Nova dječja emisija Dvorište

Dječji televizijski program, koji je u Crnoj Gori veoma skroman, od nedjelje, 19. novembra je bogatiji za malo drugačiju emisiju od onih na kakve smo navikli, koja se zove  Dvorište, koju je počela da emituje na Televiziji Vijesti svake nedjelje od 8 sati.

U Dvorištu su djeca voditelji i glumci – lutka Zmajko, Žarko Žabac stručnjak za igre i zabavu, sveznajući profesor Dodo, kao i ekspert za životne nedoumice Minja psihološkinja.

Ovaj novi proizvod iz oblasti dječijeg programa potpisuje Takt produkcija, iz koje pojašnjavaju da je emisija rađena u HD rezoluciji i da značajno prevazilazi standarde TV programa u Crnoj Gori.

Kažu da je osnovna zamisao da se na osnovama igre, zabave i edukacije sklopi mozaik koji bi se na originalan način približio dječijem svijetu, ali i roditeljima koji kroz ovaj program mogu bolje da sagledaju dječije probleme i dileme, ili se i sami vrate u djetinjstvo.

Emisija će podsjetiti djecu na igre koje su nekada bile aktuelene i pokušati da ih za njih zainteresuje. To su igre ema esesa, klikeri, mjehurići od pjene, mravojed, care care gospodare, žmurka.

Iz Takta poručuju da će program ispuniti dio svoje misije da vrati djecu dvorištu, gdje i pripadaju ako nakon emitovanja prvih uspije da ih zainteresuje da probaju igre koje ne podrazumijevaju kompjuter, Sony play station, TV i slično.

Glumac Željko – Caja Radunović koji igra Ltka Zmajka ali i profesora Dodoa je najavio da će se u Dvorištu dešavati zanimljive situacije, pojavljivati razne dileme i problemi, postavljati brojna pitanja.

Na sve to odgovaraće Minja psihološkinja, Žarko Žabac, profesor Dodo na veoma interesantan i edukativan način,

Od animatora Žarka Stanišića (Žarka Žapca) mališani će učiti različite igre, a pokazaće im i kako su se djeca nekad igrala.

On se sjeća vremena u kojem djeca nijesu imala puno igračaka i zanimacija, ali su se igrala uz mrvice mašte jer su ni od čega pravili dvorce, predstave, bunkere, trotinete, kućice i bezbroj raznoraznih čarobnih koještarija, a sve usput saznajući od čega je šta napravljeno i kako funkcioniše.

Radmila Stupar-Đurišić u emisiji biće Minja psihološkinja – stručnjak za dileme i probleme, a teme razvojne i pedagoške psihologije obrađivaće dramskim metodom.

Prema njenim riječima, svaka emisija ima za cilj očuvanje i osnaženje jedinstva porodice kao nukleusa društva i šalje neskrivenu poruku da treba da pričamo uvijek i o svemu.

Iz ugla psihologa danas  djeca imaju najviše problema sa usvajanjem dvostrukih standarda jer društvo, gdje neprimjereno ponašanje nije uvijek adekvatno sankcionisano, šalje nerazumljive vaspitne poruke, a djeca često ne znaju koga da pitaju za pojašnjenje.

Repriza emisije Dvorišta biće subotom takođe na Televiziji Vijesti.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply