Karijeru i porodični život moguće uspješno uskladiti

Harizmatična pjevačica Marijana Zlopaša odnedavno uživa u bračnoj zajednici i trudnoći, o kojoj je, između ostalog, pričala za novembarski brjoj časopisa Montenegro Family. Spada u onu kategoriju žena koje smatraju da je moguće uspješno uskladiti i karijeru i porodični život, ukoliko postoji energija i volja. Lijepa pjevačica odlučila se za pop muziku, iako je diplomirala jazz pjevanje. Imala je zapažene festivalske nastupe, a njen prvi album Katanac je obradovao sve poštovaoce i ljubitelje njene muzike.

MF: Nedavno ste izgovorili sudbunosno DA. Da li je bilo vjenčanje kakvo ste priželjkivali i o kakvom ste sanjali?

Marijana: Nikada nisam nešto posebno maštala i sanjala o vjenčanju i nisam imala neke posebne želje, samo sam htjela da ne bude šturo zadovoljenje forme, već vjenčanje koje će imati naš lični pečat, da isprati našu priču, ukus i stil. Potrudili smo se da tako i bude i presrećni smo što smo u tome i uspjeli. Odlično samo se proveli! Kad ste na nestvarno lijepom mijestu, sa divnim veselim društvom, uz dobru muziku, ne može a da ne bude odlično i nezaboravno! 🙂

MF: Da li ste romantični?

Marijana: Nježna i realna.

MF: Često se u Vašoj profesiji spominje da brak i karijera ne idu baš glatko zajedno. Kakav je Vaš stav?

Marijana: To ćemo tek da vidimo. :):) Ako je suditi po jutru, dan će biti vedar. 🙂 Šalim se malo. Mislim da to nije pravilo i da se karijera u mom poslu ništa više ne razlikuje od karijere drugih žena, doktorica, pravnica… Sve je stvar vašeg stava, odnosa i energije sa kojom možete ili ne sve to da postignete i, naravno, stava vašeg bračnog saputnika na putu ka tome. Vrlo je važno da u svemu tome dobro znate šta i kako želite i da u nekim trenucima, ipak, jasno osjećate šta vam je bitnije. Sve se može, ali, kažem, ako imate energije, volje i želje da sve to funkcioniše. Što se mene lično tiče, iz ove perspektive, mislim da ni u jednom trenutku neću dozvoliti da porodica osjeti bilo kakav nedostatak zarad karijere, ni kao majke, ni kao supruge, ali isto tako ni da svoj kreativni impuls u sebi sputam i ne ispratim.

MF: Šta su po Vama osnovne postavke na kojima se temelji dobar brak?

Marijana: Prije svega poštovanje, ljubav, razumijevanje i pažnja.

MF: Uskoro ćete postati majka. Da li ste uzbuđeni?

Marijana: Jako! Jedva čekam!

MF: Kakvi ste kao trudnica?

Marijana: Pitajte mog supruga Iliju. 🙂

MF: Da li ste razmišljali gdje ćete se poroditi i na koji način?

Marijana: Još  razmišljamo o tome, ali samo znam što je prirodnije moguće.

MF: Karijeru ste gradili, stiče se utisak, veoma nenametljivo?

Marijana: Pa, takva sam po prirodi, što nije uvijek dobro, pogotovo ne za ovaj posao. Ali ne bih se mijenjala.

MF: Kako se po Vašem mišljenju kotira pop muzika na ovim prostorima?

Marijana: Vrlo dobro, s obzirom da smo bili pod Turcima pet vjekova, što je ostavilo duboko ukorijenjenu klicu ukusa.

MF: Mnogi kvalitetni muzičari odlaze iz Crne Gore i stvaraju negdje drugo, najčešće u Srbiji. Zašto je to tako i kakva su Vaša iskustva po tom pitanju?

Marijana: Težnja ka većem tržištu, izboru i mogućnostima. Što da ne, ako se može.

MF: Volite prirodu. Koliko imate vremena da boravite u prirodi?

Marijana: Ne mogu bez nje:) Trudim se da kad god mogu provodim vrijeme sa prirodom.

MF: Vaša majka je iz Švajcarske, pa i tamo imate prilike da boravite. Da li je njihov odnos prema prirodi i okruženju u kojem žive drugačiji od našeg?

Marijana: Nijhov odnos prema svemu u životu je u potpunosti drugačiji. Prije svega, ne bagatelišu to što im je Bog dao (mislim na prirodu), već ljubomorno čuvaju to što imaju i ne daju ni sebi ni drugima da to unište. Što kažu, prvo sredi svoju baštu, pa tek onda gledaj i komentariši tuđu. E tako je kod njih – kakve su im bašte takva im je i cijela država. Mnogi će reći: „Lako je njima kad oni imaju para.“ Nije sve u parama – ima nešto i u vaspitanju. Nijhova država, kao i sve druge, su ogledalo ljudi koji u njoj žive.

MF: Kojoj društvenoj organizaciji za zaštitu biste se pridružili i zašto?

Marijana: Ko me kod bude pozvao da na bilo koji način doprinesem zaštiti prirode, životinja i životne sredine.

MF: Vaša velika stast je planinarenje, a sada ste sa suprugom otvorili kajt školu. Da li to znači da ste sportski tip?

Marijana: Više prirodnjački. 🙂 Šalim se. Moglo bi se tako reći.

MF: Za Vas se uvijek veže odrednica „žena od stila“. Koliko Vam je bitno da stvarate takav imidž i u čemu se krije tajna Vašeg stila?

Marijana: U, baš Vam hvala! Ne razmišljam o tome da time stvaram neki imdž. Prije svega, razmišljam o muzici. Stil nije samo način na koji se oblačite. Stil je način na koji živite, razmišljate, jedete, pijete… A garderoba tu dođe samo kao refleksija svega toga.

MF: Koji san još uvijek niste ostvarili?

Marijana: Uuuu, ima ih dosta, al’ čovjek dok je živ sanja!

Izvor: Montenegro Family, novembar 2011.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply