Nova zgrada uslov svake promjene

Dojenju se ne daje dovoljna podrška

Roditelji.me: U porodilištu Kliničkog centra postoje neke procedure koje se više ne primjenjuju u razvijenim zemljama. Zašto se radi klistir, brijanje vaginalnog puta, zašto se ne može piti voda kada se uđe u porodilište, koristiti mobilni telefoni (ne u toku samog porođaja)?

Dr Raspopović: Upotreba mobilnih telefona nije dozvoljena ni u jednom porodilištu u razvijenim zemljama. Svako ko nešto zna o normalnom kodeksu ponašanja očekuje ovakav odgovor, to se odnosi na pacijente, kao i na ljekare i ostalo osoblje. Nekulturno je i neozbiljno raditi odgovoran posao i u isto vrijeme razgovarati mobilnim telefonom. Takođe, veoma je nesimpatično da porodilja dok je beba na podoju koristi mobilni telefon, umjesto da mu se posveti, što se takođe dešava.

U toku porođaja se ne može ni piti, ni jesti. Porođani bolovi bi u tom slučaju mogli provocirati iscrpljujuće povraćanje, a kako je porođaj dinamičan proces, moguća je i potreba za anestezijom što može biti veoma neprijatno i opasno kada je želudac pun.

Brijanje je naprosto higijenski postupak. Spoljašnje genitalije predstavljaju i porodjani put i operativno polje (u porodjaju se pravi rez na međici – epiziotomija).

Pun rektum i mokraćna bešika smetaju normalnom odvijanju porođaja i usporavaju njegov tok , zbog čega je neophodno da se trudnicama da klizma i redovno prazni mokraćna bešika, jer u suprotnom može doći do povrede ovih organa.

Neki pedijatri, a i porodilje veoma lako zamjenjuju majčino mlijeko vještačkim formulama.

Roditelji.me: U avgustu je obilježena svjetska sedmica dojenja. Tim povodom je ministar zdravlja rekao da bi trudnice trebalo da doje bebe u prvom satu nakon porođaja. Da li je to moguće u Kliničkom centru, i mislite li da se u Crnoj Gori dovoljno pažnje posvećuje tom najvažnijem načinu ishrane beba?

Dr Raspopović: Ne mislim da se daje dovoljna podrška dojenju. Najveću podršku dojenju trebalo bi da pruži pedijatar. Međutim, neki pedijatri, a i porodilje veoma lako zamjenjuju majčino mlijeko vještačkim formulama. Postavlja se pitanje zrelosti odnosno motivisanosti majke da svom djetetu omogući najbolju ishranu.

Malo se može uraditi na podršci dojenju u bolnici, ali je neophodno i veoma važno uspostaviti pravi kontakt između majke i bebe i obezbjediti adekvatnu podršku kad porodilja izađe iz bolnice. Patronažna služba treba da odigra veliku ulogu u podršci dojenju, kao i zajednica.

Kada se beba rodi, u porodilištu je kratko stavimo na stomak majke i zatim se nosi u boks. Kada bi postojao baby friendly program, kontakt između majke i bebe bi bio mnogo bliskiji.

Za sada su kod nas bebe u dječijem boksu, ali majka ima pravo, u svakom trenutku, da dođe i vidi svoju bebu. Sve promjene i neke komplikacije koje se dešavaju kod beba, a prolazne su, mnogo više opterećuju porodilje nego da su bebe pored njih i da u svakom trenutku te promjene nijesu nepoznate. Sve te sumnje i nedoumice biće prisutne kod porodilja dok ne stvorimo mogućnosti da se uvede baby friendly program.

Roditelji.me: Često se u javnosti, posebno u posljednje vrijeme, mogu čuti kritike na rad doktora u Kliničkom centru. Ni Klinika za akušertvo i ginekologiju nije pošteđena toga. Koliko su te kritike tačne i realne?

Dr Raspopović: Ljudi koji nasumice i bez osnova napadaju Klinički centar za mene su neprijatelji ove države. U redu je da se nesto kritikuje što je za kritiku, ali nije u redu da se negativno okarakterišu svi doktori u Kliničkom centru. U Crnoj Gori bolje ustanove nema. I ako se stvori takva atmosfera u društvu, naravno da će pacijenti dolaziti sa nepovjerenjem u Klinički centar.

Što se tiče ličnih dohodaka, oni su ispod svakog nivoa koje zaslužuje naša profesija. Tolike godine učenja, studiranja, specijalizacija i ostalih usavršavanja u struci i nauci nema nijedna druga profesija. Upravo i zbog takvog stanja u zdravstvu je dozvoljeno ljekarima da obavljaju produženi rad u popodnevnim časovima. Zbog neodgovarajućih dohodaka mnogi ljekari su, ne svojom voljom, ali zbog zadovoljenja osnovnih potreba. prihvatili ovakav način rada, uzimajući sebi veliki dio slobodnog vremena.

Ovaj problem u zdravstvu se mora sistemski rješiti, potrebne su velike promjene u sistemu zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Sudije su bile u veoma sličnoj poziciji zbog čega su njihovi lični dohotci značajno povećani. U zdravstvu do sada nije ništa urađeno po tom pitanju. Svi primaju iste lične dohotke, i oni koji rade i oni koji ne rade.

Pages: 1 2 3 4 5

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. mare

    Neprijatelji države?! Ha, ha, iz kojega je ova doba?
    Najbolje da gospođa politički komesar odmah predloži kaznu za takve koji se usude kritizirati nedodirljive.
    Ili, još bolje da ih primi u svoje divno porodilište.

  2. Sto se tice naseg porodilista to je totalna katastrofa,da je prosto sramota da tu treba da borave majka i tek rodjena beba,a o ljubaznosti babica tek da ne govorim,sve su super i dobre ako imate kakvu vezu pa se neko zauzeo za vas a ako ne onda vam se lose pise,kad sam se ja porodila dolazi sestra u nasu sobu i kaze brzo raspremite te krevete sad ce dr u vizitu a nas cetiri porodilje u sobu nezna se koja je gore prosla ne mozemo da se pomjerimo a ne da raspremamo krevete.ona brine o tome sto su kreveti neraspremljeni ato sto nama visi paucina sa plafona samo sto se neobjesimo o nju i svakavih buba to nikom nista 🙂 eto kako je u nasoj bolnici,voljela bih da se sto prije obezbijedi i kod nas baby frendly posto imam u planu bar jos dvoje djece 🙂

  3. mirjana

    Članak je odličan i u jednom dijelu mogu podržati dr načelnicu, a to je lični dohodak.I ko je ovdje neprijatelj države? Možda žene koje dođu da rode dijete i desi im se kao što je meni, da joj se sva torba i stvari pokvase jer nema gdje da se ostavi osim na podu po kome curi voda iz lavaboa? Sramota i sramno gdje nas drže.. o hrani da ne govorim ,ali , hajde izdrži se dva dana.. Možemo i o ljubaznosti…. Mada ni pojedini pacijenti nisu ništa bolji…. Sramno je i da žena koja se porodila prije tri dana traži da je opere sestra.. Ipak…. A i o higijeni.. Sve smo bile svjedoci kako mijenjaju posteljinu i pripremaju vizitu.. čaršafi su po podu .. Jeste otkuvava se, ali ipak je to pod.. Poslije će nekome pod golo tijelo….

Leave a Reply