Prava hrana za novi život

Namirnice koje treba izbjegavati

Prekomjerne masnoće izuzetno su loše za trudnice. Hrana pržena u dubokom ulju sadrži hidrogenizovane (trans) masnoće koje podižu holesterol u krvi, posebno onaj loš ili LDL holesterol. Istraživanja sa Univerziteta Harvard pokazuju da hidrogenizovane masnoće mogu smanjiti plodnost.

Ne preterujte sa solju budući da ona izaziva zadržavanje tečnosti u tijelu, što može biti ozbiljan problem, posebno u trećem tromesječju trudnoće. Zadržavanje tečnosti može povisiti krvni pritisak.

Hrana bogata šećerima povezuje se s dijabetesom tipa dva, rakom debelog crijeva i bolestima srca, ako se konzumira prekomjerno tokom dužeg razdoblja. Obično je i vrlo siromašna hranljivim materijama. Budući da su vaše nutritivne potrebe tokom trudnoće veće, nije najbolje da unosite osiromašenu hranu. Slatkiše radije zamijenite voćem.

Kofein prolazi kroz placentu i ulazi u djetetov krvotok, a naučna presuda kako to utiče na dijete još nije donijeta. Neke studije pokazuju da se mogućnost pobačaja lagano povećava ako se pije šest ili više kafa dnevno. Kofein zasigurno povećava izlučivanje kalcijuma, djeluje kao diuretik, podstiče promjene raspoloženja i remeti prirodni ritam budnosti i sna. Ne zaboravite da kofeina ima i u čajevima, gaziranim i energetskim pićima i kakaou.

Nepasterizovani mliječni proizvodi poput sireva brie, camembert i drugi proizvodi s plemenitom plesni mogu da sadrže bakteriju Listeria monocytogenes, koja uzrokuje bolest listeriozu. Ona može da prouzrokuje pobačaj tokom prvog tromesječja, pa čak i da ugrozi bebu kasnije u trudnoći. Tu bakteriju mogu da sadrže i proizvodi od jetre, sirovo meso, kao i neoprano voće i povrće.

Sirova ili nedovoljno kuvana jaja izvor su salmonele. Tokom trudnoće treba izbjegavati jela u kojima je žumance tečno (uključujući i kuvana jaja, jaja na oko, nedovoljno pečen omlet) budući da temperatura na kojoj je obrađeno nije bila dovoljno visoka da uništi bakteriju salmonele. Izbjegavajte majonez, domaći sladoled, kremove za kolače u kojima su termički neobrađena jaja.

Pages: 1 2 3

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Catherine

    Реците ми, у Црна Гора трудница зна шта пушење и употреба алкохола jе штетна за своју децу?

Leave a Reply