Grickalice čine polovinu jelovnika osnovaca

Više od 50 odsto hrane koju jedu podgorički osnovci u školama čine grickalice, 40 odsto brza hrana i sendviči, a voće čini manje od pet odsto njihovog jelovnika, rezultati su istraživanja Centra za borbu protiv gojaznosti (CEPROG).

“Najpopularnija hrana za njih su krompir, brza hrana i slatkiši”, rekao je izvršni direktor CEPROG-a Mirko Krunić, i dodao da djeca najmanje vole da jedu ribu, a da čak 71 odsto njih pije sokove. “Više od 60 odsto djece nije znalo podatke o svojoj visini i težini”.

CEPROG je  počeo da realizuje projekat pod nazivom Prevencija gojaznosti u školama, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sporta.

Njihovo istraživanje o stavovima i navikama učenika IV i V razreda osnovnih škola o ishrani, fizičkoj aktivnosti i načinu provođenja slobodnog vremena obuhvatilo je 238 učenika iz pet podgoričkih škola.

Endokrinolog sa Instituta za bolesti djece, Mira Samardžić kazala je da trenutno nema pouzdanih podataka o broju gojazne djece u Crnoj Gori i da se prema analizi sistematskih pregleda osnovaca može zaključiti da je ta brojka oko 20 odsto.

Ona je citirajući Hipokrata navela da gojaznost nije samo bolest za sebe, već i prijetnja za razvoj ostalih bolesti.

Samardžić je rekla da je Svjetska zdravstvena organizacija formulisala gojaznost kao globalnu epidemiju, sistemsko oboljenje i kao drugi po učestalosti uzrok smrti koji je moguće prevenirati.

U svijetu ima preko 22 miliona ekstremno gojazne djece, mlađe od pet godina, a 70 odsto gojaznih adolescenata koji ostaju gojazni i kasnije. Kod 80 odsto djece kod kojih se postigne zadovoljavajuća redukcija težine, nakon devet godina se vrati na početnu percentilu.

Najgojaznija djeca su sa Malte i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kao najčešće uzroke gojaznosti Samardžić je navela genetske faktore, loše navike u ishrani, socio-ekonomski status i fizičku neaktivnost.

Ona je preporučila da se u liječenju gojazne djece primijenjuje multidisciplinaran pristup usmjeren na smanjenje energetskog unosa, edukaciju, promjenu stila života i uvjerenja u vezi sa ishranom i fizičkom aktivnošću.

»Ako se ne preduzmu potrebne mjere prevencije, gojaznost će zauzimati sve značajnije mjesto u morbiditetu i mortalitetu«, zaključila je Samardžić.

Samostalna savjetnica u Ministarstvu prosvjete i sporta Branka Kankaraš, kazala je da se projektom Prevencija gojaznosti u školama, pod motom Zdrav stil, moj stil, nastavljaju aktivnosti iz prošle godine.

»Ubrzani tempo života odražava se naživotne stilove djece koja formiraju loše navike u ishrani čija je posljedica gojaznost. Ovo je dovoljan pokazatelj pravog značenja projekta čija je suština obrazovanje kroz neformalnu komunikaciju«, smatra ona.

Izvor: MINA

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply