Nova zgrada uslov svake promjene

Postoje li šanse za ostvarivanje baby friendly programa u KC-u?

Roditelji.me: Nova zgrada bi donijela i baby friendly program koji podrazumijeva boravak majke i bebe u istoj sobi? Nekoliko porodilišta u Crnoj Gori već ima taj program, zašto ga nema sada u Kliničkom centru?

Prostor za zgradu porodilišta, fali "samo" novac

Dr Raspopović: Novi prostor omogućio bi nam implementaciju baby friendly programa što je i preporuka Vlade Crne Gore još od 2000. godine. Sva ostala porodilišta u Crnoj Gori su u ovom programu. Ovaj program je u tim ustanovama relativno lako organizovan zbog povoljnih građevinskih uslova i manjeg broja porođaja. U sadašnjim uslovima u našoj ustanovi ne postoji mogućnost sprovođenja ovog programa jer je većina soba četvorokrevetna, bez kupatila i toaleta.

Kada bi dobili novu zgradu, zagovarala bih i ideju da se spojimo sa neonatologijom Instituta za bolesti djece, i onda bi mogli da oformimo centar za neonatologiju sa deset neonatologa koji bi organizovali redovan rad i dežurstva na najkvalitetniji način.

Roditelji.me: Koliko bi koštala nova zgrada porodilišta?

Dr Raspopović: Zgrada u svakom slučaju najmanje košta. Za najgrublje građevinske radove rekonstrukcije porodilista predračun je bio 800 hiljada EUR. A opet bi prostor bio neadekvatan i ograničen. Ono što iziskuje velika materijalna sredstva je savremena oprema. Za sve postoji rješenje, pa se nadam da bi za nabavku opreme imali značajnu pomoć donatora.

Roditelji.me: Ima li zainteresovanih firmi koje doniraju opremu porodilištu i akušerstvu? Ne treba zaboraviti i da država odobrava određene poreske olakšice za firme koje doniraju novac.

Dr Raspopović: Ima takvih firmi. Imali smo na primjer stolove koji su bili stari oko 40 godina, koliko i porodilište. U međuvremenu su se pojavili savremeni porođajni stolovi, koji zadovoljavaju sve potrebe u porođaju. Donacijom sam nabavila dva nova stola čija je cijena po 20 hiljada EUR, dok je treći sto nabavljen iz sredstava Kliničkog centra. Donacijom smo i klimatizovali većinu odjeljenja na ginekološkoj klinici i omogućili prijatan boravak pacijentima odnosno uslove za rad medicinskom osoblju.

Pages: 1 2 3 4 5

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. mare

    Neprijatelji države?! Ha, ha, iz kojega je ova doba?
    Najbolje da gospođa politički komesar odmah predloži kaznu za takve koji se usude kritizirati nedodirljive.
    Ili, još bolje da ih primi u svoje divno porodilište.

  2. Sto se tice naseg porodilista to je totalna katastrofa,da je prosto sramota da tu treba da borave majka i tek rodjena beba,a o ljubaznosti babica tek da ne govorim,sve su super i dobre ako imate kakvu vezu pa se neko zauzeo za vas a ako ne onda vam se lose pise,kad sam se ja porodila dolazi sestra u nasu sobu i kaze brzo raspremite te krevete sad ce dr u vizitu a nas cetiri porodilje u sobu nezna se koja je gore prosla ne mozemo da se pomjerimo a ne da raspremamo krevete.ona brine o tome sto su kreveti neraspremljeni ato sto nama visi paucina sa plafona samo sto se neobjesimo o nju i svakavih buba to nikom nista 🙂 eto kako je u nasoj bolnici,voljela bih da se sto prije obezbijedi i kod nas baby frendly posto imam u planu bar jos dvoje djece 🙂

  3. mirjana

    Članak je odličan i u jednom dijelu mogu podržati dr načelnicu, a to je lični dohodak.I ko je ovdje neprijatelj države? Možda žene koje dođu da rode dijete i desi im se kao što je meni, da joj se sva torba i stvari pokvase jer nema gdje da se ostavi osim na podu po kome curi voda iz lavaboa? Sramota i sramno gdje nas drže.. o hrani da ne govorim ,ali , hajde izdrži se dva dana.. Možemo i o ljubaznosti…. Mada ni pojedini pacijenti nisu ništa bolji…. Sramno je i da žena koja se porodila prije tri dana traži da je opere sestra.. Ipak…. A i o higijeni.. Sve smo bile svjedoci kako mijenjaju posteljinu i pripremaju vizitu.. čaršafi su po podu .. Jeste otkuvava se, ali ipak je to pod.. Poslije će nekome pod golo tijelo….

Leave a Reply