Traže besplatne udžbenike za osnovce

Centar za građansko obrazovanje  apelovao je na Ministarstvo prosvjete da obezbijedi za sve osnovce besplatne udžbenike.

CGO se poziva na član 75. Ustava Crne Gore, koji propisuje da je osnovno školovanje „obavezno i besplatno“.

Oni smatraju da je država jedino obezbijedila poštovanje odredbe „obavezno“, jer roditelji mogu da odgovaraju nadležnim organima ako djecu ne šalju školu, ali se „besplatno“ praktično gubi u primjeni.

CGO je na Facebook stranici postavio anketu, a na čija pitanja su, do sada, odgovorila 142 posjetioca. Od njih je 132 reklo da misle da Ustav obavezuje na besplatnu podjelu knjiga osnovcima.

Iz ove nevladine organizacije upozoravaju na činjenicu da porodice sa prosječnom crnogorskom platom od 476 eura, u kojima je nerijetko jedan roditelj zapošljen, teško mogu odvojiti oko 100 eura za udžbenike za jedno dijete.

Iz CGO-a ocjenjuju da se skupštinski Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport morao baviti i tim pitanjem.

“Zanemarivanje ovakvih problema ostavlja utisak da su poslanici jedino saglasni kada je u pitanju određivanje procenta novca koji će se iz budžeta izdvajati za političke partije, ili primanja poslanika, sa kojima vjerovatno nemaju problema da svojoj djeci kupe knjige”, navodi se u saopštenju.

U CGO-u kažu da ministar prosvjete nijednom nije javnosti objasnio što da rade oni koji nijesu u mogućnosti da kupe, po njemu „najjeftinije udžbenike u regionu“.

Države regiona senzibilnije su za svoje građane i poštovanje ustavnih odredbi prema kojima je osnovno školovanje besplatno, ukazali su iz te nevladine organizacije.

Kao primjer su naveli Srbiju, u kojoj đaci dobijaju besplatne udžbenike u prva tri razreda osnovne škole, dok pojedini gradovi namjeravaju da to obezbjeđuju tokom cjelokupnog osnovnog školovanja.

U Bosni i Hercegovini su na stotine hiljada učenika osnovnih škola dobili udžbenike besplatno kroz akcije nadležnog ministarstva.

Slovenija besplatne udžbenike obezbjeđuje učenicima tokom cjelokupnog osnovnog obrazovanja.

“Umjesto zamajavanja javnosti sa identitetskim i sličnim pitanjima koja ne rješavaju egzistencijalne probleme građana, mnogo je za građane važnije sa kakvim standardom ulazimo u predstojeće obaveze, koje najčešće roditelji bez zaduživanja nijesu kadri ispuniti”, zaključuje CGO.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply