Nova zgrada uslov svake promjene

Očevi na porođaju tek kad prostor bude prilagođen

Roditelji.me: Zašto žene moraju da ostanu na akušerskom odjeljenju 48 sati nakon porođaja? Mnoge bolnice iz okruženja i u razvijenim zemljama ne zadržavaju porodilje više od 24 sata?

Dr Raspopović: Porodilje koje se normalno porode, tj. zdrave žene i djecu zadržavamo 48 sati, a prije ne možemo da ih pustimo jer smo uveli skrining na hipotirozu za svu djecu. Mora proći najmanje 48 sati od rođenja djeteta da bi mu uzeli nalaz. Sigurnije je i u interesu zdravlja ove populacije produžiti boravak porodiljama, najprije zbog slabije zdravstvene kulture i nepovjerenja da će se odazvati naknadnom skriningu.

Roditelji.me: Očevi ne mogu da prisustvuju porođajima u Kliničkom centru jer postoji samo jedna porođajna sala, i nemogućnost obezbjeđivanja intime je  glavni razlog za takvu odluku? Da li je izvodljivo da se u sali za porođaje postave paravani i tako im se omogući boravak sa partnerkom?

Dr Raspopović: Nije, jer su paravani mali i sa njima nema intime. Očevi ne mogu prisustvovati porođajima jer u sadašnjem porodilištu ne postoje adekvatni uslovi, jednostavno prostor mora biti prilagođen potrebama, kao što su odvojeni boksevi za svaku porodilju. Sve drugo bi bila čista improvizacija.

Idealno bi bilo da ljekar koji je devet mjeseci pratio trudnoću i okonča tu trudnoću.

Roditelji.me: Zašto doktori iz Kliničkog centra koji prate trudnicu devet mjeseci ne mogu i da je porode ako nijesu u smjeni tog dana kada počne porođaj?

Dr Raspopović: Prethodni menadžment je odlučio da se donese ovakva zabrana zbog mogućnosti eventualih zloupotreba. Malo ko zna da je čak i prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a najidealnije da jedan porođaj vodi jedna ekipa. Po mom mišljenju idealno bi bilo da ljekar koji je devet mjeseci pratio trudnoću i okonča tu trudnoću.

Čak i kolege iz drugih specijalnosti ne mogu da shvate da je porođaj poseban i specifican vid zdravstvene usluge. U tih devet mjeseci razvija se poseban odnos i povjerenje između ljekara i trudnice pa je prisustvo na porođaju od izuzetnog psihološkog značaja.

Ukoliko dođe do komplikacija u porođaju pred zakonom je odgovoran dežurni ljekar, međutim neke ginekološke klinike u okruženju su riješile ovaj problem dolaska ljekara od kuće. Posebnim ugovorom definisana je određena cijena, pa dio novca ide klinici, a dio ljekaru koji je obavio porođaj. Tako su regulisane i ostale ginekološko-akušerske intervencije (arteficijalni abortusi….).

Zbog navedene zabrane kod nas, postoji određeno nezadovoljstvo pacijenata. A i ja sam mišljenja da se zabranom ništa ne rješava. Nerijetko se dešava da trudnica koja želi da je porodi njen doktor dolazi u toku njegovog dežurstva i porođaj se indukuje. U nekim situacijama to može dovesti do kompikacija pa i do operativnog dovršetka porođaja.

Pages: 1 2 3 4 5

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

 1. mare

  Neprijatelji države?! Ha, ha, iz kojega je ova doba?
  Najbolje da gospođa politički komesar odmah predloži kaznu za takve koji se usude kritizirati nedodirljive.
  Ili, još bolje da ih primi u svoje divno porodilište.

 2. Sto se tice naseg porodilista to je totalna katastrofa,da je prosto sramota da tu treba da borave majka i tek rodjena beba,a o ljubaznosti babica tek da ne govorim,sve su super i dobre ako imate kakvu vezu pa se neko zauzeo za vas a ako ne onda vam se lose pise,kad sam se ja porodila dolazi sestra u nasu sobu i kaze brzo raspremite te krevete sad ce dr u vizitu a nas cetiri porodilje u sobu nezna se koja je gore prosla ne mozemo da se pomjerimo a ne da raspremamo krevete.ona brine o tome sto su kreveti neraspremljeni ato sto nama visi paucina sa plafona samo sto se neobjesimo o nju i svakavih buba to nikom nista 🙂 eto kako je u nasoj bolnici,voljela bih da se sto prije obezbijedi i kod nas baby frendly posto imam u planu bar jos dvoje djece 🙂

 3. mirjana

  Članak je odličan i u jednom dijelu mogu podržati dr načelnicu, a to je lični dohodak.I ko je ovdje neprijatelj države? Možda žene koje dođu da rode dijete i desi im se kao što je meni, da joj se sva torba i stvari pokvase jer nema gdje da se ostavi osim na podu po kome curi voda iz lavaboa? Sramota i sramno gdje nas drže.. o hrani da ne govorim ,ali , hajde izdrži se dva dana.. Možemo i o ljubaznosti…. Mada ni pojedini pacijenti nisu ništa bolji…. Sramno je i da žena koja se porodila prije tri dana traži da je opere sestra.. Ipak…. A i o higijeni.. Sve smo bile svjedoci kako mijenjaju posteljinu i pripremaju vizitu.. čaršafi su po podu .. Jeste otkuvava se, ali ipak je to pod.. Poslije će nekome pod golo tijelo….

Leave a Reply