Prebukirani i vrtići u Bijelom Polju

Bjelopoljski vrtići sagrađeni prije 40 godina su prebukirani, i u nekima od njih je moguće pronaći na jednom mjestu biblioteku, magacin i ambulantu.

TV Vijesti je objavila prilog u kojem se navodi da u jaslicama jednog od vrtića boravi mnogo više djece nego što je predviđeno, ali i ocijenjeno da to ostavlja posljedice i na njih ali i na vaspitačice i na roditelje.

Direktorica vrtića »Dušo Basekić« Ida Ćetković je kazala da je ta ustanova pokušala da ublaži problem prebukiranosti tako što je u školama, u prigradskim naseljima, otvorila devet odjeljenja.

To se, kako je ocijenila, pokazalo kao dobro ali jako nedovoljno jer su se problemi već pojavili i prigradskim naseljima.

Zbog pretrpanosti vrtića i nemogućnosti da djecu upišu u njih, mnogi roditelji su, kako tvrde, prinuđeni da napuste posao.

Bjelopoljka Albina Čikić kaže da ove godine roditelji koji rade, a nemaju pomoć baka, tetki, strina… nijesu uspjeli da upišu djecu u vrtić.

»Moraju da napuste posao da bi čuvali djecu i da bi se organizovali na neki drugi način«, rekla je ona.

Opština Bijelo Polje je prva u Crnoj Gori donijela lokalni plan za djecu,za period od 2005. do 2010. godine kojim je bila planirana rekonstrukcija i gradnja dječjih vrtića, ali su neki drugi projekti dobili prioritet.

Predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje, Refik Bojadžić je pojasnio da je projekat izgradnje dječijeg vrtića prenijet u naredni planski period.

Opština Bijelo Polje je, prema njegovim riječima, to definisala kao jedan posebno važan problem i utvrdila ga kao jedan od pritoriteta u rješavanju problema djece.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Ministarstvo prosvjete je odobrilo oko 900 hiljada EUR za izgradnju novog vrtića.

U bjelopoljske vrtiće upusano je 500 mališana.

Izvor: TV Vijesti

Leave a Reply