Nova zgrada uslov svake promjene

Ne mogu garantovati epidural

Roditelji.me: Porođaj uz epidural kod nas je vrlo čudna priča. Kako je sada regulisano ugovaranje epiduralne anestezije?

Dr Raspopović: Priča o epiduralu postaje veoma naporna, iako smo epidural prihvatili u želji da trudnici obezbjedimo maksimalan komfor.  Obezboliti pacijenta je najveća doktrina savremene medicine. Za ovu uslugu je konačno određena cijena od strane Ministarstva zdravlja, a u Kliničkom centru su određeni postupci koji se moraju sprovesti prije dolaska trudnice u porođanu salu (laboratorijske analize, pregled anesteziologa, kao i uplata određene sume novca).

Veoma često svi ovi postupci ne garantuju realizaciju porođaja u epiduralnoj anesteziji, zbog nemogućnosti anesteziologa da pruže navedenu uslugu (mali broj aktivnih anesteziologa).

Priča o epiduralu postaje veoma naporna, iako smo epidural prihvatili u želji da trudnici obezbjedimo maksimalan komfor.

Roditelji.me: Zar porodilište ne bi trebalo da ima svog anesteziologa?

Dr Raspopović:  U Klinici za ginekologiju i akušerstvo svake godine planiramo prijem anesteziologa. Gotovo svaka intervencija, a ne samo porođaj je bolna i potrebno je obezboliti. Za sada je to nemoguce obezbjediti, jer anesteziologa nema dovoljno ni na Klinici za ansteziju, a obim posla u operacionom bloku je u porastu.

Roditelji.me: Kada se daje epiduralna anestezija, mora li anesteziolog biti stalno uz porodilju?

Klinički centar CG u deficitu sa anestezilozima

Dr Raspopović: Ne mora on biti stalno prisutan u porodilistu, ali mora biti u svojoj matičnoj klinici. Akušer vodi porođaj, a anesteziolog u slučaju epiduralne anestezije po potrebi mora korigovati svoju terapiju, i takav porođaj zahtijeva poseban nadzor.

Roditelji.me: Koliko košta epidural?

Dr Raspopović: Mislim da je cijena oko 130 EUR. Taj novac od epidurala, kako je navodno rečeno, dijeliće se na kraju svake godine ginekološkoj klinici i anesteziologiji. To bi bilo dobro jer bi na taj način mi, na primjer, mogli dobiti novac za kongrese ili za opremu.
Možda će novi menadžmen uspjeti da reguliše porođaje u epiduralnoj anaesteziji na neki bolji način.

Roditelji.me: I koju proceduru trudnica treba da prođe da bi se prijavila za epidural?

Dr Raspopović: Žena ide kod doktora ginekologa, kaže da želi epidural, pošalju je u anesteziološku ambulantu koja radi poslije podne, donese potrebne nalaze, konsultuje sa doktorom koji joj i pregleda kičmu, dobije osnovne infomacije o epiduralu, upisuju je u svoje knjige, ime i prezime, koliko je trudna i upišu termin porođaja. Ona je onda u protokolu.

Novac se uplati na šalteru kod nas u prizemlju i dobije se priznanica, koju žena kasnije treba da ponese sa sobom, uz uput za porođaj. Na uplatnici fino piše da ne značli da će žena dobiti sigurno epidural jer to zavisi od toga da li će anestezilog biti slobodan.

Pages: 1 2 3 4 5

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. mare

    Neprijatelji države?! Ha, ha, iz kojega je ova doba?
    Najbolje da gospođa politički komesar odmah predloži kaznu za takve koji se usude kritizirati nedodirljive.
    Ili, još bolje da ih primi u svoje divno porodilište.

  2. Sto se tice naseg porodilista to je totalna katastrofa,da je prosto sramota da tu treba da borave majka i tek rodjena beba,a o ljubaznosti babica tek da ne govorim,sve su super i dobre ako imate kakvu vezu pa se neko zauzeo za vas a ako ne onda vam se lose pise,kad sam se ja porodila dolazi sestra u nasu sobu i kaze brzo raspremite te krevete sad ce dr u vizitu a nas cetiri porodilje u sobu nezna se koja je gore prosla ne mozemo da se pomjerimo a ne da raspremamo krevete.ona brine o tome sto su kreveti neraspremljeni ato sto nama visi paucina sa plafona samo sto se neobjesimo o nju i svakavih buba to nikom nista 🙂 eto kako je u nasoj bolnici,voljela bih da se sto prije obezbijedi i kod nas baby frendly posto imam u planu bar jos dvoje djece 🙂

  3. mirjana

    Članak je odličan i u jednom dijelu mogu podržati dr načelnicu, a to je lični dohodak.I ko je ovdje neprijatelj države? Možda žene koje dođu da rode dijete i desi im se kao što je meni, da joj se sva torba i stvari pokvase jer nema gdje da se ostavi osim na podu po kome curi voda iz lavaboa? Sramota i sramno gdje nas drže.. o hrani da ne govorim ,ali , hajde izdrži se dva dana.. Možemo i o ljubaznosti…. Mada ni pojedini pacijenti nisu ništa bolji…. Sramno je i da žena koja se porodila prije tri dana traži da je opere sestra.. Ipak…. A i o higijeni.. Sve smo bile svjedoci kako mijenjaju posteljinu i pripremaju vizitu.. čaršafi su po podu .. Jeste otkuvava se, ali ipak je to pod.. Poslije će nekome pod golo tijelo….

Leave a Reply