Jelovnik za djecu od 1-3 godine

Kako sastaviti jelovnik?

Ovaj jelovnik sastavljen je prema raspoloživoj literaturi, a prvenstveno mu je osnova “piramida ishrane” prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. Odstupanja se najčešće zasniva na ličnom iskustvu majke, apetitu djeteta i prihvatanju određenih namirnica.

Dobro usklađeni dnevni jelovnik sadrži sve esencijalne stvari neophodne za rast i razvoj. Mlijeko i mliječni proizvodi osiguravaju veliki dio dnevnog potrebnog unosa kalcijuma. Djeca često odbijaju uzeti mlijeko, draže su im mliječne prerađevine kao što je jogurt i razne vrste sira. Dodatkom kakaa, žitnih pahuljica, voća (frape) u mlijeko kao i obogaćenje jelovnika jelima koja sadrže veću količinu mlijeka (pire od krompira ili drugog povrća, palačinke i slični pripravci) povećava se unos ovog važnog minerala. Organizam djeteta od prve do desete godina za pravilnu mineralizaciju kostiju treba oko 800 mg kalcijuma, a od 11 do 25 godina oko 1200 mg dnevno (litar  mlijeka sadrži oko 900 mg, a 80 grama svježeg sira čak 400 mg).

Dobar izvor kalcijuma za kasniji dojenački uzrast (navršenih 8 mjeseci) i dijete do tri godine, su mliječne formule koje nose oznaku 3. Starija dojenčad i mala djeca uzimaju radije ovu vrstu zamjenskog mlijeka nego izvorno kravlje mlijeko. Jogurt sadrži ujedno i mliječne fermente koji olakšavaju apsorpciju. Mliječni šećer – laktoza pomaže apsorpciju kalcijuma preko sluznice crijevapa se kalcijum iz mlijeka i mliječnih proizvoda znatno bolje iskorištava nego iz drugih namirnica. Oksalati, soli oksalne kiseline koje sadrže neke vrste povrća, ometaju apsorpciju kalcijuma kao i fitinska kiselina u vlaknima integralnih žitarica.

Mlijeko i mliječni proizvodi osiguravaju veliki dio dnevnog potrebnog unosa kalcijuma.

Problem postoji za djecu koja ne podnose mliječni šećer – laktozu, ili su alergična na bjelančevine kravljeg mlijeka. Tada je potreban drugi izvor minerala: farmaceutski pripravci, voda koja sadrži veću količinu kalcijuma i mlijeko od soje ili riže obogaćeno kalcijumom.

Apetit djeteta ima svoje oscilacije i tokom dana pa i kroz nekoliko dana. Ako je dijete bilo u dužoj šetnji i pojelo obilniji međuobrok, ne treba očekivati da će navaliti na obrok i isprazniti tanjir.

Boravak na svježem vazduhu omogućava stvaranje prirodnog vitamina D u koži i to ne samo u vedrom ljetnem danu, nego i sivo svjetlo zimskog dana ima pozitivan učinak. Treba izbjegavati duži boravak pored televizora ili za računarom, odnosno playstation igricama. Djeca moraju dio dana provesti u trčanju i igrama na svježem vazduhu, vožnji na bicikla čak i ako je hladno. Kretanje poboljšava proces integracije kalcijuma u organizmu, podstiče obnavljanje kosti koje tako postaju čvršće.

Čemu dati prednost?

Ako proučite jelovnik, primijetićete da ne sadrži nikakve revulucionarne ideje: vodi se računa o piramidi prehrane koja je započeta u prvom peridu uvođenja dohrane i koja se nastavlja kroz cijeli život, a čiju bazu čine voće, povrće i žitarice. Ove tri vrste namirnica ulaze u sastav dnevih obroka 4-5 puta uz unos potrebnih izvora bjelančevina u razumnim varijacijama kroz dan i kroz sedmicu. Na primjer, jaje ili sir daje organizmu visoko vrijedne bjelančevine kao i meso. Unos masnoća mora biti unutar razumnih ganica. Treba, ipak znati da se djeci ne daje obrano mlijeko, nego punomasno ili zamjensko mlijeko (mliječna formula) dobro usklađenog sastava.

Namirnice su iste kao i u prethodnom periodu

Tokom cijele druge godine, na primjer, doručak se sastoji od mlijeka i keksa (ili posebnih žitnih pahuljica za ranu dob), a tek bliže trećoj godini uvode se integralne žitarice (koje po mogućnosti nijesu zaslađene) i to dva puta sedmično. Previše mekinja koje sadrže cjelovite žitarice i hljeb od integralnog brašna nisu pogodne za djecu jer ometaju apsorpciju željeza što može dovesti do anemije. Što se tiče količine hrane nekih većih promjena nema. Razlika između druge i treće godine kreće se oko nekoliko grama, jer se ritam rasta usporava u odnosu na prvu godinu života.

Jelovnik koji je predložen može poslužiti mamama kao predlog na koji način bi mogle organizovati  pripremu i ponudu hrane unutar određenih optimalnih okvira, ali su sve varijacije moguće.

Čitajte dalje: Sedmični jelovnik za djecu od 1-2 godine

Pages: 1 2 3 4 5

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply