Nova zgrada uslov svake promjene

INTERVIEW: Snežana Raspopović, Načelnica ginekološko-akušerskog odjeljenja u Kliničkom centru Crne Gore

Dr Snežana Raspopović, Načelnica ginekološko-akušerskog odjeljenja u KC Crne Gore | foto: Dan

Crna Gora se ne može pohvaliti ni savremenim porodilištem, čak ni Kliničkom centru. Godinama se najavljuje nova zgrada u kojoj bi doktori, porodilje i njihove bebe mogli da računaju na uslove koje odavno postoje u razvijenim, ali i zemljama okruženja. Direktor ginekološko-akušerske klinike, Snežana Raspopović kaže u intervjuu za portal Roditelji.me da bi nova zgrada riješila više problema, jer bi napravili savremeno porodilište, posebno odjeljenje carskih rezova i odjeljenje sa normalno porođenim ženama, uz beby friendly program. Svaka promjena na bolje, prema njenim riječima, sada je ograničena. Da li je najveća klinika Kliničkog centra, u kojoj se rađa većina djece u Crnoj Gori, i uz to zapošljava 140 ljekara, sestara, radnika, zaslužila da se proširi i modernizuje, nije uopšte upitno, ali jeste da li će se i kada to ostvariti.

Roditelji.me: Nova zgrada porodilišta odavno se čeka. Da li je njena gradnja izvjesnija, imate li najava o tome da će Podgorica dobiti savremeno porodilište.

Dr Raspopović: Mi se tome nadamo. Porodilište je jedini segment u ovoj kući u kojem, bukvalno, ništa nije rađeno od useljenja, ne računajući neke sitne popravke. Mnogo se pričalo o rekonstrukciji  porodilišta koje je potpuno neodgovarajuće bilo i kada je otvoreno.
Nekoliko arhitekata je bilo angažovano da napravi projekat rekonstrukcije porodilišta, a planovi  su se se mijenjali sa mendžmentima. Postoji predvidjeni prostor u krugu Kliničkog centra za novu kliniku koji bi nama u potpunosti odgovarao i zbog blizine sa Centrom za neonatologiju.

Dešava se i da su sve sale u operacionom bloku zauzete i onda smo prinuđeni da čekamo slobodnu

Zainteresovanost je i u Ministarstu zdravlja da porodilište dobije svoju posebnu zgradu, kao i UNICEF-a koji bi pomogao i u pronalaženju drugih donatora.
Za novu zgradu porodilišta zaista ima interesa, prvo u samom Kliničkom centru jer bi oslobodili ogroman prostor. Imamo 3,6 hiljada kvadrata, zauzimamo najveći prostor, koji bi se u slučaju našeg preseljenja mogao višestruko iskoristiti.

Roditelji.me: Šta sve u sadašnjem porodillištu treba mijenjati?

Dr Raspopović: Puno toga zaslužuje promjenu. Najprije neadekvatno mjesto gdje se nalazi -, direktno izloženo posjeti. Najveći problem je nedostatak operacione sale. Dio carskih rezova je planiran, zbog patoloških trudnoća, zbog bolesti majki, ali sve ostale indikacije spadaju u hitan carski rez. U tim situacijama, koristimo ginekološku salu u operacionom bloku ili bilo koju drugu koja je na raspolaganju. Dešava se i da su sve sale u operacionom bloku zauzete i onda smo prinuđeni da čekamo slobodnu.

Imamo veći procenat carskih rezova, kao i svi u regionu, zbog patologije, zbog velikog broja vantjelesnih trudnoća, višeplodnih trudnoća i trudnica u starijim godinama, i sve su to uglavnom rizične trudnoće. Do sada su carski rezovi činili oko 14 odsto ukupnog broja porođaja, a sada su na oko 20 procenata, što je očekivano i nije iznenađujuće. Imamo potrebu da potpuno odvojimo odjeljenje carskih rezova od akušerskog odjeljenja, gdje leže normalno porođene žene koje se kraće zadržavaju na odjeljenju.

Pages: 1 2 3 4 5

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. mare

    Neprijatelji države?! Ha, ha, iz kojega je ova doba?
    Najbolje da gospođa politički komesar odmah predloži kaznu za takve koji se usude kritizirati nedodirljive.
    Ili, još bolje da ih primi u svoje divno porodilište.

  2. Sto se tice naseg porodilista to je totalna katastrofa,da je prosto sramota da tu treba da borave majka i tek rodjena beba,a o ljubaznosti babica tek da ne govorim,sve su super i dobre ako imate kakvu vezu pa se neko zauzeo za vas a ako ne onda vam se lose pise,kad sam se ja porodila dolazi sestra u nasu sobu i kaze brzo raspremite te krevete sad ce dr u vizitu a nas cetiri porodilje u sobu nezna se koja je gore prosla ne mozemo da se pomjerimo a ne da raspremamo krevete.ona brine o tome sto su kreveti neraspremljeni ato sto nama visi paucina sa plafona samo sto se neobjesimo o nju i svakavih buba to nikom nista 🙂 eto kako je u nasoj bolnici,voljela bih da se sto prije obezbijedi i kod nas baby frendly posto imam u planu bar jos dvoje djece 🙂

  3. mirjana

    Članak je odličan i u jednom dijelu mogu podržati dr načelnicu, a to je lični dohodak.I ko je ovdje neprijatelj države? Možda žene koje dođu da rode dijete i desi im se kao što je meni, da joj se sva torba i stvari pokvase jer nema gdje da se ostavi osim na podu po kome curi voda iz lavaboa? Sramota i sramno gdje nas drže.. o hrani da ne govorim ,ali , hajde izdrži se dva dana.. Možemo i o ljubaznosti…. Mada ni pojedini pacijenti nisu ništa bolji…. Sramno je i da žena koja se porodila prije tri dana traži da je opere sestra.. Ipak…. A i o higijeni.. Sve smo bile svjedoci kako mijenjaju posteljinu i pripremaju vizitu.. čaršafi su po podu .. Jeste otkuvava se, ali ipak je to pod.. Poslije će nekome pod golo tijelo….

Leave a Reply