Prava hrana za novi život

Tokom trudnoće potrebe za hranljivim materijama se povećavaju, za nekima naročito. Ne samo što iz nekoliko ćelija izrasta prelijepo biće već i majčino tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Njeni hormoni se mijenjaju, koža i materica rastežu, a apetit raste.

Izvori u majci podržavaju ove promene, pa je ishrana tokom trudnoće vrlo važna. Prosječan jelovnik primjeren odrasloj osobi možda neće odgovarati trudnici. To ne znači da ona treba da jede za dvoje, nego da treba da pazi da je hrana koju unosi bogata hranljivim materijama i sastojcima važnim za rast fetusa.

Ukoliko možete, odaberite ekološki uzgojene namirnice, i to ne samo zbog dodatne hranljive vrijednosti koju sadrže već i zbog sastojaka koje ne sadrže, a to su pesticidi, ostaci vještačkih đubriva i druge hemikalije. Dok se fetus razvija, posteljica ga do određene mjere štiti od neželjenih hemijskih uticaja, ali ne sprječava prenos čestica zagađenja iz okoline.

Nadalje, specijalna barijera koja sprečava prelazak određenih hemikalija u mozak (tzv. krvno-moždana barijera) nije potpuno razvijena do šestog mjeseca djetetovog života, što je dobar razlog da zdravu ekološku ishranu nastavite i poslije bebinog rođenja tokom dojenja. Nema velike mudrosti oko toga šta bi trebalo da jedete u trudnoći. To su sve one namirnice koje bi i inače trebalo da uvrstite u zdravu ishranu. Svakako, valja se sjetiti i onih koje treba izbaciti. Svi smo svjesni da bi trebalo smanjiti unos hrane bogate šećerima, brze hrane, gaziranih pića, namirnica prženih u ulju, ali mnogi od nas ipak pokleknu i sve to konzumiraju. Upravo su to navike kojih bi tokom trudnoće trebalo da se riješite radi dugoročnog zdravlja svoje porodice.

Pages: 1 2 3

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Catherine

    Реците ми, у Црна Гора трудница зна шта пушење и употреба алкохола jе штетна за своју децу?

Leave a Reply