Napravite krpenu lutku

Preslatke krpene lutke, koje izgledaju kao da su upravo sišle sa neke velike i važne pozornice, u tren oka će oživeti svijet mašte i kod djece i kod odraslih. Iskoristite slobodno vrijeme sa svojom porodicom na kreativan način – napravite lutku i napišite priču iz koje je izašla baš ova velika glumica. Dobro saslušajte njenu priču, a zatim zamolite najmlađe članove porodice da ponove priču uz asistenciju ove čarobne glumice. Ovo je idealna edukativna zanimacija za predškolarce i mlađe školarce. Ppored motorike ova aktivnost razvija smisao za izražavanje i apstraktno mišljenje.

Materijal potreban za izradu lutke sigurno već imate u kući –  malo krpica, makaze, igla i konac, vatelin za punjenje ( možete da ga izvadite i iz nekog starog jastuka, ili umjesto njega upotrijebite sitno sjeckane krpice), koja perlica, malo žice za ruke i noge ( ako imate namjeru da lutku dajete mlađem djetetu umjesto žice koristite uže promejra 0,5cm), nekoliko starih dugmića..

Ove lutke su veličine između 50 i 70cm. Na papiru nacrtajte oblik tijela,glave i krila. Nije vam potreban poseban kroj, već napravite crtež kao da ga je pravila dječija ruka.

Od odabranih tkanina isjeckajte djelove za lutku. Elemente lica prošijte iglom i koncem kao da crtate olovkom, bez nekog posebnog detaljisanja. Napunite tijelo, krila i glavu sa vatelinom.


Ispletite kikicu od  “snopova”  konca. Kikicu ukrasite mašnama i prišijte je za vrh glave. Skelet krila prošijte iglom i koncem tamnije boje. Prišijte perlice na mjesto očiju.


Trake u dužini nogu i ruku, a širine oko 3cm, prošijte i izvrnicte na lice. Žicu ( ili kanap) provucite kroz otvore za ruke i noge, pa ih obucite tubicama od tkanine.

Za cipelice kvadratiće od tkanine napunite sa malo vatelina, pa ih prikačite iglom i koncem za noge. Ukrasite ih kojom perlicom.

 

IZVOR: http://krpiceikonci.blogspot.com

Izv

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply