeno mlijeko koje bi moglo da blokira oticanje iz bradavica. Nakon toga treba odmah početi sa dojenjem, kako bi pomogli otčepljavanje blokiranih mliječnih kanala.

Ukoliko se visoka temperatura i nelagodnost nastave i 24 časa nakon odmora, toplih obloga, masaža i čestih dojenja, tada bi majka trebalo da kontaktira svog ljekara. Ukoliko je preporučena upotreba lijekova, tada je neophodno da podsjeti ljekara da doji. Dok uzim lijekove, majka treba da nastavi sa odmaranjem, da koristi tople obloge, masira dojke i često doji jer bi sve to trebalo bi da pomognu oporavku. Ukoliko je prepisan antibiotik, uzimanje cijele doze će pomoći da se spriječi ponovno pojavljivanje infekcije.

Dojenje treba nastaviti tokom liječenja bilo kojeg od navedenih stanja. Ukoliko je prisutna infekcija, beba će i dalje biti zaštićena od nje zahvaljujući antibakterijskim svojstvima majčinog mlijeka. Nastavak dojenja prilikom pojave bolnih grudi, začepljenih mliječnih kanala ili infekcije grudi će ubrzati oporavak.

Kako bi se ubuduće izbjegli začepljeni mliječni kanali ili infekcije grudi, majke koje doje treba da obrate pažnju na duge linije koje se mogu pojaviti po grudima između dojenja. Loš grudnjak ili grudnjak koji steže (poput onih koji imaju žice) mogu dovesti do začepljenih kanala. Teške tašne, torbe sa pelenama i nosiljke za bebe takođe mogu doprinijeti ovom problemu. Kada dojite, često mijenjanje bebinog položaja (uz zadržavanje odgovarajućih poza) može Vam pomoći da ispraznite mliječne kanale. Održavanje zdravlja kroz zdravu ishranu i dodatni odmor može pomoći da se spriječe problemi.

Bolovi prilikom „otpuštanja mlijeka“ – šta može da ih izaziva i kako riješiti ovu situaciju?

Bolan refleks pri otpuštanju mlijeka može se javiti dok se tijelo majke navikava na hranjenje bebe. Od pomoći mogu biti tehnike opuštanja koje je majka koristila tokom porođaja.

Majka treba da vodi računa da se nalazI u dobrim pozama i da se ne napreže ili naslanja preko bebe dok je doji. Leđa, ruke, stopala i laktovi treba da imaju solidnu podlogu, a ramena i vrat moraju biti opušteni.

Jači bolovi u grudima mogu se desiti prilikom otpuštanja mlijeka ukoliko mliječni kanal pokušava da izgura mlijeko do bradavice. Kada tijelo majke postane naviknuto na dojenje, ovaj bol će nestati.

Postoji još nekoliko uzroka bolnog otpuštanja mlijeka o kojima treba povesti računa:

  1. Dosta mlijeka. Kod nekih žena proizvodi se dosta mlijeka i/ili je njihov refleks za otpuštanje mlijeka veoma jak. Ukoliko je ovo slučaj, majka može da primjeti da se njena beba guši ili bori sa količinom i intenzitetom mlijeka. Kod nekih majki pomaže dojenje iz samo jedne dojke tokom obroka. Kada mlijeko krene, možda će za bebu biti ugodnije da se blago prekine dojenje, višak mlijeka izluči na peškir i potom nastavi dojenje kada se oticanje mlijeka uspori. Vremenom će zalihe mlijeka i otpuštanje postati lakši za bebu i neugodnosti će nestati.
  2. Gljivice. Još jedan uzrok bola pri dojenju mogu biti gljivice (infekcija kandidom) koje su se nastanile u mliječnim kanalima. Ukoliko majka sumnja da ima ovaj problem, treba da  kontaktira ljekara.
  3. Nadutost. Nadustost može izazvati bol u grudima.
  4. Istezanje mišića ili povrede tokom porođaja. Istezanje ili povrede grudnih mišića koji podržavaju dojke takođe mogu uzrokovati jake bolove u grudima.
  5. Infekcija grudi ili začepljeni kanali. U početku je moguće da patite od začepljenih kanala ili je dobijena infekciju tokom boravka u bolnici. Ukoliko majka ima povišenu temperaturu, crvene linije na grudima ili se osjeća kao da ima grip, treba da se obrati svom ljekaru kako bi isključio mogućnost mastitisa. Ukoliko postoji infekcija ili začepljenje mliječnog kanala, pomoći će česti podoji, mnogo odmora i unošenje dosta tečnosti.

Drugi uzroci koji dovode do jakog bola u grudima (a ne moraju se dešavati tokom otpuštanja mlijeka):

  • Grč krvnih sudova (angiospazam) i/ili Rajnardov sindrom;
  • Nepravilna upotreba pumpice za grudi;
  • Neodgovarajući grudnjak;
  • Povreda ili operacija grudnog tkiva;
  • Predmenstrualni bol;
  • Fibro-cistični bol u grudima.

Takođe, neke majke koje imaju velike grudi osjećaju veoma jake bolove.

Još jedan od mogućih uzroka bola može biti i to da beba štipa umjesto da sisa. U ovom slučaju primijetićete da beba ne guta mnogo. Ukoliko beba ne može da bude adekvatno podojena, tada se treba obratiti za pomoć stručnom licu.

Izvor: La Leche League, međunarodna neprofitna organizacija posvećena obezbjeđivanju edukacije, informisanosti, podrške i ohrabrivanja ženama koje žele da doje – http://www.llli.org

Prevod: Aleksandra Vujisić, www.prevodjenje.me

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply