Kako sačuvati djecu od nezgoda (I dio)

Izvan stana ili kuće

U dvorištu

Ako u svom dvorištu ili ispred zgrade postavljate sprave za igru (klackalice, tobogane ili slično) postavite ih nisko pri zemlji, kako biste sprijelili povrede nastale padom s visine. Postavite ih na neku podlogu, kao što su pijesak, zemlja prekrivena travom ili odgovarajući sintetički materijal, kako se djeca ne bi mogla teže povrijediti čak i ako padnu.

Opasna mjesta u dvorištu ili oko zgrade (bunar, trafo-stanica, i slično) obezbijedite ogradom da im djeca ne bi mogla prići.

Kapiju u dvorištu zaključavajte.

Alatke držite na sigurnom, djeci nedostupnom mjestu.

Na igralištu

Na žalost, parkovi ili igrališta za djecu, najčešće su u lošem stanju. Sprave za igranje su stare, dotrajale, često potpuno nebezbjedne – polomljene, natrule, zarđale. Zelene površine prektivene su otpadom i zagađene izmetom kućnih ljubimaca.

Pomozite da se igrališta poprave i opreme

Pregledajte zajedno sa komšijama, dječija igrališta i ustanovite u kakvom su stanju sprave za igranje. Uklonite polomljene, napukle, ili natrule djelove. Upozoravajte svoje sugrađane da dječija igrališta nijesu mjesta za odlaganje otpada ili izvođenje kućnih ljubimaca. Zahtijevajte oštre novčane kazne za vlasnike pasa koji svojim ponašanjem dovode do rizika da psi napadnu djecu.

Pojačajte kontrolu dječijih teren za igranje

U svakom slučaju, u parku ili na igralištu nikada nemojte ostavljati djecu samu bez nadzora.

Ako vaše dijete ide u školu, u vrtić ili dnevni boravak, pažljivo pogedajte ova mjesta kako biste bili sigirni da su bezbjedna. Obezbijedite vaspitačima potrebnu porodičnu i zdravstvenu dokumentaciju (naravno kopije) da bi oni koji vode brigu o vašem djetetu u slučaju potrebe mogli reagovati na pravi način. To je naročito važno da ako se dijete nalazi pod stalnom terapijom, ako ima neku hroničnu bolest (na primjer astmu, bronhitis, poremećaj u razvoju ili je alergično na neku hranu ili lijekove).

Izvor: Nezgode se dešavaju, šta uraditi kada se dese i kako ih spriječiti; priručnik za roditelje i one koji vode računa o djeci.

Pages: 1 2 3

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply