Kako do funkcionalne porodice?

4. Naučite kako da se nosite sa krizama

Kada se radi o porodičnom životu, nije pitanje da li će se kriza javiti, već je pitanje kada, u kojoj situaciji. Koliko god vam je život lagodan, koliko god ste dobri roditelji, izbiće poneka kriza. Najbolji način da se nosite sa krizama je da, imajući u vidu vaše potencijale i iskustva sa prethodnim krizama, imate unaprijed pripremljen plan za to. Vaš plan bi mogao da uključi neku od sljedećih stavki:

Budite spremni prije nego kriza pogodi – budite svjesni znakova upozorenja, ne zanemarujte ih, već obraćajte pažnju na njih.

Otklonite opasnost – osluškujte i posmatrajte, budite prisutni, spriječite dovođenje djece u opasane situcije, koristite i mjere zaštite i mjere zabrane.

Radite na problemu, a ne na osobi – nikada nemojte kriviti člana porodice zato što je izbila kriza. Kada ste ljuti na dijete možete biti u jakom iskušenju da ga okrivite ili kritikujete, ali kada vam to pređe u naviku, dijete nauči da krije stvari od vas. Tako mu i rušite pozitivnu sliku o sebi, urušavate samopouzdanje, uskraćujete mogućnost prihvatanja odgovornosti i prevazilaženja problema.

Zatvorite niz – kada nastupi kriza članovi porodice često okrivljuju jedni druge zbog te krize. Treba da vaša veza opstane iznad i izvan okrivljavanja i ličnih napada. Ako članovi porodice nijesu u stanju da se okrenu jedni drugima, kriza će poljuljati ili čak srušiti porodičnu zajednicu

Nađite smisao vaše patnje – ne dozvolite sebi da budete demoralisani bez razloga. Trebalo bi da bolu koji ste osjetili pridate i neko značenje. Preispitivanje situacije ili odnosa, prihvatanje odgovornosti, kao i uzimanje u obzir okolnosti pod kojima se javlja kriza, put su do pronalaženja smisla, značenja. Odatle ide put ka promjeni i razrješenju krize.

5. Pružajte ljubav

Razumijevanje, podrška, bliskost, tolerancija, dosljednost, prijateljstvo, strpljenje…krupne riječi primjenljive u svakodnevnici! Ljubav je najveći kvalitet koji povezuje članove porodice, iskazuje se na razne načine, autentično i neponovljivo.

Ljubite, mazite, grlite, upućijte lijepe riječi, smijte se, njegujte porodične relacije.

Uživajte u svakom trenutku koji porovodite sa porodicom, imajući na umu da je kvalitet tog vremena daleko bitniji od količine vremena koji joj posvećujete.

Posvetite se sebi baš kao što se posvećujete i djeci i partner.

Neka vam porodica u svakom smislu i u svakom trenutku bude prioritet!ž

Autori: Aleksandra M. Đorđević, diplomirani pedagog i porodični savjetnik i Renata Senić, diplomirani psiholog, master u oblasti kliničke psihologije i psihološki savjetnik.

Izvor: Psihološko onlajn savjetovalište, http://psihoterapijsketeme.rs/

 

Pages: 1 2 3

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply