Prava hrana za novi život

Najbolji jelovnik za trudnice

Nikako nemojte da zaboravite da pijete dovoljno vode. Ona će sprečiti zatvor, smanjiti mogućnost infekcija urinarnog sistema i ublažiti pretjerano oticanje. Sjetite se da je veliki dio vašeg tijela, kao i teijla vašeg fetusa, sačinjen od vode, pa je važno da unosite svježu tečnost da bi se tkiva čistila. Uložite u dobar filter za vodu kako biste uklonili sve nečistoće.  Voće je odličan izvor vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana. Svi ti nutrijenti doprinijeće zdravlju i vitalnosti buduće majke, a svakako i dobrobiti deteta. Ako trudnica pati od zatvora, za nju su presudna vlakna iz voća koja će pokrenuti probavu.

Povrće ima visok udio minerala, vitamina i vlakana. Nemojte se ograničiti na tri-četiri vrste, već otvorite vrata raznolikosti barem tih devet mjeseci. Birajte povrće jarkih boja budući da su upravo boje izvor različitih nutrijenata. Na primjer, zeleno lisnato povrće puno je folne kisjeline i hlorofila, koji čisti krv, narandžasto povrće ima visok nivo antioksidanasa poput beta karotina, a ljubičasto je bogato proantocijanidima, spojevima iz grupe bioflavonoida koji su jaki antioksidansi. Pazite da povrće ne prekuvate kako ne biste uništili važne sastojke. Radije ga parite ili blanširajte.

Koštunjavo voće i sjemenke odlični su izvori omega 3, 6 i 9 masnih kisjelina, proteina, vlakana i drugih nutrijenata. Bademi, na primjer, imaju visok udio kalcijuma, orasi omega-3 masnih kisjelina, brazilski oraščići sadrže selen, dok sjemenke bundeve obiluju cinkom. Raznolikost je i ovdje ključ. Nosite malu zalihu tih plodova u torbi kako bi vam uvijek bili pri ruci kad osjetite pad energije. Zdraviji su od bilo kojih drugih grickalica.

Integralne žitarice i mahunarke često su zapostavljene. Trudnoća je vreme kad u ishranu svakako treba unijeti jela od nauta, pasulja, smeđeg pirinča i manje poznatih žitarica quinoe i amaranta. Integralne žitarice opskrbljuju vas s mnogo vlakana, vitamina B, gvožđa, cinka i hroma.

Zdrava ulja osiguraće vam omega 3, 6 i 9 masne kisjeline, a sadrže i vitamine rastopljive u masti A, D, E i K. Zdrava ulja su sva ona dobijena iz biljaka. I opet, raznolikost je ključ.

Krto meso dobar je izvor proteina, gvožđa i vitamina B12. Birajte svježe komade kojima je odstranjena sva masnoća. Ne zaboravite na ribu, koja je najbolji izvor omega 3 masnih kiselina i kvalitetnih proteina, joda i vitamina D, što je sve bitno za pravilan razvoj vaše bebe. Omega 3 masne kisjeline posebno su važne. Najnovija istraživanja pokazuju da učestvuju u razvoju mozga i koeficijenta inteligencije. Klonite se velikih i dugovječnih riba poput morskog psa ili sabljarke jer njihovo meso može da sadrži veće količine žive. Ona oštećuje nervni sistem nerođenog djeteta.

Izvor: www.lovesensa.rs

Pages: 1 2 3

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Catherine

    Реците ми, у Црна Гора трудница зна шта пушење и употреба алкохола jе штетна за своју децу?

Leave a Reply