Kada operisati krajnike i ugraditi ventilacione cjevčice

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Krajnici su dio imunološkog sistema organizma, oni su imunološki organ, vrlo značajan do navršene treće godine života djeteta. Do tog perioda imaju značajnu ulogu u cijelom odbrambenom sistemu.

Kako dijete odrasta, imunološki sistem sazrijeva, a fiziološka uloga krajnika opada, da bi drugi organi preuzeli ovu funkciju. Krajnici se od puberteta značajno smanjuju, tako da odrasli ljudi rijetko imaju velike krajnike. Znači, njihova uloga u organizmu u tom periodu prestaje i polako nestaje.

Krajnici ponekad mogu umjesto da štite organizam, da postanu žarište i potencijalno opasnost za organizam. To bi značilo da postoji mogućnost da žarište, tj. upaljeni krajnici izazovu komplikacije na udaljenim organima, npr. na srcu, zglobovima, bubrezima. Zato se smatra da je više od 5 streptokoknih angina godišnje indikacija za operaciju.

Nekad se dešava da uvećani krajnici prave mehaničku smetnju disanju, naročito tokom sna – sleep apnea, što ima negativne poslJedice na razvoj djeteta. U ovom slučaju su krajnici biološki zdravi ali svojom veličinom djetetu mogu da prave problem, tako da je i ovo razlog za operaciju krajnika.

Smatra se da je 3 godine djetetovog uzrasta najbolje vrijeme za operaciju krajnika. Upravo oko ovog perioda rast krajnika dostigne skoro svoj maksimum i dobije se jasnija slika o njihovom stanju. Do treće godine problem više pravi uvećani treći krajnik, a od treće godine palatinalne tonzile.

Zabluda je da će svaka infekcija, ako se operišu krajnici, “otići na pluća“. Krajnici nijesu ti koji mehanički brane pristup donjim respiratornim putevima. Postoje drugi fiziološki mehanizmi i organi koji su za to zaduženi. Vazduh koji ide u pluća, ne ide preko krajnika, izuzev u situaciji kada se diše na usta. Vazduh prilikom disanja na nos, prolazi iza krajnika, pa je krajnje nebitno da li krajnici postoje ili ne, jer ih struja koja ide iz nosa zaobilazi.

Ugradnja ventilacionih cjevčica

Ako ste primijetili da vaše dijete često traži da mu ponovite nešto što mu je rečeno, odnosno da slabije čuje tih razgovor i zvuke, obavezno ga odvedite na pregled kod otorinolaringologa. Ljekar će uraditi timpanometriju na osnovu koje će zaključiti da li se u srednjem uhu vašeg djeteta nalazi gust ljepljivi sekret koji onemogućava normalne kretnje bubne opne, pa samim tim i pomjeranje slušnih koščica.

On nastaje kada srednje uho nije u mogućnosti da se preko Eustahijeve trube normalno ventiliše i sekret nestaje samo kada se opet omogući normalno ventiliranje srednjeg uha. Inače,Eustahijeva truba je dio koji povezuje nos i srednje uho. Razlog začepljenja trube je najčešće nabujali treći krajnik koji je svojom masom zatvara, ali razlog može biti i natečena sluznica u trubi zbog infekcije ili alergije.

Prvo se pokuša sa konzervativnom terapijom, tj. liječenjem infekcije ili alergije ljekovima, pa ako to ne urodi plodom jedino rešenje je intervencija – ugradnja ventilacionih cjevčica. Ovu intervenciju ne treba dugo odlagati jer ukoliko se gust sekret duže vrijeme ne ukloni iz srednjeg uha može doći do trajnog oštećenja lanca slušnih koščica i samim tim do trajnog oštećenja sluha.

Ova hirurška intervencija se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji jer je neophodno da dijete bude mirno. Pravi se sasvim mali rez na bubnoj opni,zatim se kroz njega odstranjuje sekret iz srednjeg uha a potom se plasira ventilaciona cjevčica. Sama cjevčica podsjeća na minijaturni kalem za konac, prečnika oko 1 miimetar u središnjem užem dijelu, i nešto malo većeg prečnika na krajevima. Kroz njen središnji dio ventiliraće se srednje uho, koje će vršiti funkciju trube sve dok ona „ne proradi“.

Uz ovu intervenciju po pravilu se uklanja i treći krajnik jer je on glavni uzrok nastanka ovog problema. Nakon 24h od operacije bubna opna sasvim srasta uz cjevčicu.

Prvih 24h posle intervencije dijete treba da jede samo mlaka ili hladna jela (zbog uklonjenog trećeg krajnika).Postoji samo jedno pravilo ponašanja kod ugrađenih cjevčica – voda ne smije da uđe u uho. Da bi se spriječilo kvašenje uha preporučuje se da se prilikom tuširanja i pranja kose u uši djeteta stave tamponi koji se nakon pranja kose vade iz uha i bacaju. Dijete se u svakom drugom pogledu ponaša normalno.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply