GRIP – samo što nije

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Ko izaziva grip? Virus, naravno! Virus gripa pripada porodici koja se naziva influenza viridae, pa je influenca – latinsko ime gripa, postalo poznato i van medicinskih krugova.Ima nekoliko tipova virusa,koji se označavaju velikim slovima abecede. U okviru njih se nalaze podtipovi,koji su dobili svoje brojeve.

Grip se “zaradi” veoma jednostavno – bolesno dijete zarazi zdravo! Izvor je, dakle, bolesno dijete (ili odrasli) u kome se virus razmnožava. Kako su disajni organi mjesto gdje se virus prvo nastani,odatle se lako izbacuje u spoljašnju sredinu – kijanjem i kašljanjem. Kada virus dospije u disajne puteve, on se „zakači“ za ćelije sluzokože gornjih respiratornih organa (prije svega nos,grlo,dušnik) i munjevito se ubacuje u unutrašnjost ćelije. Virus gripa ogoljuje sluzokožu disajnih organa, a ovako „gola“ sluznica je bogata nervima, koji započinju refleks kašlja. Kada dijete kašlje izbacuje čestice u kojima je virus tako da se on lako širi sa oboljelog na zdrave osobe u okolini.

Hladnoća je pogodno okruženje za virus gripa, u hladnom duže živi i lakše se prenosi. S druge strane, zimi su češća okupljanja u zatvorenom prostoru ili na javnim mjestima, pa je velika mogućnost da se tu nađe neko bolestan.

Inkubacija virusa je vrijeme koje protekne od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma. Ona se razlikuje od tipa do tipa virusa, ali je obično 3 do 10 dana.

Prvi znaci gripa se ne razlikuju značajnije od ostalih infekcija;

– visoka tjelesna temperatura koja  loše reaguje  na ljekove, čak se desi da Temperatura poraste poslije davanja lijeka. Tada dijete treba tuširati;

– dijete izgleda veoma loše – dijete je adinamično, vuče ga krevet, gubi interse za okolinu;

– izuzetno loš apetit posle čega može nastupiti dehidracija;

– curenje iz nosa i kašalj;

– bolovi i lomnost u cijelom tijelu – veća djeca jasno opisuju da ih sve boli, bol u kostima i mišićima je prilično karakterističan za grip. Ovaj bolni sindrom je takođe rezultat prodora virusa u cio organizam pa i u nervni sistem koji prenosi bolne draži.

Svi respiratorni virusi manje ili više oštećuju sluznicu disajnih puteva, ali virus gripa to radi daleko „efikasnije“. Njegovo širenje unutar organizma je mnogo brže u odnosu na druge viruse.  Za grip je karakteristično da je to bolest čitavog organizma, jer virus putem krvi dospijeva u skoro sve djelove tijela. Većina drugih virusa traje 3 do 4 dana, dok grip traje najmanje 5 do 7 dana, a kod mlađe djece i duže. Virus gripa duže opstaje u spoljašnjoj sredini od ostalih virusa.

Terapija je simptomatska. Daju se antipiretici, preproručuje više tečnosti, mirovanje. ANTIBIOTICI, NARAVNO, NIJESU POTREBNI.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply