Pubertet u očima roditelja

Tolerisanje promjena

Opis tipičnog tinejdžera – lupa vratima kada izlazi iz kuće, gleda kroz vas kada mu govorite, misli da ste dosadni, stari i prevaziđeni, ponaša se superiorno, oblači se čudno, nikada se ne izvinjava, ili laže ili ćuti, dok razgovara telefonom govori u šiframa…

Većina tinedžera se ponaša potpuno neprihvatljivo po mišljenju njihovih roditelja. Čak i kada znaju da njihovo ponašanje proizvodi gorak ukus kod vas, nijesu zainteresovani da pokušaju da vas razumiju. Oni najčešće nijesu ni svjesni da su se promijenili i da to nekome smeta. To znači da kada kažete svom tinejdžeru: »Kako se to ponašaš?«, lako može da se dogodi  da vas on iskreno ne razumije i jednostavno upita: »Kako?«.

Promjene u pubertetu su uobičajene, normalno, čak i poželjne – i to u tolikoj mjeri da imate više razloga za zabrinutost ako one izostanu, nego ako su burne, silovite, mučne. Zašto je to tako?

Vaš tinejdžer traži svoj identitet. Upravo zato možete da očekujete potpuno drugačije ponašanje kod svog djeteta i kada je u pitanju njegov školski uspjeh, održavanje lične higijene, sređivanje sobe, način komunikacije sa vama. Sve ono što ga je do tada krasilo, sada može da izgleda kao da nikada nije ni postojalo.

Vaša tolerancija je sada na velikoj probi. Ukoliko vaša ćerka ima svaki nokat obojen drugom bojom, a sin ljubičaste pramenove u kosi, budite sigurni da su se ovako “unakazili” jer očekuju i vašu reakciju. Takođe, oni su spremniji nego rodtelji da se prilikom tih sukoba svađaju i brane svoje nove modne izlete.

Upravo zato, ukoliko vi na takve promjene reagujete vrištanjem ili »padanjem u nesvijest« uskoro možete da očekujete novo iskušenje. Ali, ako uspijete da ignorište ili se čak poigrate sa djetetovim očekivanjima, uzvratite provokaciju (na primjer »ja bih dodala još ljubičastih pramenova…«), odmah rastete u očima djeteta. Više po njegovim kriterijumima nijeste laka žrtva, neko ko je zastario, ko ništa ne razumije, neko ko se ponaša predvidivo, kao što su roditelji svih njegovih vršnjaka…

Pokušajte da budete infomisani koja su trenutna interesovanja vašeg tinejdžera. Da li je njegov ludi način oblačenja ili fizura novi trend? Možda želi nekom da se dopadne?

Šokantnu odjeću, frizure, vrišteće lakove za nokte primajte sa ležernošću. Sve je dozvoljeno ukoliko ne uključuje ono što ostavlja trajne tragove (tetovaže, pirsing…) Budute strogi, direktni, jasni i nedvosmisleni u svojim protivargumentima zašto nešto ne dozvoljavate.

Odolite provokaciji. Recite djetetu: »Kako god da izgledaš, ja te volim«. Kad god vas iznenadi, vi iznenadite njega pozitivnim reagovanjem. Pokažite mu da ga prihvatate takvo kakvo je. Kao osobu.

Pages: 1 2 3 4

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply