Životni ciklus porodice

Zasnivanje partnerske relacije, braka je stadijum koji obuhvata vremenski period od početka zajedničkog života partnera do rođenja prvog djeteta. U ovoj fazi partneri uspostavljaju strukturu i pravila svog odnosa koji su osnova narednih životnih cilusa. Uče da žive u zajedništvu kroz izgradnju njima svojstvenog stila komunikacije, organizacije i podjele obaveza, odgovornosti, uloga. Zahtjeva se uvažavanje potreba i privatnosti, postavljanjem granica kako između sebe, tako i naspram porodice porijekla, okoline. Ukoliko partneri ne uspijeju da se prilagode na zajedništvo, to može dovesti do krize koja se može razriješiti razilaženjem i razvodom, ili rođenjem djeteta što stvara privid rješenja i prenosi probleme u narednu fazu.

Porodica sa malim djetetom je faza koja se može smatrati najzahtjevnijom. Traje od trudnoće pa do djetetovih 3 do 5 godina. Dobijanjem nove uloge, uloge roditelja, od partnera se očekuje zadovoljenje zahjteva koje nosi roditeljstvo, a sa druge strane održanje partnerske relacije bez miješanja sa roditeljskim ulogama, uz redefinisanje granica naspram porodice porijekla koje su takođe dobile nove uloge (babe, dede). Nezanemarljiva je podjela zaduženja vezana za podizanje i vaspitavanje djeteta, kao i zaduženja vezana za domaćinstvo. Uz sve treba izbalansirati profesionalne potebe, kao i potrebe za privatnošću, odmorom i provodom. Lako je uočljivo da je ova faza pod rizikom velikog stresa, a ukoliko još i nijesu ispunjeni zahtjevi prethodne faze, može doći do rušenja sistema. U ovoj fazi statistički dolazi do najvećeg broja razvoda. Međutim, roditeljstvo pruža priliku i za osnaživanje i ličnih i partnerkih resursa, što vodi kvalitetnijm odnosima unutar porodice.

Porodica sa predškolskim djetetom je period od 3 do 5 godIna djeteta do polaska u školu. Partneri se učvršćuju u svojoj ulozi roditelja odgovarajući na sve vaspitne potrebe djeteta i na njegovu socijalizaciju. Na sebe preuzimaju odgovornost modela za identifikaciju, kako kao zasebne ličnosti, tako i svojim međusobnim odnosom.

Porodica sa školskim djetetom započinje djetetovim polaskom u školu i traje do ulaska u pubertet. I ova faza životnog ciklusa je potencijalna krizna tačka. Roditelji i dijete su pred iskušenjem povratne informacije koju dobijaju od strane svih koji participiraju u školskom sistemu. Ona se direktno može tumačiti kao vrjednovanje djeteta, pa roditelji preispituju svoj vaspitni uticaj i udio u izgradnji djetetove ličnosti. Očekuje se prilagođavanje na zahtjeve spoljašnje sredine i sposobnost adaptacije i djeteta i roditelja na nove uslove. Poteškoće koje se mogu javiti u vezi školovanja djeteta (problemi u učenju, sticanju radnih navika i sl.) mogu biti i maska neriješenih partnerskih i roditeljskih konflikta iz prethodnih faza.ž

Porodica sa adolescentom je faza od djetetovog ulaska u pubertet i traje do njegovog izlaska iz porodice. Karakteriše je potreba za reorganizacijom cijelog sistema, hijerarhije, raspodjele moći i uloga, kao i potreba za što propustljivijim granicama naspram spoljašnjeg svijeta. Adolescenti unose novine u porodicu, izazivaju njene vrijednosti, traže promenu, ali i podršku i sigurnost. Razvojno rastrzani između težnje za odrastanjem i dječije potrebe za roditeljskom zaštitom i brigom, emotivni naboj je ono što karakteriše porodične odnose. Neusklađenost roditeljskog i spoljašnjeg sistema može biti izvor problema, razvoja simptoma, kako kod adolescenta, tako i kod roditelja.

Porodica iz koje odlaze djeca je faza životnog ciklusa kada je najstarije dijete napustilo roditeljski dom, a najmlađe se sprema da ga napusti. Svi članovi se suočavaju sa odvajanjem, što je izvor stresa čak i kod onih porodica koje su lako prelazile iz faze u fazu. Način na koji djeca odlaze iz porodice porijekla je bitan za njihovo osamostaljivanje i sposobnost za budući nezavisni život, kao i za odnos sa roditeljima. Postupanje sa djecom kao sa odraslim osobama novi je kvalitet odnosa.

Pages: 1 2 3

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply