Kako do funkcionalne porodice?

Prihvatanje okolnosti koje prepoznajemo kao nefunkcionalne, možda i destruktivne i bezizlazne, zatim sposobnost i želja za promjenom kako tih okolnosti tako i nas samih, prvi su korak ka stvaranju funkcionalne porodice. Ostvarenje je moguće ukoliko vjerujete da vaša porodica može biti funkcionalna i ukoliko aktivno radite na tome.

Prije svega, pred vas se postavlja zahtjev da preispitate svoje stavove i lične istine, rekonstruišete postojeći i pređete na nov način mišljenja, pružate i sami koristite mogućnost izbora i promjene.

1. Stvorite njegujući i prihvatajući porodični sistem

Jedna od najvećih potreba je potreba za prihvatanjem, potreba za doživljajem smisla u pripadanju nekome ili nečemu. Potreba za pripadanjem u vašoj porodici je moćnija od bilo čega drugog. Sljedeća lista savjeta vam može pomoći da poradite na duhu prihvatanja:

Stvorite sigurnost i mir u vašem domu – djeca bazu sigurnosti stiču uz roditelje. Kada su djeca u konfliktu unutar svog doma, njihova sigurnost je poljuljana. Evo nekoliko akcija koje će osigurati mogućnost da vaša porodica postane i ostane stabilna baza za vašu decu, umjesto ratne zone:

  • ukoliko ima svađa između vas i partnera, neka ostanu van vidokruga vaše djece;
  • ne koristite šablone verbalne zloupotrebe;
  • suočite se sa destruktivnim ponašanjem;
  • ukoliko ima nasilja, preknite sa njim odmah.

Dozvolite ispoljavanje autentičnosti svakog člana porodice  – svako dijete dolazi na svijet sa individualnim vještinama, sposobnostima, interesima i talentima. Sve to čini jedinstveni identitet osobe, njegovo autentično biće. Autentična djeca imaju smisao za nadanje, osjećanje da je danas zabavno ono što je bilo juče i da će sjutra biti zabavno ono što je danas. Sljedeće sugestije će vam pomoći da počnete sa otkrivanjem autentičnosti, skrivenih talenata i interesovanja vaše djece:

  • poštujte i ohrabrujte jedinstvenost vaše djece;
  • obratite pažnju na ono što vaša djeca dobro rade;
  • tražite najbolje namjere u postupcima vaše djece;

Napravite porodični projekat – to znači da treba odlučiti da aktivno radite na poboljšanju vaše porodične situacije. Moguće je da će biti potrebno da uradite neku od sljedećih stvari:

  • razmotrite i reorganizujte vaše vrijeme i obaveze da biste mogli da posvetite više vremena svojoj djeci;
  • odvojite vrijeme za potrebe porodice svakog dana;
  • kroz druženje i posvećivanje djeci pomozite im da postave i postignu ciljeve.

Pages: 1 2 3

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply